„ SIGNALS” − Az aktivitás irányultságú interakciók és fejlődés megerősítése kisgyermekkorban Budapest, 2015. augusztus 31.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Advertisements

Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT „21. századi módszerek.
„SIGNALS” − Az aktivitás irányultságú interakciók és fejlődés megerősítése kisgyermekkorban Budapest, augusztus 31.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
Kutatásalapú tartalmi és módszertani fejlesztések.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Barcsák Marianna KPSZTI
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
Mayer József Budapest február 27.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Kispálné Horváth Mária
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Bárczi Gusztáv Módszertani Központ
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Az Animációkészítés lehetőségei az óvodában, iskolában
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
Programjaink fizikából a es tanévben
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A Pénziránytű Alapítvány tevékenységének bemutatása
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója
Családi vállalkozások
Intézmény minőségirányítási programja
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
Iskolai szociális segítő
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
Előadás másolata:

„ SIGNALS” − Az aktivitás irányultságú interakciók és fejlődés megerősítése kisgyermekkorban Budapest, augusztus 31.

EU Lifelong Learning Programme COMENIUS alprogram keretében: SIGNALS – Az aktivitás irányultságú interakciók és fejlődés megerősítése kisgyermekkorban c. pályázat ◦ Fő kedvezményezett: University of Cologne ◦ Magyar konzorciumi partner: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Módszertani Főosztály (Korintus Mihályné Dr.) ◦ A projekt megvalósításában egyik közreműködő: Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kara és Gyakorló Óvodája ◦ (Pedagógiai Kar részéről: Dr. Podráczky Judit, Dr. Nyitrai Ágnes, a Gyakorló Óvoda részéről: Kaponya Lászlóné)

Az EU-s projekt fő célkitűzései: - A kisgyermeknevelők, az óvodapedagógusok és a szülők támogatása az előremutató, fejlesztő felnőtt-gyermek kapcsolat kialakításában; - A kisgyermekeket (1-8 éves korosztály) nevelő szakemberek és a szülők kommunikatív kompetenciájának erősítése; - Kiváló Kooperatív jellegű Pedagógiai Gyakorlatok kialakítása az érintettek bevonásával. - A Kaposvári Egyetem feladata: az óvodáskori literációs fejlődés, az írásbeli kultúrába való belenövés támogatásához szükséges kompetenciák erősítését célzó fejlesztés Ez a feladat jól illeszkedik a Pedagógiai Karon folyó kutató-fejlesztő munkánkba

 Régóta ismert, hogy a rendszeres mesélés az iskoláskor előtti populációban kb. 1,5 évnyi fejlettségbeli előnyt jelent (Nagy, 1980, Réger, 1992, Czachesz, 2001)  A hátrányok felszámolásának egyik kulcsfontosságú eszköze a bontakozó literáció, az írásbeli kultúrába való belenövés támogatása az iskoláskor előtti korosztály körében  a literációs fejlődés alakulásában a családnak meghatározó szerepe van  a szülői kompetenciák erősítésének, a szülői bevonódás támogatásának kulcsszerepe van a módszertani fejlesztésekben

1) A szülőknek, a kisgyermeknevelőknek és az óvodapedagógusoknak a literációs fejlődésben játszott szerepe, a fejlődés támogatására irányuló fejlesztések (Bus, 2002, Cairney, 2003; Szinger, 2007 és 2009; Nyitrai, 1995, 2009, 2010, 2013; Nyitrai és Darvay, 2013) 2) A szülőkkel való kapcsolat terén történt szemléleti változások elemzése, a szülői bevonódás elősegítését célzó hazai fejlesztések (Hegedűs és Podráczky, 2012; F. Lassú, 2012; F. Lassú, Perlusz, Marton, 2012; Podráczky, 2013)

 SIGNALS Pprojekt: 30 óvodapedagógus (egy megyei jogú város 2 óvodájában dolgoznak, adott nevelési évben kb. 300 gyermekkel/családdal)  TÁMOP Pályázat: 30 bölcsődei kisgyermeknevelő (egy megyei jogú város 5 bölcsődéjének kisgyermeknevelői, adott nevelési évben kb. 300 gyermek járt a csoportokba) A módszerekről:  Csoportos interjú 4 alkalommal  Kvalitatív megközelítést igénylő kérdésfelvetés  Az interjúszövegek szisztematikus, kérdés- csoportonkénti feldolgozása

A pedagógusok tapasztalatai, véleménye 1.A gyerekek meséhez, könyvhöz való viszonyáról, 2.Az otthoni mesélési szokásokról és ennek tendenciáiról, változásairól, 3.A szülők érdeklődéséről, bevonhatóságáról, 4.A meséhez, irodalomhoz való saját viszonyukról, felkészültségükről, sikereikről/kudarcaikról

 Változatos kép: „a legtöbb családban mesélnek”, „az utóbbi években sokkal kevesebbet mesélnek”, „nem mesélnek”  Könyvnézegetés, könyv ajándékba nem jellemző, ha mégis, ismeretterjesztő céllal  Mesélés helyett TV (gyakori említés), a gyerekszobában is van TV  „Divatmesék” (pl. Bogyó és Babóca)  Veszített jelentőségéből a bensőségesség (pl. kevesebb testi kontaktust figyelnek meg)

 Szeretik, de egyre kevésbé képesek végighallgatni  Pedagógussal együtt, kétszemélyes helyzetben szívesen nézegetnek könyveket  Könyvet ritkán hoznak be otthonról  Pozitív tapasztalatok a könyvtárlátogatással  A médiamesék a játékban előkerülnek (amit a pedagógusok negatív tapasztalatként élnek meg)

 Közös mesélés szülőknek-gyerekeknek – vegyes tapasztalatok  Interaktív mesélés szülőin – nem volt sikeres  Drámajáték alkalmazása szülőin – kezdetben idegenkedés  Szülők segítése a könyvválasztásban  Könyvkiállítás és –árusítás  A szülő akkor kér tanácsot a könyvekkel kapcsolatban, ha a gyerekkel valami probléma van

 A kortárs irodalomról bizonytalan és vegyes megnyilatkozások  Szakmai konzultációkat igénylése (pl. HUNRA)  Működik az egymásnak ajánlás és a körbejáró versfüzet  Az új TV-meséket nem mindenki követi nyomon

 A projekt valamennyi résztvevője azonos kérdőívvel vizsgálta a bevonódással kapcsolatos véleményeket és tapasztalatokat a pedagógusok, a szülők és a gyermekek körében kis elemszámú mintán

Pedagógus kérdőív:  A gyermekek bevonásáról  A szülők bevonásáról Szülői kérdőív:  Gyermeke bevonódásáról  Saját bevonódásáról A gyermekek kérdőíve (pedagógus kérdezte a gyermekeket és írta le válaszaikat):  Mit jelent a gyermeknek, hogy bevonódhat?  Hogyan vonódhat be a gyermek?

Pedagógusok a szülői bevonódásról Szülők a saját bevonódásukról  Gyermekekkel közös programokon részvétel  Gyermekprogramok szervezése  Szülői programokon részvétel  Az óvodai élet megfigyelése  Az óvoda feltételeinek jobbításában részvétel  Gyermekekkel közös programokon részvétel  Gyermekek tevékenységeivel, programjaival kapcsolatos döntések meghozatalában részvétel  Szülői programokon részvétel  Óvodai élettel kapcsolatos döntések

A kutatás terén:  A pedagógusok szülőképének és szülőkkel kapcsolatos attitűdjeinek feltárása A módszertani fejlesztések terén:  Egy, a szülőkkel / családokkal való kapcsolatot új alapokra helyező továbbképzési projekt kidolgozása, amely a szülőkkel kapcsolatos attitűd formálását, a szülők bevonásának differenciált módszereit és konkrét cselekvési programokat helyezne a középpontba  Szülői kompetenciát erősítő programok kidolgozása és kipróbálása (Szülői estek a Gyakorló Óvodában)  A pedagógusok literációs fejlődés támogatásával kapcsolatos kompetenciáinak gazdagítása

Köszönjük megtisztelő figyelmüket! Nyitrai Ágnes és Podráczky Judit