A számítógép beviteli részei  2016. Minden jog fenntartva.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes alapismeretek Kommunikáció Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT)
Advertisements

A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Perifériák Készítette: Friss István Dávid. A perifériák csoportosítása Bemeneti (Input) eszközök Kimeneti (Output) eszközök Be-és kimeneti (I/O) eszközök.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
Általános  Shift  Alt Gr 2 ” ˇ Általános Ctrl+c=Másolás Ctrl+x=kivágás Ctrl+v = beillesztés Ctrl+z = visszavonás.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Információtechnológiai alapismeretek Perifériák. Bemeneti eszközök.
BEVITELI ESZKÖZÖK. PERIFÉRIÁK Számítógéphez kapcsolt Számítógéphez kapcsolt Adatáramlás: Adatáramlás: Kimeneti Kimeneti Bemeneti Bemeneti.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A papír nélküli, digitális világ már hamarosan elérhető Zsámboki Gábor kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettes
Az információs forradalom  Minden jog fenntartva.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel.
Iskolai információs rendszer. Alapkövetelmények Oktatási, nevelési intézmények részére fejlesztett Oktatási, nevelési intézmények részére fejlesztett.
Microsoft Photo Story. Mi is ez?  A Microsoft Photo Story egy alkalmazás, amelyet a Microsoft, a világ egyik legnagyobb szoftvergyártó cége készített.
XXIV. Országos Jegyző-Közigazgatási Konferencia Wi-Fi és HD kamerarendszer Borbély Olivér
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Budapest-Fasori Evangélikus gimnázium
Alaplap.
Számítógépes Folyamatirányítás
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Nagyméretű állományok küldése
Egészség, baleset-megelőzés és környezet
A hálózatok fogalma, előnyei
Számítógépek jellemzői, ügyfél - kiszolgálók jellemzői, számítógépházak, tápegységek elnevezései, funkciói, főbb jellemzői Elmélet 1.
3. tétel.
Operációs rendszerek.
Nyomtatók.
2. előadás Viszonyszámok
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Vezetékes átviteli közegek
Sínrendszerek Rontó Péter.
Ilyen számítógépet szeretnék
Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium
Az Internet megismerése
A számítógép felépítése
Az üzlet működésével kapcsolatos szabályok
Balaton Marcell Balázs
Háttértárak karbantartása
A KINOVEA mozgáselemző rendszer használata
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
A „fény százada”.
Nyomtatott lapok ellenőrzése
Downstream Power Back Off (DPBO)
A számítógép beviteli és kiviteli egységei
A számítógép operációs rendszere
A számítógép felépítése
A Hálózat és Az internet
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
Számítógépes vírusok.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
3. A robot képernyőmenüje
Monitor(LCD).
A számítógép felépítése
Kimeneti egységek Nyomtatók.
Jellemző eszközök: billentyűzet (keyboard)
Környezeti Kontrolling
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
REKLÁMESZKÖZÖK ÉS REKLÁMHORDOZÓK
A számítógép operációs rendszere
A kommunikáció fejlődése, analóg vs. digitális
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
Abacusan – ArTec Robotist Robotika
Algoritmusok.
Munkaszámos munkaidő nyilvántartás
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
Előadás másolata:

A számítógép beviteli részei  Minden jog fenntartva

Fajtái: bemeneti (input) eszközök: a felhasználói adatbevitel eszközei (billentyűzet, egér, lapolvasó,...) kimeneti (output) eszközök : a számítógépes adatmegjelenítés eszközei (monitor, nyomtató,...) be- és kimeneti (input-output) eszközök (érintőképernyő, hangkártya, modem,...) Perifériák Azokat az eszközöket nevezzük perifériáknak, melyek a felhasználó és a számítógép közötti kommunikációt szolgálják.

Billentyűzet A billentyűzet a számítógép szabványos beviteli eszköze. / Beviteli periféria. Feladata, hogy adatokat, illetve utasításokat, parancsokat vigyünk be a számítógépbe. alfanumerikus billentyűk vezérlő és kurzorvezérlő billentyűk (Enter, Backspace Tab, Del, Ins / Insert, ESC, PrintScrn, Scroll Lock, Pause/Break, Home, End, PgUp, PgDn, nyilak) numerikus billentyűk Funkcióbillentyűk Jelentésmódosító billentyűk (Shift, Ctrl, Alt, Alt Gr, Windows billentyű, Caps Lock )

Ergonómia a billentyűzetnél Ergonómikus billentyűzetek csuklótámasz a kézfej helyzetéhez igazodó billentyűzet A billentyűzet csatlakoztatása az alaplaphoz Vezetékes(USB, PS/2) Vezeték nélküli

Mutatóeszközök – egér (mouse) optomechanikus egéroptikai egér (optical mouse) hanyattegér (trackball) Egyéb eszközök: tollegér (penmouse)érintőpad (touchpad) érintőképernyő (touchscreen)

Szkenner - digitalizálás Szöveg képként való beolvasására, képek digitalizálására, számítógépbe való bevitelére szolgál. Az olvasófejet a léptetőmotor bordásszíj segítségével mozgatja fémsíneken az üveglap alatt. A fejegység fénycsöve alulról megvilágítja a beolvasandó anyagot, majd a visszavert fényt a tükör (vagy tükrök) segítségével egy lencsén keresztül (amely a kép kicsinyítését végzi) a szkenner belsejében található, fix pontra rögzített CCD érzékelőre fókuszálja; majd az érzékelő digitális képpé alakítja a beérkező fényt. A szkenner főbb paraméterei: felbontás a számítógéphez való csatlakoztatáshoz használt illesztőfelület a megkülönböztetett színek száma a beolvasható adathordozó típusa és nagysága jel-zaj viszony Fajtái: rollszkenner, kézi szkenner, síkágyas szkenner, diaszkenner, dokumentumszkenner, könyvszkenner

Egyéb beviteli egységek Mikrofon: a fizikai közegben (pl. levegőben) terjedő rezgéseket alakítja át elektromos jellé. Botkormány: jelbeviteli eszköz, ami egy rögzített alapon forgó rúdból áll. A botkormány továbbítja a rúd szögét, pontos állását az általa vezérelt eszköznek. Alkalmazás: munkagépek, repülőgépek, játékok Webkamera: a látható képet alakítja át továbbítható digitális jellé

Vonalkódolvasó A vonalkód olyan gépek által optikailag leolvasható kód, amelynél különböző vastagságú függőleges sötét vonalak és világos közök meghatározott váltakozása fejezi ki az információt. Fajtái: Fényceruzák Kézi szkennerek Pultba épített szkennerek Lézerpisztolyok Az olyan biológiai jegyek, amelyek nagy mértékben egyediek (minden emberre vonatkozóan más-és más) alkalmasak arra, hogy megfelelő berendezések könnyen, gyorsan felismerjék, így egy adott informatikai rendszerben a személyek - felhasználók személyi azonosítását lehetővé tegye. Ilyen lehet az ujjlenyomat, az írisz (szivárványhártya) mintázata, de akár az arckép vagy a hang is. Mivel a teljesen pontos egyedi azonosítás ilyen jegyek segítségével költséges és lassú lehet, sokszor kombinálva használják egyéb technikai azonosítóval (jelszó, PIN kód, azonosító kártya, stb.) Biometrikus azonosító Forrás: Google, pixabay, eksi.hu, Wikipédia; Készítette: Kékesi J.