1 Az Eleve Biztonságosabb Technológiai Tervezés gyakorlati alkalmazása – a Dow Indexek használatával Richard Gowland.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
Advertisements

Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Az IKER önértékelő IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
A tüzelőanyag cellák felhasználása mérnöki szempontból- Dr. Bánó Imre.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
Kiszervezés szolgáltatói szemmel Tóth Zoltán november 9.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Gazdasági informatika - bevezető
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
11/2/2017 Horváth Botond, Dunaújvárosi Főiskola, Informatika Biztonság Labor Konzulens Dr. Leitold Ferenc, Hadarics Kálmán “Nemcsak azokkal a sebezhetőségekkel.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Becslés gyakorlat november 3.
A Repülésbiztonsági Kockázat
ELŐNYÖK – megbízható működés
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
376/2014 EU RENDELET BEVEZETÉSÉNEK
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Kockázat és megbízhatóság
Kockázat és megbízhatóság
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.
SZÁMVITEL.
Szervezetfejlesztés II. előadás
2.1. Használhatósági célok
Környezetgazdaságtan 1
Konfliktusok az iskolában
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
MTT MA Mérnöktanár mesterszak
Vállalatgazdaságtan (BAI0030L; GZB2320L) 2017/18 tanév I. félév
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Cégnév….. KAIZEN AKCIÓ A ….. TERÜLETEN
Környezeti Kontrolling
műszaki osztályvezető
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Járműtelepi rendszermodell 2.
A szállítási probléma.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

1 Az Eleve Biztonságosabb Technológiai Tervezés gyakorlati alkalmazása – a Dow Indexek használatával Richard Gowland

2 Az Eleve biztonságos tervezés hatása Józan ész Az összefüggések felismerője és a megvalósító: Trevor Kletz Vélhetőleg az ipar nem használja ki teljes mértékben

3 Mit tettünk már az Eleve Biztonságosabb Technológiai Tervezés érdekében? (a zöldhajtások) Belső útmutató mérnökök számára Folyamat kockázati menedzsment És most... vagy

4 A leghatékonyabb technológia Szabványosított tervezés Minden az E.H.&S felülvizsgálat alá tartozik. Eleve Biztonságosabb Tervezési megközelítés R-3

5 De valami inspirálóbbra volt szükségünk Az üzemmérnökök és a tervezők nem nagyon türelmesek –Nincs túl sok idejük –Nem akarnak újabb akadályokat S.M.A.R.T. válik hívószóvá

6 S.M.A.R.T. Specifikus Mérhető Alkalmas Reprodukálható Nyomonkövethető (Trackable)

7 Bárcsak mérhetnénk az ‘Eleve Biztonságos Tervezést’ Annak felfedezése, hogy már van rá módszerünk Tűz és Robbanási Index Egyszerű, olcsó és gyors

8 Mit nyújt a Tűz és Robbanási Index? Folyamat választások összevetését A passzív és aktív tervezési tényezők közötti összefüggéseket Trendek – alsó index = biztonságosabb üzem C-6 R-3 VAGY

9 Miben tudtunk megegyezni? A folyamat biztonsági teljesítmény javult A technológia tervezés fejlődött Bármi egyéb? 2005-s cél: Megakadályozni az EH&S eseményeket Az elsődleges tartalom vesztés eseményei (> 50 Kg) 90% csökkenés

10 Miért csökkentek a Tűz és Robbanási Indexek? A magasabb indexek Hazop, LOPA stb. tanulmányokat igényelnek, valamint egyéb mérési munkát – a tervezők a kockázat és az ebből eredő munkaterhelés csökkentésével válaszoltak Az új üzemi projekteket felülvizsgálták a Tűz és Robbanási Index minimalizálása céljából A hardver és szoftver technológia fejlődött

11 Folyamat-Kockázat Menedzsment hatása A Tűz és Robbanás Index függvénye Eleve Biztonságosabb Tervezés alkalmazása esetén Magasabb F.&E.I. = Több elvégzendő munka az üzemi személyzet számára!

12 Összefüggés az F.&E.I. és az Eleve Biztonságosabb Tervezés között? Trend mutatkozott Összefüggés a Folyamat Kockázati Menedzsmenttel Direkt vagy Indirekt hatás? A berendezések eleve biztonságosabbá válnak?

13 Szinte biztosan - IGEN

14 Hogyan dolgozik az Index? Megkérdezi a tervezőt a folyamatáról, az egységes működéséről, a folyamati feltételekről és a biztonsági intézkedésekről ……..és Kiszámít egy Index-t Javaslatot tesz az Index csökkentésének módjaira

15 A Tűz és Robbanási Index bemutatása Az EXCEL munkalap módszernek 5 percre van szüksége, hogy kiszámítsa az Indexet (példa és képzés a PROMIS-ban) A kézi számítás 10 percet vesz igénybe A rendszer elérhető a PROMIS honlapján

16 Az elágazó és a folyamatos folyamat összehasonlítása (belső biztonság javítása) Index elágazó polimerizációra Latex Reaktor = 92 Ugyanazon folyamat folyamatos adagolási verziója, az Index 76-ra csökken

17 A Beépített Biztonság hatása a Tűz és Robbanási Indexre. Anyag faktor: a tűzből vagy robbanásból vagy kémiai reakciókból eredő potenciális energia felszabadulás belső arányából számítva. Az NFPA Gyúlékonysági és Reaktivitási Indexeit használja. “Eleve biztonságosabb” anyag - alacsonyabb ANYAG FAKTOR Helyettesítő?

18 Toluene anyag faktora= 16 Acrylic Sav anyag faktora= 24 Butadiene anyag faktora = 24 Styrene anyag faktora = 24 Etilén Oxid anyag faktora = 29 Nagyobb gyúlékonyság/reaktivitás……. Nagyobb anyag faktor

19 A Belső Biztonság hatása a Tűz és Robbanási Indexre. A reakció típusa Exotermikus, Hidrolízis, nitrátosodás, stb. Endotermikus Változó bűntetőpontokat kell adni Tudjuk-e csökkenteni/mérsékelni a reakció típust vagy annak körülményeit?

20 Belső Biztonság hatása a Tűz és Robbanási Indexre. ANYAG KEZELÉS és SZÁLLÍTÁS pl. tömlők, dobok, tartályok, illesztés- Szétválasztás - szivárgások

21 Belső Biztonság hatása a Tűz és Robbanási Indexre. Beltéri vagy Körülzárt egységek Magasabb büntetésekkel járnak – gyúlékony gőzök gyűlnek össze és megszorulnak

22 Belső Biztonság hatása a Tűz és Robbanási Indexre ELÉRHETŐSÉG Mentési célokra

23 Belső Biztonság hatása a Tűz és Robbanási Indexre Elvezetés Mi van, ha egy túlfolyás VAGY tűzoltóvíz nem tud biztonságosan elfolyni?

24 Belső Biztonság hatása a Tűz és Robbanási Indexre MÉRGEZŐ ANYAGOK - Hatás a működtetőkre - Hatás a szomszédokra - Hatás a környezetre - Hatás a katasztrófa védelemre azaz HELYETTESÍTSD ?

25 Belső Biztonság hatása a Tűz és Robbanási Indexre Vákuum használata - Bűntetőpont a vákuumért (esetleges légszivárgás a folyamatba) Tudja enyhíteni a folyamati körülményeket?

26 Belső Biztonság hatása a Tűz és Robbanási Indexre Üzemelés a gyúlékonysági határ közelében - mérsékelje az üzemi körülményeket - és ezzel csökkenti a büntetést!!

27 Belső Biztonság hatása a Tűz és Robbanási Indexre Porrobbanás: Csökkentse a büntetést azzal, hogy: Növeli a részecske méretet vagy kezelje azokat alternatív módon HELYETTESÍTÉS?

28 Belső Biztonság hatása a Tűz és Robbanási Indexre Nyomáscsökkentés Mérsékelje az üzemelési nyomást és ezáltal csökkentse a büntetést

29 Belső Biztonság hatása a Tűz és Robbanási Indexre Veszélyes tartalom a folyamatban vagy a raktárban Csökkentse a büntetést a veszélyes anyag mennyi- ségének minimalizálásával Az ilyen változás költségeit gyakran a működőtőke csökkentése által finanszírozzák!

30 Miért szükségtelenül magas néha a raktárkészlet? A termelés folyamatosságának szükségessége, ellátási lánc problémák Megbízhatóság Fegyelmezettség hiánya Történelmi bizalmatlanság az eszközökben

31 Belső Biztonság hatása a Tűz és Robbanási Indexre Hardware választás: - Szelepmentes szivattyúk és gyorsítók Duplafalú csövek Technológiai fejlesztés A “dominó effektus” elkerülése azáltal, hogy az indexet használjuk az üzem tervezésekor.

32 Az elvek alkalmazása a Mérgező anyagokra Vegyi Kitettségi Index Könnyű és gyors becslése a meghatározott eseményből származó légnemű mennyiségnek Software Excel formátumban Papír verzió elérhető ingyen a PROMIS-tól Képzés a PROMIS-tól