„A gyermek mindenek felett álló érdekében” - 9. ALKALOM 2012. október 19. Országos Szakmai Összejövetel Lendvai Lászlóné Ani T:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

A minősítés és az önértékelés kapcsolata, szerepe a minőségfejlesztésben Barlai Róbertné.
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
A VEZETŐ MUNKÁJÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE ÓVODA
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
A szaktanácsadás támogató szerepe
Az IMIP-ek kötelező felülvizsgálata és kiegészítése
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
A pedagógusminősítési rendszer
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
Méltányossági elvek a közoktatásban
A gyakorlatvezető mentor
KPSzTI Minőségfejlesztési munkacsoport
TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS ELLENŐRZÉS Farkasné Egyed Zsuzsanna
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Az intézményi önértékelés és kapcsolódása a külső értékeléshez
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
Igénymérés a 2010/2011-es tanévben Beszámoló Összeállította: Fülöp Lászlóné Minőségirányítási vezető.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Műhelyvezetők, tanácsadók szakmai napja Csizmazia Sándorné Szakmai vezető Pécs, nov. 10.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató

Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Szakál Ferenc Pál EMMI Köznevelés-fejlesztési Főosztály
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadás támogató szerepe Dr. Szabó Mária Budapest február 27.
Intézményi minőségfejlesztés (TÁMOP-3.1.8)
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A MEGÚJULÓ SZAKTANÁCSADÁS FOLYAMATOS SZAKMAI FEJLŐDÉS TÁMOGATÁSA
Tanfelügyelet és intézményi önértékelés – a megújuló külső és belső értékelési rendszer (TÁMOP-3.1.8)
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere A tanfelügyelet és az önértékelés Készítő/előadó: OH POK munkatársainak szakmai anyaga alapján Bártfai.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
„Önértékelés, ahogyan mi tervezzük” NPK Tanfelügyeleti és minősítő szakértői tagozat.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
„Útban a Minősített Könyvtár cím felé” Gödöllő, 2016.szeptember.28
„Az utolsó csepp nem tehet róla, hogy éppen ő az utolsó csepp, hiszen amúgy semmiben sem különbözik az előző cseppektől.” Mérő László.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
KATOLIKUS PEDAGÓGIAI SZERVEZÉSI ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Barcsák Marianna KPSZTI
Teljesítményértékelés az óvodában
MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A FELNŐTTKÉPZÉSBEN
DARUS a gyermekekért.
Fenntarthatóság – eredmények hasznosulása 6.2. előadás
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
2018/2019 tanév.
DARUS a gyermekekért.
Szakértés/szaktanácsadás módszertana
KÖZOKTATÁSI VEZETŐ III. szemeszter
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
MICS-MÉCS-PÉR (vitaindító)
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

„A gyermek mindenek felett álló érdekében” - 9. ALKALOM október 19. Országos Szakmai Összejövetel Lendvai Lászlóné Ani T:

Hova helyezzem a hangsúlyt? a„hogyan tovább minőségbiztosítás”-ra, a pedagógus fókuszba állítására Tudok- e nyugtatóan hatni? jogszabály értelmezésem Honnan kezdjem?

Ki határozza meg a minőséget? Minőségbiztosítás Elbizonytalanodás, útkeresés Törvény, végrehajtási rendeletek, pályázatok

Volt egyszer… Politika Fenntartó ∆ Szülő Szakma …SZOLGÁLTATÁS Manapság … POLITIKA Fenntartó ∆ Szülő Szakma …SZOLGÁLAT

Nincs rend a magyar közoktatásban A pedagógus becsukja az ajtót… Minden gyermeknek joga van „jó óvodába és iskolába” járni Európában egyedülálló a magyar történet: - Külső kontroll hiánya - ???????????? - Szaktanácsadás!

Az nem lehet, hogy minden pedagógus egyforma → az értékelésnélküliség egyik félnek sem egészséges A differenciált bérezés kezdő lépéseit megtettük → pedagógusvédettség enyhítési terve Kitaláltuk és leírtuk, Kipróbáltuk (?) Módosítottuk

A közoktatás szolgáltatás Ma közszolgálat - piaci helyzet: középpontban a gyermek → → a minőség meghatározói ( ∆) - átláthatóság - elszámoltathatóság OM nyilvános adatbázisa (kompetencia mérés eredményei) MIP értékelés nyilvánossága

Racionalizálási törekvések (bezárás, összevonás) tól a MIP tartalmi elemei, a törvényi szabályozás függvényében (is) folyamatosan bővültek Nem kellett mindezt szeretni: Tudomásul kellett venni, és saját intézményünk számára kellett értelmeznünk!

Valamiféle „értékelési kényszer” érzékelhető… (a minőséget méterben, kilóban mérjük) Kit „támogat(ott?)” a minőségfejlesztési TEAM? Félreértelmezett minőségbiztosítás és minőségfejlesztés → adminisztrációs teher? Ki határozta meg a minőséget?

AZ INTÉZMÉNYEK KÖZÖTTIKÜLÖNBÖZŐSÉG EK ITT KEZDŐDTEK… COMENIUS pályázat → tanácsadó Partnerközpontú működés Intézményi önértékelés Mérési eredményekre alapozott fejlesztések MIP dokumentum (2003) Teljesítményértékelési re.. Nyilvános MIP értékelés (2007.) TEAM- tagok díjazása EREDMÉNY? „Ej, ráérünk arra még!” „…nyugdíjba megyek…” Periódus, szempontok? R – K- H- távú tervek? Interneten repkedő MIP-ek Interneten repkedő telj… Törvénysértések Igazságos, egyenlő jutalom EREDMÉNY?

„Szeminárium iskolaigazgatók és óvodavezetők részére: Tisztelt Iskolaigazgató/Óvodavezető! Az új Közoktatási Törvény és a Pedagógus Életpálya-modell készülőben van. Bizonyos részei már szeptember 1-jétől hatályosak lesznek!  Részvételi díj: Akciós ajánlat:  Ft +áfa Ft + áfa.”

Kiemelések „...” saját leveleimből Teljesen magán jellegű kérdésem is lenne: tudom, hogy nem lesz szükség az IMIP-re, és nem lesz kötelező a minőségbiztosítás... A TEAM.- ben vita támadt... - Kell-e még a vezetőt, mint partnert mérni? - Mérjük- e a vezetővel való elégedettséget? - Kötelező-e a TEAM?

Tudsz valami új, és fontos változásról a minőségirányítás területén? Vannak új "dolgok", amiket az intézményeknek mostanában szem előtt kell tartani, és el kell végezni? Mi újság veled? Benne leszel a 2013-tól esedékes külső ellenőrök körében?

Tegnap volt a vezető óvónő egy értekezleten, ahol az elkövetkezendőkről volt szó (ellenőrzés, változások stb). Ott mondták, hogy már nem kötelező a minőségirányítási rendszer működtetése, de aki kiépítette annak javasolt folytatni.

Szívós Ágota tartotta a minőségfejlesztés, ellenőrzés, értékelés tantárgyat. Be kell adnunk egy 3-5 oldalas dolgozatot a következő témák egyikéből: - általános minőségb. modellek összehasonlítása (TQM, ISO, EFQM) - IMIP jogszabályoknak megfelelése - szabályozás és gyakorlat megfelel-e? - partneri elégedettségmérés módszere, eredménye, milyen intézkedési terv van... HA van valami anyagod, átküldenéd nekem???? 

 Szeretném megkérdezni tőled, hogy kell-e még csinálni az IMIP-et, mert egyes híresztelések szerint nem.  Nagyon fontos lenne a válaszod, köszönöm szépen.

... új óvoda, szeptemberben nyílik meg... Épp nekiálltam megírni az IMIP-et és most értetlenül állok és az interneten sem találok semmit. Tudsz erről valamit?

XY igazgató, tanügyigazgató honlapja: Az alábbi előírások szeptember 1-jétől nem lesznek hatályban! Elrendeli a még számozatlan EMMI rendelet 194. §-ának a) szakasza: - minőségfejlesztés - szolgáltatásainak fejlesztését - eredményeit felhasználja működésének folyamatos fejlesztéséhez.

Tudsz-e valamit arról, hogy a jövő tanévben a továbbképzési összeg megmarad-e, vagy sem? Mi változik ezzel kapcsolatosan? A minőségirányítás /sajnos/ mint látjuk konkrétan sehol sem szerepel, szeptembertől állítólag nem kötelező, a pótlékot is elvették (minőségi kereset kiegészítés).

Ha külön megszűnik a minőség biztosítás és 2013-tól egyes elemeit be kell építeni az óvoda egyéb dokumentumaiba, akkor mi a teendője a mi kis csapatunknak? Mely dokumentumba, mit kell elhelyezni? Mi az amivel nem kell vele tovább bíbelődni, finomítani?

Tegnap volt a vezető óvónő egy értekezleten, ahol az elkövetkezendőkről volt szó (ellenőrzés, változások stb). Ott mondták, hogy már nem kötelező a minőségirányítási rendszer működtetése, de aki kiépítette annak javasolt folytatni.

Elkészült az óvodánk munkaterve, de nem vagyok tisztában azzal, hogy milyen jogszabályi háttérre hivatkozhatunk. Kérlek segíts ebben nekem!

Sajnos a szakvizsgás képzésen is azt mondták, hogy a minőségirányítás, mint olyan nem szerepel egy törvénytervezetben, végrehajtási rendeletben sem. A Minőségfejlesztési Támogató Szervezet Tagjainak megbízásával kapcsolatban nem nagyon találok információkat. Mi lesz januártól a MICS és TÉCS tagok munkájával? Megbízzam őket?

A teljesítményértékelés, ami a dolgozókat érinti fenn marad-e? Szükséges a továbbiakban elvégeznünk, mivel az életpálya modell szerint külső ellenőrzés (minősítő eljárás) várható.

Mit tanácsolsz arra nézve, hogyan lehetne ezt a munkát folytatni  intézményvezetőt vagy a tantestületet győzzem meg?  Ha külön megszűnik a minőség biztosítás és 2013-tól egyes elemeit be kell építeni az óvoda egyéb dokumentumaiba, akkor mi a teendője a mi kis csapatunknak?  Mely dokumentumba, mit kell elhelyezni?  Mi az amivel nem kell vele tovább bíbelődni, finomítani?

 Tisztelt Lendvai Lászlóné Ani! Az interneten keresgéltem szakirodalmakat a teljes körű intézményértékelés, valamint a pedagógusok teljesítményének értékelésével kapcsolatban. Ennek kapcsán ráakadtam Önre és kedves kollégájára, Szivák Juditra. Abban kérnék tisztelettel segítséget, hogy tudnának-e valamilyen akár internetes, akár papír alapú szakirodalmat ajánlani számunkra? Kidolgoztunk egy-egy rendszert ezekre ugyan, de az igazgató úr megkért, hogy keressek néhány érdemes cikket ezekkel kapcsolatban. A pedagógusok teljesítményértékelésével kapcsolatban az igazgató urat érdekelné az is, hogy van-e valami összefoglaló jellegű irodalom, ami ennek a történetét leírja. Azért kérek segítséget, mert magam nem boldogultam ezzel a feladattal sajnos. Ön, mint közoktatási szakértő, bizonyára jóval jártasabb ezekben a témákban és a szakirodalmi háttér ismeretében.

„Az oktatási rendszer csak olyan jó, mint a tanárok, akik alkotják.” „Az eredményes tanulás elképzelhetetlen jó tanítás nélkül.” „A kiváló teljesítményhez minden gyermek sikere szükséges”

MINŐSÉG → BIZTOSÍTÁS (GARANCIA) 1. ∆ 2. ∆ MIP RENDELETEK

Kt. 40.§ 3/2002. (II. 15.) OM rendelet

TARTALOMI-NTÖRVÉNYI HÁTTÉR Törvényes működésITÖRVÉNY ÉS VÉGREHAJTÁSI RENDELETEI Vezetői elkötelezettségI2011. évi CXC. Törvény 67.§ Vezetői megbízás TervezésI20/2012.(VIII.31.)EMMI 184.§ (8) Az intézményvezető az intézmény ellenőzés összegző szakértõi dokumentuma alapján öt évre szóló intézkedési tervet készít, amelyben kijelöli az intézmény pedagógiai-szakmai munkája fejlesztésének feladatait. Az intézkedési Minőségfejlesztési rendszer működtetése (TEAM) I

TARTALOMI-NTÖRVÉNYI HÁTTÉR Erőforrások biztosítása2011. évi CXC. Törvény § Alkalmazási feltételek PartnerközpontúságKötelességek és jogok: évi CXC. Törvény §/gyermeki §/pedagógusi § szülői 20/ 2012(VIII.31.)EMMI 69. § (4) Kérdőíves felmérés eredményei vez. értékeléshez Mérés-értékelés20/2012.(VIII.31.)EMMI 63. § (1) Az óvoda az óvodás gyermekek fejlõdését folyamatosan nyomon követi és írásban rögzí 39.§(1) SNI Fejlesztési terv 20/2012.(VIII.31)EMMI 148.§.7(a)az intézmény önértékelése,

TARTALOMI-NTÖRVÉNYI HÁTTÉR Ellenőrzés-értékelés2011. évi CXC. Törvény 64.§ Pedagógusok előmeneteli rendszere 20/2012.(VIII.31.)EMMI § Országos szakmai ellenőrzés- értékelés §(5) A fenntartó értékelőlapon értékeli az intézmény munkáját

"A közoktatásban minden hasznos, amit LEHET és minden rombol, ami KÖTELEZŐ." (Vekerdy)  KÖSZÖNÖM…! Lendvai Lászlóné Ani …ÉN AKKOR IS FOLYTATNI FOGOM! tni+fogom&oq=Én+akkor+is+folytatni+fogom&gs_l=youtube.2

"A közoktatásban minden hasznos, amit LEHET és minden rombol, ami KÖTELEZŐ." (Vekerdy)