Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia 2010. szeptember 29.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Nehézségek és lehetőségek a régóta munka nélkül levők elhelyezkedésének segítésében Régi-új alapvetések Források:  HEFOP 
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány évi számok Támogatási programok és fejlesztések.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
OFA Hálózat évi tevékenységei
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Közfoglalkoztatás és értékteremtés Szűcs Erika miniszteri megbízott Szociális és Munkaügyi Minisztérium Cegléd, április 15.
A Baranya Paktum Fórum Előadó: Dr. Tótsimon Péter november 3.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Hátrányos helyzetben lévő nők egyéni és csoportos munkaerő- piaci felkészítése Hajdúsámson és környékén.
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Ágazati fejlesztési lehetőségek az európai uniós források tükrében
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
1 A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009 Szűcs Erika július 16. Miskolc.
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
„Gondoljunk a jövőre!” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, június 22.
Bemutatkozik A FORDULÓPONT PROGRAM A programot az EU és a Magyar Állam támogatja.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában Pirisi Károly főigazgató Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM TÜRR ISTVÁN KÉPZŐ ÉS KUTATÓ INTÉZET NYÍREGYHÁZI IGAZGATÓSÁG TÁMOP-OS PROJEKTJEI ÉS AZ INTERNETES MENTORI.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
„Út a munkához” program tapasztalatai
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Előadás másolata:

Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia szeptember 29.

Magyarországon 17 éve működik egy olyan speciális támogatási program, melynek középpontjában a vidéki térségekben élő, társadalmi kirekesztődéssel sújtott, illetve a kirekesztődéssel leginkább veszélyeztetett családok társadalmi integrációjának elősegítése áll.

A program célterülete Az ország társadalmi-gazdasági szempontból leghátrányosabb helyzetű vidéki térségei.

A program célcsoportja: A helyben lakó családok, akik elsősorban szociális jövedelemből élnek. A helyben lakó családok, akik elsősorban szociális jövedelemből élnek. Az aktív családtagok a munkaerőpiacról tartósan kiszorulnak, vagy átmenetileg közfoglalkoztatottak. Az aktív családtagok a munkaerőpiacról tartósan kiszorulnak, vagy átmenetileg közfoglalkoztatottak. A célcsoportot alkotó családok közel fele roma származású, egytizedük aktív korú megváltozott munkaképességű. A célcsoportot alkotó családok közel fele roma származású, egytizedük aktív korú megváltozott munkaképességű.

A program célja A vidéki térségekben élő hátrányos helyzetű családok : háztartásgazdasági tevékenységének aktivizálása, háztartásgazdasági tevékenységének aktivizálása, munkavégző képességük szinten tartása, megerősítése, munkavégző képességük szinten tartása, megerősítése, a kirekesztődés kockázatának csökkentése, a kirekesztődés kockázatának csökkentése, egyéb szociális ellátások hatékonyságának növelése. egyéb szociális ellátások hatékonyságának növelése.

A program struktúrája A Szociális Minisztérium határozza meg a helyi programok általános működési elveit, keretszabályait, melyek alapján a célterületen működő önkormányzatok vagy azok által alapított non-profit szervezetek a helyi sajátosságokra és erőforrásokra alapozva működtetik programjukat. A Szociális Minisztérium határozza meg a helyi programok általános működési elveit, keretszabályait, melyek alapján a célterületen működő önkormányzatok vagy azok által alapított non-profit szervezetek a helyi sajátosságokra és erőforrásokra alapozva működtetik programjukat.

Helyben döntenek arról, milyen termelési/gazdasági tevékenységhez biztosítanak feltételeket, s helyben szabályozzák, milyen kritériumok alapján határozzák meg a támogatott családok körét. Helyben döntenek arról, milyen termelési/gazdasági tevékenységhez biztosítanak feltételeket, s helyben szabályozzák, milyen kritériumok alapján határozzák meg a támogatott családok körét.

A családok támogatása személyre szabottan, differenciáltan valósul meg, mely egyrészt a háztartásgazdálkodáshoz kapcsolódik, másrészt képzést, tanácsadást, szociális-mentálhigiénés szolgáltatások biztosítását jelenti. A családok támogatása személyre szabottan, differenciáltan valósul meg, mely egyrészt a háztartásgazdálkodáshoz kapcsolódik, másrészt képzést, tanácsadást, szociális-mentálhigiénés szolgáltatások biztosítását jelenti.

A helyi programok működtetésében meghatározóak a helyi sajátosságok, a célcsoport összetétele (előzetes munkatapasztalatok, motiváltság, családi erőforrások, stb.) és termelési adottságok (földminőség, éghajlat, termelési kultúra, stb.). A helyi programok működtetésében meghatározóak a helyi sajátosságok, a célcsoport összetétele (előzetes munkatapasztalatok, motiváltság, családi erőforrások, stb.) és termelési adottságok (földminőség, éghajlat, termelési kultúra, stb.).

A termelés célja elsődlegesen az önellátás, ugyanakkor az egyes programok fejlődése, a célcsoport felkészültségének növekedése – vagy éppen a kedvező időjárás – következtében keletkezett „árufelesleget” a helyi piacokon értékesíthetik, ez a volumen sehol nem jelentős tényezője a helyi piacnak. A termelés célja elsődlegesen az önellátás, ugyanakkor az egyes programok fejlődése, a célcsoport felkészültségének növekedése – vagy éppen a kedvező időjárás – következtében keletkezett „árufelesleget” a helyi piacokon értékesíthetik, ez a volumen sehol nem jelentős tényezője a helyi piacnak.

A program finanszírozása 1. Az ágazati minisztérium évente pályázati támogatással a helyi programok pénzbeli költségeinek maximum 90%-át biztosítja. 2. A helyi program működéséért felelősséget vállaló önkormányzat egyrészt a pénzbeli költségek minimum 10%-át, másrészt jelentős nem pénzbeli hozzájárulást biztosít.

A program eredményei – a helyi programok szintjén A résztvevő családok, személyek aktivitása megmarad, motiválttá válnak, önértékelésük erősödik, képzettségi szintjük emelkedik, növekszik az esélyük a mukaerőpiacra való visszajutásra, önálló megélhetésük biztosítottabbá válik. A résztvevő családok, személyek aktivitása megmarad, motiválttá válnak, önértékelésük erősödik, képzettségi szintjük emelkedik, növekszik az esélyük a mukaerőpiacra való visszajutásra, önálló megélhetésük biztosítottabbá válik. Javul a megélhetési biztonság a hátrányos helyzetű rétegek körében. Javul a megélhetési biztonság a hátrányos helyzetű rétegek körében. A másfél évtized alatt kialakult a helyi programok sokszínű hálózata, mely optimális feltételt jelent a szakmai fejlesztő és érdekképviseleti tevékenységnek. A másfél évtized alatt kialakult a helyi programok sokszínű hálózata, mely optimális feltételt jelent a szakmai fejlesztő és érdekképviseleti tevékenységnek.

A település népességmegtartó ereje növekszik, csökken az elvándorlási kényszer. A település népességmegtartó ereje növekszik, csökken az elvándorlási kényszer. A helyi erőforrások hasznosulnak, melyeket a piacgazdaság nem tud hasznosítani. A helyi erőforrások hasznosulnak, melyeket a piacgazdaság nem tud hasznosítani. Erősödik a társadalmi tolerancia a hátrányos helyzetűek, s a roma kisebbség iránt. Erősödik a társadalmi tolerancia a hátrányos helyzetűek, s a roma kisebbség iránt. A kedvezményezett családok szociális gondolkodásra való rászorultsági szintje csökken, az öngondoskodási igény nő. A kedvezményezett családok szociális gondolkodásra való rászorultsági szintje csökken, az öngondoskodási igény nő.

Csirke osztás, dokumentálás

Földművelés

Permetezés

Munka az üvegházban

Besenyszög-sertéstartás

Ságújfalu-nyúltartás

Ságújfalu-csirketartás

Termények tárolása

Köszönöm a figyelmet! Elérhetőségeink: Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa Regionális Szellemi Forrásközpont Cím: 5000 Szolnok, Kossuth L. u. 2. (fsz ) Tel: 56/ , 56/ Fax: 56/ , 56/ Internet: