tápanyagaink
1. A tápanyagok (táplálékaink tartalmazzák) csoportosítása a) Szerves tápanyagok: Fehérjék Zsírok Szénhidrátok Vitaminok b) Szervetlen tápanyagok: Víz Szervetlen ásványi sók
2) Szerves tápanyagaink a) Fehérjék: Sejtek építőkövei Biokémiai folyamatok résztvevői, katalizátorai Nagy mennyiségben tartalmazzák: Tej Hús Tojás Hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója)
b) Szénhidrátok: Sejtek energiaforrásai („fűtőanyagok”) Tartalék tápanyagok (cukrok, keményítő, glikogén) a májban és a vázizomzatban raktározódik Nagy mennyiségben tartalmazzák: répacukor, szőlőcukor méz gabonafélék és a belőlük készült ételek (kenyér, péksütemények stb.), burgonya (keményítő)
c) Zsírszerű anyagok: Nagy energiatartalmú „fűtőanyagok” Tartaléktápanyagok Sejtépítők (sejthártya alkotói) Nagy mennyiségben tartalmazzák: tojás zsírok (állati eredetűek), pl. vaj, sertészsír olajok (növényi eredetűek), pl. étolaj, olívaolaj
d) vitaminok Járulékos tápanyagok: Nem építőanyagok Nem energiaforrások Mégis nélkülözhetetlenek Csak kis mennyiségben szükségesek Előállítani sejtjeink képtelenek, a táplálékokkal vesszük fel. Hiányában betegségek alakulnak ki, de a túl sok vitaminfogyasztás is káros lehet. Oldódhatnak: Vízben (B1, B12, C,) a vizelettel ürülnek, állandóan pótolni kell Zsírban (A,D,E,K = DEKA) raktározódnak, ritkábban kell pótolni
A legfontosabb vitaminok: Vitamin neve Oldó-dása Hatása Hiánytünetek Forrásai A-vitamin Zsír-ban Hámképződés, látás Száraz repedezett bőr, szürkületi vakság (farkasvakság) a karotin: sárgarépa, paradicsom, levélzöldségek, sütőtök D-vitamin Csontképződés, Ca csontba épülése Csontok görbülése: Angolkór a napfény hatására a bőrben keletkezik. tojás, máj vaj, gomba E-vitamin Nemi működésekhez, antioxidáns, rákmegelőző vérszegénység, meddőség, izomsorvadás. növényi olajok, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, hús, máj, tojás K-vitamin Véralvadás vérzékenység Brokkoli, spenót, tej, tojás Bélbaktériumok is termelik
Vitamin neve Oldó-dása Hatása Hiánytünetek Forrásai C-vitamin Víz-ben Sejt energia-termelése Hajszálerek rugalmassága Ellenálló képesség növelése Fáradtság („tavaszi fáradtság”), nyálkahártyák vérzékenysége. Ellenálló képesség csökken (Skorbut) Zöldségek, gyümölcsök. Szentgyörgyi Albert vonta ki először paprikából (Nobel-díj) B1-vitamin Idegrendszer működéséhez Fáradékonyság, izomgyengeség, ideggyulladás, bénulás(Beriberi) Tej, máj, teljes kiőrlésű gabonák B12-vitamin Vörösvérsejtek képzése Vérszegénység csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni: máj, hús, tej, tojás
3. Szervetlen tápanyagok Szerepet játszanak a szervezet felépítésében Különböző folyamatok résztvevői Pl.: Ca, P: csontok, fogak felépítése Fe: oxigénszállítás Na: só-víz háztartás Víz: Építőanyag, Reakcióközeg Reakciókban részt vesz Oldószer Hőszabályozó (izzadás) Kísérő anyagok: színező- és illatanyagok, rostok
Minden tápanyagra szükségünk van, de nagyon lényeges azok helyes beviteli aránya!