Agrár-környezetgazdálkodás Növénytermesztés környezeti vonatkozásai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Advertisements

A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
A Levegő összetétele.
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS (Cross compliance)
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A Repülésbiztonsági Kockázat
A napsugárzás jótékony hatásai:
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Talajművelés Célja: a kultúrnövények igényeit kielégítő talajállapot kialakítása Talajművelés.
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A dinamikus WEB alkalmazásának lehetőségei a mezőgazdaságban
SZÁMVITEL.
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
A talajok szervesanyag-készlete
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
1993-as közoktatási törvény
Környezetgazdaságtan 1
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Innovációs képesség és jólét összefüggései
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Társulások jellemzői.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Szelektív hulladékgyűjtés
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A VÍZ.
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Megújuló energiaforrások
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A gazdasági fejlettség mérőszámai
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Áramlástan mérés beszámoló előadás
A bioszféra.
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Víz Víz.
Előadás másolata:

Agrár-környezetgazdálkodás Növénytermesztés környezeti vonatkozásai

A mezőgazdasági termelés alapvető célja a primer biomassza – produkció (a zöld növényi produktum) megtermelése, ill. ennek felhasználásával, transzformálásával a szekunder biomassza – produkció (állati termék) előállítása. E termelés a különféle technológiák sorozatán keresztül valósul meg, melyek pozitív és negatív hatással lehetnek a természeti környezet elemeire, a különböző természeti erőforrások állapotára.

Az ésszerű, a talaj állapotát, a növények igényét, kártevőit, kórokozóit figyelembe vevő növénytermesztés kritikus változásokat nem okoz a természeti erőforrások állapotában. A negatív irányú változás: túlméretezés, helytelen talajhasználat, nem megfelelő tápanyagellátás, túlöntözés hatására következik be.

A növénytermesztés hatása a levegő minőségére A CO 2 veszélyes, mivel üvegházhatás kialakulásához vezet. a növénytermesztés, mint gazdálkodási folyamat csökkenti az üvegházhatást, mivel leköti azt a CO 2 -ot, amely az üvegházhatás előidézésében 50%-al vesz részt. felhasznált N-műtrágyák növelik a légkör NOx- tartalmát, ami a savas esők, és savas ülepedés formájában visszakerül a talajra, élővizekbe, növényekre. növénytermelés, a talajok fedetlenségével hozzájárul a levegő porszennyezéséhez. A növénnyel nem fedett talajon a defláció nagymértékű és a porszemek a rajtuk lévő műtrágya- és peszticid maradványokkal a légtérbe jutnak, és komoly egészségkárosítást jelentenek az élővilág és az ember számára.

A növénytermesztés és a vízminőség A mezőgazdaságban felhasznált műtrágyák vízszennyező hatása a nitrogén- és a foszforműtrágyák használatánál jelentkezik. A nitrogénműtrágyák az NO 3 - N szennyezés révén a vizek nitrátosodását, a PO 4 3- pedig azok eutrofizációját segíti elő. A nitrogénműtrágyák a laza és középkötött talajokon lemosódnak a talaj mélyebb rétegeibe, a talajvízbe és onnan kerülnek a felszíni vizeinkbe. Az eddig vizsgált vízbázisaink szinte kivétel nélkül nitráttal már szennyezettek vagy veszélyeztettek. Gyakori a literenkénti száz milligrammos töménység is. Az Egészségügyi Világszervezet előírásai szerint az ivóvíz mg nitrátnál nem tartalmazhat többet literenként.

A növénytermesztés és az élővilág A mezőgazdasági művelés és az erdőgazdálkodás terjeszkedése, a vízgazdálkodás és a természetbe való sokféle beavatkozás eredményeképpen egyre kisebb területre szorulnak vissza a természetes erdők, nádasok, mocsarak, lápok és a különböző típusú rétek. Ezzel együtt veszélybe kerülnek a természetes növénytársulások, csökken a vadon élő növény- és állatfajok száma, a természetes társulások fajgazdagsága. A hazai élővilágból bizonyítottan 40 növény- és 53 állatfaj pusztult ki, és 1130 faj veszélyeztetett.

A növénytermelés igényli a fajok sokszínűségét, változatosságát, a biodiverzitást. A hazai növények, fajok, fajták zöme a Tápiószelén létrehozott növényi génbankokban a nemesítők rendelkezésére áll. Közel 40 ezer fajt és fajtát őriznek, tárolnak, szaporítanak. A növénytermesztés a peszticidek felhasználásával, káros hatással lehet az élővilágra, mivel egy-egy kultúrfaj fennmaradása érdekében peszticidek bevezetésével irtja, gyéríti a termesztés számára káros élővilágot.

A növénytermesztés és a talaj állapota Mint termelőeszköz termékenységével alapot ad a növénytermesztésnek és mindazoknak a tevékenységeknek, amelyek nagyobb termelések elérését célozzák. Ezek a beavatkozások mind a talajművelés, a trágyázás, a vegyszeres gyomirtás, az öntözés, mind a talaj tevőleges közreműködésével érik el hatásukat. Közben a talaj maga is megváltozik, és e változások lehetnek időlegesek vagy tartósak, ill. kedvezőek vagy kedvezőtlenek.

A műtrágya használat veszélyei 1. A hazai műtrágyák fele-kétharmada vivőanyag. A kálisóban, pl % között fordulhat elő a klorid, melyet nem tekintünk szükséges tápelemnek. Kára közismert mind a talajra, mind a főbb növények termesztésére. 2. Természetidegen a műtrágyákban levő szabad sav és a mérgező elemek, mint pl. a kadmium, stroncium, higany, ólom, urán, arzén stb. Ezek egy része nemcsak a talajban halmozódhat fel, hanem a takarmány-élelem láncon keresztül az emberre is veszélyt jelent.

3. A gazdálkodás jelenlegi módja olyan tápelembőséget feltételez, mely a túltrágyázásra alapozódik. Ebből adódóan sok olyan vegyületet juttatunk természetellenes formában, arányban és mennyiségben a talajba, melyet az csak részben vagy egyáltalán nem köt meg. 4. A talajok megkötő ill. visszatartó képessége véges. A környezeti terhelést csak egy határig képesek pufferolni, utána "áteresztővé" válnak. Megnőhet a nitrát, a klorid, a szulfátionok mennyisége, az oldható sók koncentrációja stb. A szennyező anyagok idővel a vízbe jutnak és ily módon is veszélyeztetik egészségünket.

Peszticidek és a talaj Hazánkban a szántóföldi vegyszeres növényvédelem nem nagy múltra tekint vissza. Feltételeit csak a gépesített nagyüzemek kialakulása teremtette meg. A vegyszeres védekezés még csak a vetőmag csávázására korlátozódott. A burgonyabogár megjelenése után átfogó, országosan szervezett vegyszeres védekezés nélkül lehetetlenné tette volna, hogy burgonyát termeljünk. Később a kapásnövények nagyüzemi termesztése jelentett gondot a munkaerőhiánnyal küszködő mezőgazdaságban; a gépesített növényápolás nem helyettesítette teljes mértékben a csökkenő munkaerőt. Ilyen körülmények között a herbicidek alkalmazása a növénytermesztés létfontosságú előfeltételévé vált. A nagyarányú szőlő-, gyümölcstelepítések sem nélkülözhették a vegyszeres növényvédelem nyújtotta termésbiztonságot.

A növényvédő szerek széles körű alkalmazása a korszerű termelési technológiákban nélkülözhetetlen. A növényvédő szerek a gyomnövények, rovarok, gombák elpusztítására alkalmas biológiailag aktív hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek azonban hibás alkalmazásuk esetén a hasznos szervezeteket is károsíthatják, egyes kártevők túlszaporodásához vezethetnek, rezisztenciát alakíthatnak ki, ill. környezetszennyező anyaggá válhatnak. Különösen azok a növényvédő szerek veszélyesek, amelyeknek lebomlása lassú.

A növényvédő szer felhasználás jellemzői

Peszticidek Előnye: mezőgazdasági termelés 35%-át elpusztítják a kártevők kevesebb élőmunka igény Hátránya: szennyezik a talajt kimosódva szennyezik a vizeket más élőlényekre is kedvezőtlenül hatnak → megbontják a táplálékláncot nehezen bomló kémiai anyagok → mechanikai és biológiai úton elkerülhetnek az eredeti felhasználási helyről Követelmény: szelektivitás (szűkebb élőlénycsoportra legyen mérgező) könnyen, gyorsan bomló vegyületek

Öntözés hatása a talajra Az öntözés környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatása a másodlagos szikesedésben és láposodásban nyilvánul meg. Az öntözés jelentős beavatkozás a terület vízháztartásába és anyagforgalmába. A másodlagos szikesedés, a pangó, ill. sós talajvizek szintjénél megemelkedése miatt következett be. Ez, pedig a tározókból, a burkolatlan földcsatornákból és a nagyrészt felületi öntözési módokkal öntözött, egyenetlen vízeloszlású öntözött területekről történő szivárgásoknak volt a következménye, tehát nemcsak az öntözött területeken, hanem azok környezetében is jelentkezett. A szikesítő sók lehetséges fő forrásai természetes viszonyok között: a helyi mállástermékek, a felszíni vizek, a felszín alatti vizek.

A talaj felszínén kialakuló nagy Na-só tartalmú, szárazon keményre cementálódó, nedvesen szappanszerűen kenődő kéreg nemcsak a gyökérfejlődést akadályozza, hanem a csapadék vagy öntözővíz talajba szivárgását, a talaj mélyebb átnedvesedését is. A kis talajnedvesség – tározó tér nedves időszakban gyorsan telítődik: eróziós problémákat, agrotechnikai nehézségeket, belvizet eredményez. Száraz időszakban ugyanakkor csak rövid időre biztosítja a növény vízellátását, fokozza a talaj aszályérzékenységét. További vízgazdálkodási problémákat okoz a talaj duzzadása – zsugorodása, repedezése. Száraz időben a repedezett talaj mélyen kiszárad. Száraz időszakot követően a nyitott repedéseken keresztül jelentős mennyiségű víz juthat a talaj mélyebb rétegeibe, a repedezett talajréteg átnedvesítése nélkül. A fokozott talajvíztáplálás talajvízszint – emelkedést eredményez, ami a gyökérzóna, ill. a művelt réteg túlnedvesedését okozhatja, nagy sótartalmú talajvíz esetén másodlagos szikesedéshez vezet.

Az öntözés hatása a talajra Az öntözéses gazdálkodás közvetlen és közvetett hatásai: –az öntözővíz kitermelésének a hatása; –az öntözővíz tározását, kormányzását és szétosztását szolgáló műszaki berendezések hatása; –az öntözés hatása; –az öntözéses gazdálkodás hatása.

Az öntözés hatása a talajra Az öntözés közvetlen hatásai: –megváltozik a talajok vízgazdálkodása –változik a talajok kémiai, fizikai és biológiai sajátossága –változik a talajok termékenysége (kedvező és kedvezőtlen irányban) Az öntözés közvetlen hatásai: –másodlagos rétiesedés, láposodás, szikesedés

Az öntözés hatása a talaj fizikai tulajdonságaira Kedvező hatás: kedvezőbb nedvességállapot  kedvezőbb biológiai tevékenység  jobb növényfejlődés  jobban fejlett gyökérrendszer  jobb talajszerkezet, nagyobb szerkezeti stabilitás. Kedvezőtlen hatás: a vízcseppek vagy az áramló víz szerkezetromboló hatása; túl nedves állapot  kedvezőtlen mikrobiális folyamatok; fokozódó tömörödés- és szerkezetleromlás, érzékenység; másodlagos szikesedés  peptizáció (kolloid oldódás), szerkezet-leromlás.

Az öntözés hatása a talaj kémiai tulajdonságaira Az öntözés hatása a talajok sóforgalmára, sómérlegeire igen különböző, gyakran teljesen ellentétes is lehet. Kedvező hatások: a sómérleg csökkentése irányában ható tényezők a talaj sótartalmának kilúgozása a növények kedvező fejlődésének elősegítése –jobb gyökérfejlődés –jobb természetes drenázs (talajvíz elvezetés) Kedvezőtlen hatások: a sómérleg növelése irányában ható tényezők az öntözővíz sótartalmának felhalmozása a talajvízszint megemelése –a talajvíz sótartalmának felhalmozása –a mélyebb talajrétegek sótartalmának felhalmozása a felszín közeli rétegekben –az öntözővíz sótartalma kilúgozódásának meggátolása

Az öntözés hatása a talaj kémiai tulajdonságaira A sók kimosásának előfeltételei a következők : megfelelő minőségű és mennyiségű víz a kilúgozási vízszükséglet kielégítésére; a sók kimosásának lehetőségét biztosító talajviszonyok –könnyű mechanikai összetétel, jó vízáteresztő képesség, kedvező vertikális drén-viszonyok; –klorid-szulfát típusú sófelhalmozódás (  mérsékelt lúgosság  az adszorpciós komplexus mérsékelt Na+-telítődése  a sófelhalmozódási folyamat reverzibilitása); tenyészidőszakon kívüli fagymentes periódus; megfelelő befogadó a sótartalomban feldúsult és a horizontális drénhálózaton keresztül a területről eltávolított drénvizek összegyűjtésére. A kimosás csak valamennyi feltétel együttes fennállása (vagy megteremtése) esetén lehet eredményes.

A gépesítés hatása a talajra A szántóföldi növénytermesztés gépesítésének környezetvédelmi kérdéseit a következő területeken célszerű vizsgálni: A mezőgazdaság és a levegő összefüggése (füst, szag, zaj). A mezőgazdaság és a talajok összefüggése (erózió veszélyek), talajtömörítés, káros hulladékok, peszticidek felhalmozódása, a kemikáliák túlzott használatából eredő megváltozott talajbiológiai élet. A mezőgazdaság és a vízminőség összefüggése (műtrágyázás és a szerves hulladékok okozta nitrátosodás, peszticidekkel történő szennyezés, algásodás, hígtrágya elhelyezése). A mezőgazdaság és az élelmiszerek minősége (növényvédőszer – maradványok, nitrogénfeldúsulás).