A dohányzás leszoktatás programja Horváth Hajnalka Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ 2008.04.30.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szenvedélyek fogságában - a dohányzás
Advertisements

A dohányzás.
Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
Dohányzás.
2014. JANUÁR 31.- ORSZÁGOS DOHÁNYZÁSELLENES NAP
MIÉRT, MIKOR ÉS HOGYAN SZOKJUNK LE A DOHÁNYZÁSRÓL?
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
DOHÁNYZÁS, VAGY EGÉSZSÉG?
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A mozgás jelentősége daganatos betegségekben
Leszokás a dohányzásról
Készítette: Sági Richárd 10.A
AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS TERÜLETÉN HASZNÁLHATÓ OKTATÓ ESZKÖZÖK
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Sportolás hatása szervezetünkre
Autonóm funkciók Molnár Péter, Állattani Tanszék
Vigyázz a szívedre!.
DOHÁNYZÁS LESZOKÁS TÁMOGATÁSI MÓDSZEREK
Alkoholizmus.
A légzés szervrendszere
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Szegénység és egészségi állapot
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Ismertető prezentáció a dohányzásról
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Immunrendszer Betegségei.
Segítség dohányzásról való leszokáshoz Nógrádgárdony Készítette: Hang András pszichológus
A leszokás támogatás farmakoterápiája
„SEGÍTSÉG – A DOHÁNYFÜSTMENTES ÉLETÉRT” – az Európai Bizottság új kezdeményezése Dr. Szilágyi Tibor, MD, MPhilPH május 31.
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
A DOHÁNYZÁS.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Keszitette:Szilagyi Emese
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
MAGZATKÁROSíTÓ TÉNYEZŐK
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Az egészséges életmód és a stressz
Légzőszervrendszer betegségei
Készítette: A No cigi csapata
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Mit tehetünk a kimerültség ellen?
3. Mi van a cigiben?. Mi van a cigiben? Formaldehid (konzerválás) Kadmium (akkumulátor) Nikotin (rovarirtó szer) Aceton (körömlakklemosó) Ammónia (WC.
A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
6. Függőség-leszokás. Függőség Vannak olyan ösztönző motivációs tényezők, melyek kiemelten fontos szerepet játszanak a dohányzó viselkedési mód erősítésében.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
4. A passzív dohányzás káros hatásai. A passzív dohányzás káros hatásai A cigarettázó ember nem csak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
A dohányzás megelőzése
A dohányzás káros hatása a szervezetre
Káros szenvedélyek.
Ciki a cigi! Dohányzás.
Káros szenvedélyek Az extasy.
Káros szenvedélyek Készítette: Fördős Beatrix
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Készítette: Smidéliusz Marcell 7.a
Dohányzás.
Elveszíti a fényét; kipirosodik a szemfehérje.
Minimális intervenció az alapellátásban
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

A dohányzás leszoktatás programja Horváth Hajnalka Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ

Dohányzás - történelmi áttekintés Krumplit szívnak? Indiánok - „békepipa” Columbus 500 éves európai „sikertörténet” Jean Nicot 4000 különféle vegyi anyag pl:nikotin,cianidok,metil-izocianát, szénmonoxid,arzén,acetaldehid, polónium,ammónia… „Az egészség első számú közellensége a nikotinfüggőség!”

A dohányzásról.. Formái: pipázás tubákolás bagózás cigarettázás A dohányzás célja: a dohánylevelekben található nikotin élvezete

A dohányzás epidemiológiája Világszerte a felnőttek 1/3-a, 1 milliárd ember dohányzik 1 5 millió halott évente : 10 millió!! 1 minden második dohányos - 50% < 70 éves kor!! 1 Magyarország Magyarországon 2000-ben halálesetből azaz minden ötödik haláleset - közvetlenül a dohányzásnak volt tulajdonítható 2 a dohányzással összefüggő többlethalálozásból (64%) a éves korosztályban fordult elő 2 ezen dohányzó embereknek az életét a cigaretta átlagosan 21 évvel rövidítette meg. 2 Forrás: 1. Dr. Csépe Péter: A dohányzás káros az egészségre – Semmelweis Egyetem - Közegészségtani Intézet (2005) 2. Országos Egészségfejlesztési Intézet – Dohányzás megelőzési és leszokást segítő programok –

„Az országban nagyon súlyos probléma a dohányzás” - demográfiai csoportok szerint % - Forrás: Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE), 2007 –

A dohányzás lehetséges okai Habituális okok: Viselkedésforma dohányzási „minta” átvétele, rituálé automatizmus, sokszori ismétlés (pl. étkezés után, telefonálás, várakozás, számítógép, TV, stb.) negatív érzelmek depresszió jelentősen fokozza (nikotin fokozza a transzmitter felszabadulást) düh, szorongás Relaxáció stressz levezetés, önpusztító életmód (túlmunka, hiperaktivitás, hiperfágia, alkohol, kábítószer, koffein) egymást gerjeszthetik! koffein = „szenvedély-ragasztó” Genetikai okok: a genetikai háttér feltehetően nem determinál, csupán erősítheti, vagy éppen gátolhatja a függőség kialakulását Társasági tényezők!  különösen fiatalkorúaknál és fiatal felnőtteknél  dohányzó szülők, testvérek (2x esély)  dohányzó baráti kör („cinkosság”)  dohányzó sztárok  dohányzó tanárok

Tévhitek! a dohányzás elviselhetőbbé teszi az életet a dohányzás magabiztossá tesz a dohányzás izgalmassá, vonzóbbá tesz (főleg nők!) „fiatal vagyok - ráérek leszokni, ha majd idősebb leszek."

A dohányzás káros hatásai A cigarettafüstben lévő egészségkárosító anyagok: köhögést a légutak krónikus gyulladását érszűkületet tumoros megbetegedést/rákot szívinfarktust OKOZNAK!

Kevesen tudják....hogy a dohányzás: akadályozza nőkben a petesejt érését, férfiakban az ondósejtek termelődését - meddőség! terhesség alatt kedvezőtlen befolyással van a magzat fejlődésére - vetélés, koraszülés rugalmatlanná,ráncossá teszi a bőrt, fénytelenné,törékennyé a hajat fokozott csontritkulást eredményez a havi-vérzés korai el- maradását okozza

Dohányzásról való leszokás Mit nyerhet a leszokással? Megőrzött fiatalságot, egészséget.. Leggyakoribb visszatartó tényezők a dohányzásról való leszokástól: elhízás nyugtalanság, idegesség dohányzó környezet – baráti társaság,család „zavar majd a cigarettafüst”

A dohányzás abbahagyásának előnyei I. Az utolsó cigaretta elszívását követően Azonnal: pénzt takarít meg nem károsítja tovább a közvetlen környezetében élők egészségét 20 percen belül: a vérnyomás normális értékre csökken a szapora szívműködés lassul a kéz és a láb hőmérséklete emelkedik 8 órán belül: a vérben lévő szénmonoxid kiürül a vér oxigéntartalma emelkedik 24 órán belül: csökken a szívroham, szívinfarktus veszélye 48 órán belül: újra érzi az ételek ízét, az illatokat 72 órán belül: a légutak kitágulnak, könnyebb lesz a légzés javul a fizikai teljesítőképesség

A dohányzás abbahagyásának előnyei II. Néhány hét alatt: megszűnik a rossz szájíz, a kellemetlen lehelet javul a vérkeringés és a szív teljesítőképessége könnyebb lesz a járás, különösen a lépcsőn járás és a futás tovább javul a tüdő teljesítőképessége, kb 30 %-al Néhány hónap alatt: mérséklődik a fáradékonyság,a köhögés, a váladékürítés, felszabadulnak az orrmelléküregek javul a tüdő „öntisztulása”, ezáltal mérséklődik a légutak fertőződésének veszélye eltűnik az ujjak és a fogak sárgasága Néhány éven belül: csökken a rákos betegségek kialakulásának kockázata Forrás: Dr. Vadász Imre: Szívjam vagy ne szívjam – Miért szokjam le a dohányzásról? (2007)

A dohányzásról leszokást segítő rendelések 1994: 36 valamennyi tüdőgondozó 2007: 117 Budapesten 22, vidéken 95 ebből tüdőgondozó 94 (80%)

Leszokást segítő program - Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI): egységes protokoll - módszerek - dokumentáció - értékelés gyógyszerek - nikotinpótló terápia - Empátia Biomed Gyógycentrum: mágneses biorezonancia - Gyógynövények - borsmentaolaj: hiány csökkentése - gyógyteák: kamilla, citromfű: hiány okozta tünetek csökkentése - Programok: E-LÉG program Minimális intervenció - alapellátás - OSZMK -

Szándékában áll leszokni a dohányzásról Bázis: akik dohányoztak az elmúlt 30 napban, 2007 demográfiai csoportok szerint % Forrás: Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE), 2007 –

Meg is próbált leszokni a dohányzásról Bázis: akik dohányoztak az elmúlt 30 napban és szándékában áll leszokni a dohányzásról, 2007 demográfiai csoportok szerint % Forrás: Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE), 2007 –

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!