A nyelvcsaládok és a nyelvtípusok. Tankönyv 29.old.4.feladat Világnyelv: általában olyan nyelv, mellyel az ember az egész világon megértetheti magát.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nyelvi jel és jelrendszer A szemiotika (jeltudomány) helye a tudományok sorában A nagyobb egységektől a kisebbek felé: –Biológia –Embertan –Viselkedéstan.
Advertisements

A Huawei Technologies Hungary Kft. a Huawei globális vállalati stratégiájában Készítette: Molnár Péter ZSKF NGG végzős mester szakos hallgató március.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Hogyan készüljünk a francia nyelvi érettségi változásaira?
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
Szülő-óvodapedagógus együttműködés és a kétnyelvűség hatása a gyermekre Drd. Olteanu Lucián Líviusz pszichológus.
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
A digitális kultúra kettős köre és az ifjúság viszonya Rab Árpád Óbudai Egyetem Digitális Kultúra és Humán Technológia Tudásközpont VIII. Nemzetközi.
MESTERSÉGES SZÁLAK. JELENTŐSÉGÜK  MŰANYAGOK, EZÉRT:  KORLÁTLANUL ELŐÁLLÍTHATÓK  ÉGHAJLATTÓL, TALAJVISZONYOKTÓL FÜGGETLENÜL ELŐÁLLÍTHATÓK  TULAJDONSÁGAIK.
A nemzeti eszme Magyarországon. Ma mit értünk nemzeten? Szélsőségek: agresszív nacionalizmus elveszett a magyar nemzeti identitás.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
Légy több, mint a diplomád!
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Berényi Eszter – Damásdi Judit
A Levegő összetétele.
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
/Egyéni nyelvhasználatunk kialakulása/
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Dr. Kovács László Főtitkár
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
KRE-AKTÍV motivációs projekt
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
A Nyugat-Balkán az EU és Oroszország között
A GAZDASÁGI MŰVELETEK ÉS HATÁSUK A VAGYONRA
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
Bevezetés a nyelvtudományba
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
nyelvtípusokba sorolása
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
főigazgatóhelyettes, NSzFI
CIVILIZÁCIÓS ÖVEZETEI
DARUS.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Klasszikus genetika.
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A 21. SZÁZADI TANÁR – TRENDEK, ELVÁRÁSOK, DILEMMÁK
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Jézuskától - Jézus Krisztusig
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Tájékoztató KGNB_NETM004.
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
A tehetséggondozás kihívásai
Diszkrimináció a polgármesteri fogadóórára való bejelentkezésnél?
Előadás másolata:

A nyelvcsaládok és a nyelvtípusok

Tankönyv 29.old.4.feladat Világnyelv: általában olyan nyelv, mellyel az ember az egész világon megértetheti magát. Pl. angol,francia. (forrás: ) Mesterséges nyelv: A tervezett vagy mesterséges nyelv olyan nyelv, melynek szókészletét és nyelvtanátember vagy emberek tervezték és nem természetes fejlődés során alakult ki egy kultúra részeként, természetes nyelvként. Pl.: eszperantó. (forráswikipedia.org/wiki/Mesterséges_nyelv) Holt nyelv: olyan nyelv, amelyet már nem használ egyetlen nemzet, nép vagy közösség sem, vagyis nincsenek (akár egy-, akár kétnyelvű) anyanyelvi beszélői.

Tankönyv 30.old.képhez Sok mongol nyelv van. Mongóliában a hivatalos mongol nyelv a halha-mongol, további mongol nyelvek pl. a kalmük (Kaszpi-tenger vidéke), a burját (Kelet-Szibéria), a mogholi (Afganisztán). A mongol nyelvek rokonai a török nyelvek, a mandzsu és tunguz nyelvek, melyekkel együtt az altáji nyelvcsaládot alkotja.

A nyelvek sokfélesége Kb nyelv létezik. Bizonytalanság / becslés okai: - kihalnak (nyelvcsere - indiánok) - még nem fedezték fel Tendencia: el fognak tűnni a kisebb nyelvek. - nehéz elkülöníteni a nyelvjárást és az önálló nyelvet (svéd-dán-norvég) - eltérhetnek vallási és kulturális szempontból is (szerb és horvát) (cirill írás stb.) CSOPORTOSÍTÁSUK: a)eredet szerint nyelvcsaládok b)hasonlóság szerint: nyelvtípusok

A nyelvcsaládok kb.300 nyelvcsalád van 3 milliárd indoeurópai nyelvet beszél. - a nyelvek eredetével és hasonlóságainak kutatásával az összehasonlító nyelvtudomány foglalkozik - a nyelvek összevetéséből és régi nyelvemlékekből rekonstrulálható az ALAPNYELV (kikövetkeztették) - az azonos alapnyelvű nyelvek rokon nyelvek ALAPSZÓKINCS: testrészek, természeti jelenségek, számok, stb. Vizsgálják: hangmegfeleléseket hasonló jelentésű szavakat nyelvtani rendszert (nemek, elöljárószók)

A nyelvtípusok 1.Izoláló: pl.kínai, vietnámi -állandó szóalak egy morfémából áll -szigorú szórend 2.Agglutináló (ragasztó): magyar, török, japán, szuahéli -ragokat használnak -toldalékmorféma az igéken is 3.Inkorporáló: (bekebelező) magas fokon ragozó nyelvek (elő-és utóképzők) ausztrál bennszülött, indián stb. 4.Flektáló: (hajlító) indoeurópai nyelvek + afroázsiai nyelvek sing – sung- sang -song

A 31. oldalon lévő képhez kapcsolódó kérdés: Német: das Wasser Angol: water Lengyel: woda Izlandi: vatn Mind a négy nyelv az indoeurópai nyelvcsaládba tartozik, a közös eredet a szóalakokon is látható.

Feladatok A 32. oldalon lévő képhez kapcsolódó kérdés: közép-ázsiai török nyelv: azeri, kazah, üzbég, kirgiz, türkmén 34.oldal 1.f. a) finn: agglutináló (ragasztó) vietnami: izoláló (elszigetelő) inuit: inkorporáló (bekebelező) angol: flektáló (hajlító), izoláló b) az angol nyelv

A 34. oldalon lévő 2. kérdés: 2. Lehetséges megoldás: Tízezer kötetnyi könyv elolvasása nem azonos tízezer mérföldnyi utazással. A víz vinni is tudja a csónakot, de képes felfordítani is.

A 35. oldalon lévő 3. kérdés: 3. Az alapszókincshez tartoznak: fa, vér, varjú, gyökér, méh, orr, éj, kéreg, fény, szil, sün, fon, bal, háj, eb, lő, tél, ló, főz, hamu, nyuszt, lyuk

A 35. oldalon lévő 4. kérdés: 4. Lehetséges megoldások: A látszat néha csal. Jobb a magad kunyhója más palotájánál. Az éhség a legjobb szakács Ahány ház, annyi szokás. Egy fenékkel nem lehet két lovat megülni. Sok bába között elvész a gyermek Eső után köpönyeg. Nem lehet a tengert kanállal kimerni. Ne igyál előre a medve bőrére.

A 35. oldalon lévő 5. kérdés: 5. a) gerúdig ávúdin, gerin, gerúdin gerúdész ávúdár, gerér avúdtaj, gerúdtej

A 35. oldalon lévő 5. kérdés: 5.b) Lehetséges következtetések: Ragasztó nyelv toldalékokkal: – a többes szám toldaléka: -d; – a tárgyeset ragja: -g; – a birtoklás kifejezése a birtokoson: -in; – a részeshatározó ragja: -d; – az eszközhatározó ragja: -taj/-tej. Az illeszkedés törvénye – többalakú toldalékok.