NEM-SPECIFIKUS EGÉSZSÉGPROBLÉMÁK avagy BETEG-E AKI NEM BETEG? Prof Dr. Bárdos György egyetemi tanár ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MUNKAHELYI MENTÁLHIGIÉNÉ BIZTOSITÁSA PSZICHOLÓGIAI ESZKÖZÖKKEL A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSBAN DOLGOZÓK SZÁMÁRA Krekó Kata klinikai szakpszichológus Fővárosi Önkormányzat.
Advertisements

A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A Drog és a Kábítószer fogalma
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
A depresszió korszerű kezelése
A pszichiátriai beteg vizsgálata
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
Szociális munka az onkológiában
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
AZ IDEGRENDSZERI SZÖVŐDMÉNY OKA
Alkoholizmus.
Alkoholizmus.
A PSZICHOSZOMATIKUS ORVOSLÁS JELENE,
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
Gyermekkori depresszió
Környezetértékelési módszerek
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
MOTIVÁCIÓ.
Kedvezőtlen iskolai hatások,az iskolai környezeti ártalom
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Funkcionális emésztőszervi betegségek a családorvosi gyakorlatban
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Pszichoszomatika Dr. Berghammer Rita SE Magatartástudományi Intézet
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
DEMENCIA Dr. Ozsváth Károly
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
AZ ORVOSHOZ FORDULÁS FOLYAMATA
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
Nyugalom! Meditáljunk együtt A szorongás Normális, kóros Súlyos betegségeket kiindulópontja Betegségek is okozhatják Kémiai anyagok.
Pszichológiai Ismeretek
Mindennapi veszteségeink
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az egészséges életmód és a stressz
Gyermek - pszichoszomatika
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Az OGYEI kiemelt programjai
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
A személyiség biológiai alapjai
Speciális gyermekvédelem
Légzőszervrendszer betegségei
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
MELLÉKHATÁSOK KIIKATATÁSA? (Nil nocere…) Dr. Bárdos György Köteles Ferenc, Komsa Ildikó, Szemerszky Renáta, Nagy Krisztina ELTE Élettani és Neurobiológiai.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
PSZICHOPATOLÓGIAI ALAPFOGALMAK: Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Lajkó Károly SZTE, Pszichiátriai.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek Az extasy.
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
Káros szenvedélyek Drogok.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
ELTE Élettani és Neurobiológiai Tanszék
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

NEM-SPECIFIKUS EGÉSZSÉGPROBLÉMÁK avagy BETEG-E AKI NEM BETEG? Prof Dr. Bárdos György egyetemi tanár ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet A hon- és rendvédelmi egészségügyi dolgozók V. tudományos-szakmai konferenciája A Magyar Tudomány Ünnepe, november 11-12, Budapest

NEM-SPECIFIKUS EGÉSZSÉG- PROBLÉMÁK (NSEP) Olyan, az egészségügy által nehezen kezelhető eltérések, amelyek nem járnak kimutatható szervi elváltozással, nem eredményeznek jelentős és/vagy tartós változást valamely élettani vagy labordiagnosztikai változó értékeiben, ezért orvosi módszerekkel nem azonosíthatók; mégis okoznak vagy okozhatnak panaszokat, befolyásolhatják az életvitelt vagy életminőséget, vagy szorongásra, aggodalomra, fokozott odafigyelésre adnak okot.

A TÜNETEK… nem egyértelműek: – nehezen körül-határolhatók, –nem következetesek, –többféle állapotban és kombinációban is előfordulnak; nem utalnak a kórok(ok)ra; nagy egyénen belüli és személyközi variabilitást mutatnak;

AZ EGÉSZSÉG FOGALMA AZ EGÉSZSÉG FOGALMA: Az egészség az ember testi, lelki és szociális jólétét jelenti és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiányát. (WHO, 1948) Az egészség nem csak cél, hanem egy erőforrás, melyet a mindennapokban használunk.

EGÉSZSÉG-BETEGSÉG? Folyamatos átmenet az egészség és a betegség között: Egészség  nem-egészség  eltérés  rendellenesség  elváltozás  betegség  súlyos betegség  terminális állapotok  halál; NSEPk: nem-egészség de nem-betegség; a homeosztázis átmeneti zavarai. Talán fogalmazható így: a homeosztázis átmeneti zavarai.

TÜNETEK TÜNETEK? diszkomfortKellemetlen karakterű (diszkomfort) metesztéziák, „köztesérzések” : –émelygés, kóválygás, enyhe nyomás vagy szorítás, izom feszülés és görcsök, fejfájások; Kellemes karakterű metesztéziák: –könnyűség érzet, ellazulás, melegérzet, bizsergés; Közvetett tünetek: –teljesítménycsökkenés, enyhe kognitív zavarok, bizonytalan érzelmi állapotok, dekoncentráltság.

LEHETSÉGES OKOK Külsők: időjárás változás (ionösszetétel, légnyomás, stb.), mágneses zavarok, naptevékenység, nem-ionizáló elektromágneses sugárterhelés, infrahang rezgések, stb.

LEHETSÉGES OKOK Belsők: táplálék összetétele, fogyasztás mennyisége, kis mennyiségű méreganyag vagy toxin, enyhe intoxikáció (alkohol, drog, gyógyszer…), stressz állapotok, helyi funkcionális zavarok (emésztés, keringés, oxigénellátás, hormonhatások), stb.

A legkönnyebb (lenne) azt mondani: A legkönnyebb (lenne) azt mondani: Nyilván csupa kitaláció, nyavalygás, vagy legfeljebb valami pszichés dolog az egész! De tényleg így van-e? És ha pszichés (volna) csak, akkor ezzel nem járhatnak biológiai változások? Mi van tehát előbb? A pszichés tyúk, vagy a biológiai tojás? Elválasztható-e a kettő?

EGY LEHETSÉGES KIÚT EGY LEHETSÉGES KIÚT: rendszer- modell vizsgálati eljárásokEgy olyan pszichofiziológiai rendszer- modell kidolgozása, amely egységes keretbe foglalja az említett jelenségeket, illetve olyan vizsgálati eljárások alkalmazása, amelyek megfelelőek lehetnek a rendszer-modell tanulmányozására és tesztelésére.

HUMÁN MODELLEK valós körülményekre vonatkoztathatók; pszichés és szocio-kultúrális tényezők is vizsgálhatók; kihasználható a verbális kommunikáció; variálhatók a kognitív és emocionális összetevők; tanulmányozható a cirkuláris okság

SAJÁT MODELLRENDSZEREK zsigerműködés hatása a viselkedésre (belső szervi ingerek szerepe, elsősorban a diszkomfort vonatkozásában); „környezeti tényezők” hatása a viselkedésre (extrém alacsony-frekvenciás elektro-mágneses terek); placebo- és nocebo-hatás (terápiás és hétköznapi placebo, teljes gyógyszerhatás)

BELVILÁG ÉS TUDAT: ZSIGERI DISZKOMFORT 1. MODELL

PROBLÉMAFELVETÉS Mennyire érik el tudatunkat a belső szervekből érkező ingerek? Hipotézisünk az, hogy a zsigeri eredetű ingerek akkor (vagy legalább is főleg akkor) jutnak el a tudatunkig, és változtatják meg a viselkedést közvetlenül, ha kellemetlenek, vagy még inkább ha fájdalmasak.

ÉSZLELÉS AZ INGERINTENZITÁS FÜGGVÉNYÉBEN ( Head, illetve Ádám nyomán ) EPIKRITIKUS PROTOPÁTIÁS látáshallásízlelés szaglás tapintás zsigeri nincs érzékelés intenzitás észlelés

HUMÁN MODELL: IRRITÁBILIS BÉLSZINDRÓMA (IBS) Felnőtteknél (IBS) érzelmi kifejezés zavarai (alexitimia); fókuszáltabb figyelem a tünetekre; megküzdési zavarok; Gyerekeknél (gyerekkori hasfájás) korai kötődési zavarok; szülői túlvédés; katasztrofizálás negatív önértékelés

A funkcionális gasztrointesztinális zavarok kialakulásának és klinikai kifejeződésének bio-pszicho-szociális megközelítése (Drossman) KIR: központi idegrendszer VIR: vegetatív idegrendszer FGID: funkcionális gasztro- intesztinális rendellenességek

KÖRENYEZET ÉS TÜNET? AZ ALACSONY-FREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TÉR HATÁSAI 2. MODELL

AZ ELEKTROMÁGNESES SPEKTRUM

A PROBLÉMA: A lakóházakba és irodaépületekbe telepített transzformátorok közelében élők nem-specifikus tünetekre panaszkodnak (fejfájás, émelygés, rossz közérzet, koncentrációs zavarok, stb.); Sok ember deklarálja magát ‘elektroszenzitív’- nek; kialakultak ilyen csoportok, egyesületek, klinikák. Van-e ezeknek a panaszoknak biológiai alapja?

HUMÁN VIZSGÁLATOK: ELEKTROSZENZITIVITÁS ÉS ELEKTROMÁGNESES ÉRZÉKENYSÉG

ÁL-EXPOZÍCIÓ 'GYENGE' ÉS 'ERŐS' TÉRBEN – tünetek generálása elvárások 'erős' tér'gyenge' tér tünetszám

PLACEBO/NOCEBO HATÁS 3. MODELL

Eredeti jelentése: tetszeni fogok, Placebonak nevezünk minden olyan anyagot vagy eljárást, ami az érintett tudomása szerint változtatni képes bizonyos tüneteket vagy külső-belső testi észleleteket, ám valójában nem bír az e változásokhoz szükséges farmakológiai vagy specifikus hatással. Ross és Olson, 1981 DEFINÍCIÓ: PLACEBO

NOCEBO DEFINÍCIÓ: NOCEBO Eredeti jelentése: ártani Olyan kellemetlen vagy káros tünetek és/vagy élettani változások, minden olyan panasz és negatív irányú változás, ami nem vezethető le az adott szer farmakológiai aktivitásából vagy a beavatkozás specifikus hatásaiból.

MITŐL HATÁSOS EGY GYÓGYSZER? TELJES GYÓGYSZERHATÁS: az aktív hatóanyag biokémiai-élettani hatásai a gyógyító kontextus a gyógyító személye – orvos-beteg kapcsolat a kezelés módja a kezelés tulajdonságai a gyógyító kontextusban adott szuggesztiók

A TELJES GYÓGYSZERHATÁS KOMPONENSEI A TELJES GYÓGYSZERHATÁS KOMPONENSEI (Helman)

A tabletta színe F: fehér Z: zöld P: piros S: sárga 3. hosszú tabletta vagy kapszula

A tabletta színe II. idegrendszer (n=208)-3*** keringés (n=156)P***3*** emésztés (n=416)F,S,Z**3*** általános (n=208)F***3*** nyugtató (n=520)F***3*** serkentő (n=572)P,S***3*** minden együtt (n=1092)F,P,S***3*** F: fehér Z: zöld P: piros S: sárga 3. hosszú tabletta vagy kapszula

A betegtájékoztatók szuggesztiós ereje Pozitív szuggesztiók a farmakológiai, illetve alternatív készítmények betegtájékoztatóiban 1: gyenge 6: igen erős

MELLÉKHATÁSOK Glaser, 1953 Beecher, 1955Reidenberg és Lowenthal, 1968 Rosenzweig és mtsai, 1993 Preston és mtsai, 2000 fejfájás 20%25%14%3,6-8,5%15,5% álmosság 28%9,7%23%3,7-12,5%6,6% fáradtság 24%50%39%4%7,5% koncentrációs problémák 10%15%26%0,8-1,5%- gyengeség -17,5%-2,5-12,5%2,1% hányinger, hányás 20%9,8%-0,4-1,9%2,7% szájszárazság 18%9,1%-1,5%6,4% szédülés --5%0,4-3,1%5,3% ingerlékenység --19%2,3%- alvászavarok---0,4%3,7%

HOMOLÓG JELENSÉGEK? NOCEBO HAT Á SOK NSEP-kMUS-ok alvás zavarok, álmosság feszültségalvás zavarok fáradtság fejfájás fejfájásokfejfájás gyengeség hányinger, hányás émelygésémelygés,hányinger ingerlékenység izomfeszülésingerlékenység koncentrációs problémák koncentráció zavarkoncentrációzavarok szájszárazság szédülés szédelgésszédülés emocionális labilitásrossz hangulat enyhe kognitív zavarokemlékezetzavarok

TÜNETEK? számos a gyakori és mindennapi panasz (fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, stb.) ami nem feltétlenül patológiás; átmeneti jelleggel a legtöbb egészséges ember is megtapasztalja bármelyiküket, a gyógyszerszedési helyzeten kívül is; gyakran 'szennyezi' a szubjektív interpretáció.

TÜNETGENERÁLÓ TÉNYEZŐK Amplifikáció Várt tünetszám Optimizmus Nem Szorongás Szomatizáció 0,417*** 0,263** -0,648*** 0,202* 0,199* 0,287* 0,222* 0,022 0,114 -0,17 0,253* 0,15

MIT TANULHATUNK A MODELLEKBŐL?

MIT TANULHATUNK A MODELLEKBŐL MIT TANULHATUNK A MODELLEKBŐL: nem-specifikus tünetek létrejöhetnek adott élettani változások alapján is, és pszichés úton is, sőt maguk is generálhatnak ilyen jellegű változásokat; megjelenési formáik hasonlóak, esetenként azonosak magatartási zavarok által keltett rendellenességekkel;

MIT TANULHATUNK A MODELLEKBŐL MIT TANULHATUNK A MODELLEKBŐL: az oksági viszonyok cirkulárisak, a már kialakult állapotok esetében nem mindig dönthető el, mi az ok, és mi az okozat; a nem-specifikus egészségproblémák a homeosztázis enyhe zavaraként értelmezhetők, amelyben a rendszer integritása csak kis mértékben és átmenetileg kerül veszélybe; a homeosztatikus zavar biológiai, pszichológiai és/vagy szocio-kultúrális ok(ok)ból is létrejöhet;

MIT TANULHATUNK A MODELLEKBŐL MIT TANULHATUNK A MODELLEKBŐL: különböző okokból (erős belső ingerek, fokozott figyelem, szorongás) a zsiger-tudat kapu kinyílik, ezen át a közvetlen kommunikáció mindkét irányban lehetővé válik; a tünetek képződése különböző szintű patológiás belső érzékeléshez kapcsolódik; a szokásostól (elvárttól) eltérő belső észlelés (diszkomfort) szorongást kelt, a szorongás fokozza a zsigeri arousalt – elindul egy ördögi kör.

MIT TANULHATUNK A MODELLEKBŐL MIT TANULHATUNK A MODELLEKBŐL: fontos következmény lehet a szorongás és depresszió (amelyek maguk is lehetnek tünetképzők); a tünetképzésre hajlamosítanak egyes személyiségjellemzők, például a nem, a vonás- szorongás, a szomatizációs hajlam, illetve a szomatoszenzoros amplifikáció; a tüneteknek van kultúrafüggő narratívuma (tapasztalatok, kondicionálás, elvárások.

RENDSZERMODELL A nem-specifikus egészségproblémák (NSEP), az un. orvosilag megmagyarázatlan betegségek (MUD), a pszichoszomatikus kórképek, és a pszicho-neuro- immunológiai betegségek a homeosztatikus rendszer különböző szintű megbomlásaként értelmezhetők;

RENDSZERMODELL A cirkulárisan kapcsolódó bio-pszicho- szociális tényezők közül egyre súlyosabb a biológiai kórokok és/vagy mediáló tényezők szerepe;

A kialakuló állapot már nem értelmezhető pusztán a kezdeti oksági viszonyok alapján, ami magyarázhatja azt a tapasztalatot, hogy a terápia gyakran más megközelítést igényel, mint ami a kiindulási állapotokból logikusnak látszana.

BETEG-E AKI NEM BETEG? A válasz elég bizonytalan: nem beteg, de már nem is egészséges. Azaz: a nem-specifikus egészségproblémák figyelmeztető jelek arra vonatkozóan, hogy valami az illető emberben nem működik jól; Még nincs jelentős belső elváltozás, de a homeosztázis már „zavarban van”…..

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!