Tápanyagaink.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Formula 2: Multivitamin-komplex
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Zöldségfélék.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Gyermekkori sajátosságok
Testünk építőkövei: A vitaminok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Sporttáplálkozás.
Táplálékok,tápanyagok
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Az élelmiszereket felépítő anyagok
A helyes táplálkozás.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
B12 vitamin By: Pánczél Merci. B12 szerkezete Szerkezete hasonlóságot mutat a porfirinvázzal. Központi részét négy pirrolgyűrűből álló rendszer képezi,
C vitamin By: Aknai Ramóna.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
SZÉNHIDRÁTOK.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Mi és emésztőnedveink
Táplálkozási ismeretek II.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Tápanyagok.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Egyed alatti szerveződési szintek
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
B12 vitamin Kozma Vivien. B12 hiánya A B12-vitamin hiánya a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
Testünk építőkövei – a vitaminok
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Lipidek.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
10. rész :Táplálékunk összetevői
22. lecke A szénhidrátok.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Előadás másolata:

tápanyagaink

1. A tápanyagok (táplálékaink tartalmazzák) csoportosítása a) Szerves tápanyagok: Fehérjék Zsírok Szénhidrátok Vitaminok b) Szervetlen tápanyagok: Víz Szervetlen ásványi sók

2) Szerves tápanyagaink a) Fehérjék: Sejtek építőkövei Biokémiai folyamatok résztvevői, katalizátorai Nagy mennyiségben tartalmazzák: Tej Hús Tojás Hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója)

b) Szénhidrátok: Sejtek energiaforrásai („fűtőanyagok”) Tartalék tápanyagok (cukrok, keményítő, glikogén) a májban és a vázizomzatban raktározódik Nagy mennyiségben tartalmazzák: répacukor, szőlőcukor méz gabonafélék és a belőlük készült ételek (kenyér, péksütemények stb.), burgonya (keményítő)

c) Zsírszerű anyagok: Nagy energiatartalmú „fűtőanyagok” Tartaléktápanyagok Sejtépítők (sejthártya alkotói) Nagy mennyiségben tartalmazzák: tojás zsírok (állati eredetűek), pl. vaj, sertészsír olajok (növényi eredetűek), pl. étolaj, olívaolaj

d) vitaminok Járulékos tápanyagok: Nem építőanyagok Nem energiaforrások Mégis nélkülözhetetlenek Csak kis mennyiségben szükségesek Előállítani sejtjeink képtelenek, a táplálékokkal vesszük fel. Hiányában betegségek alakulnak ki, de a túl sok vitaminfogyasztás is káros lehet. Oldódhatnak: Vízben (B1, B12, C,)  a vizelettel ürülnek, állandóan pótolni kell Zsírban (A,D,E,K = DEKA)  raktározódnak, ritkábban kell pótolni

A legfontosabb vitaminok: Vitamin neve Oldó-dása Hatása Hiánytünetek Forrásai A-vitamin Zsír-ban Hámképződés, látás Száraz repedezett bőr, szürkületi vakság (farkasvakság) a karotin: sárgarépa, paradicsom, levélzöldségek, sütőtök D-vitamin Csontképződés, Ca csontba épülése Csontok görbülése: Angolkór a napfény hatására a bőrben keletkezik. tojás, máj vaj, gomba E-vitamin Nemi működésekhez, antioxidáns, rákmegelőző vérszegénység, meddőség, izomsorvadás. növényi olajok, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, hús, máj, tojás K-vitamin Véralvadás vérzékenység Brokkoli, spenót, tej, tojás Bélbaktériumok is termelik

Vitamin neve Oldó-dása Hatása Hiánytünetek Forrásai C-vitamin Víz-ben Sejt energia-termelése Hajszálerek rugalmassága Ellenálló képesség növelése Fáradtság („tavaszi fáradtság”), nyálkahártyák vérzékenysége. Ellenálló képesség csökken (Skorbut) Zöldségek, gyümölcsök. Szentgyörgyi Albert vonta ki először paprikából (Nobel-díj) B1-vitamin Idegrendszer működéséhez Fáradékonyság, izomgyengeség, ideggyulladás, bénulás(Beriberi) Tej, máj, teljes kiőrlésű gabonák B12-vitamin Vörösvérsejtek képzése Vérszegénység csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni: máj, hús, tej, tojás

3. Szervetlen tápanyagok Szerepet játszanak a szervezet felépítésében Különböző folyamatok résztvevői Pl.: Ca, P: csontok, fogak felépítése Fe: oxigénszállítás Na: só-víz háztartás Víz: Építőanyag, Reakcióközeg Reakciókban részt vesz Oldószer Hőszabályozó (izzadás) Kísérő anyagok: színező- és illatanyagok, rostok

Minden tápanyagra szükségünk van, de nagyon lényeges azok helyes beviteli aránya!