Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyomtatók.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyomtatók."— Előadás másolata:

1 Nyomtatók

2 Nyomtatókról általában
 A nyomtató (angolul: printer) olyan hardver/kimeneti periféria, mely arra használható, hogy a digitális adatokat megjelenítse nem elektronikus formában, általában papíron.  A nyomtatás minőségét DPI (dot per inch)-ben mérjük. Hüvelykenként (inchenként) előforduló képpontok száma.  A nyomtatás sebességét lap/perc –ben mérjük.  Régebben párhuzamos porton csatlakoztak, de ma már az USB a leggyakoribb.  Méretük A4.  Nagyobb gyártók: HP, Canon, Epson, Lexmark

3 Nyomtatók története  1938: Chester Carlson feltalálja az elektrofotográfiát (xerográfia) és megalakul a Xerox.  1953: Remington-Rand elkészíti az első nagy sebességű nyomtatót az Univac számítógéphez  1964: Megjelennek az első Mátrix nyomtatók  1971: Xerox elkészíti az első lézernyomtatót ‘EARS’ néven.  1976: A Hewlett-Packard elkészíti az első tintasugaras nyomtatóját.

4 Xerox 9700 Beviteli konzol Papíradagoló CPU Lézer Lapkiadó

5 Nyomtatók csoportosítása
 Karakterhengeres nyomtató  Tárcsás sor nyomtató  Karakteres nyomtató  Mátrix nyomtató  Hő nyomtató  Szublimációs nyomtató  Tintasugaras nyomtató  Lézer nyomtató

6 Mátrix nyomtató

7 Mátrix nyomtató  1964-től használatos.
 Képes a többpéldányos nyomtatásra.  Olyan helyeken használják ahol fontos a több példányos nyomtatás, de a minőség nem.  Olcsó a beszerzése és üzemeltetése.  Minőségét cps-ben mérik (character per second), Másodpercenként hány karaktert tud kirajzolni.  Hátránya a lassú nyomtatás, képtelen a színes nyomtatásra és rossz a minősége.  Hangos, zajos.

8 Mátrix nyomtató  Nyomtatáskor a tűket egyenként vezéreljük.
Ha egy tű helyén pontot kell rajzolni, egy kis elektromágnes berántja a tűhöz tartozó kalapácsot  A kalapács mikor rácsap a tűre, az a festékszalagot a papírnak löki, így alakul ki a pont.  Ezután egy rugó visszahúzza a tűt és a kalapácsot.  Egy karakter átlagosan 6-12 ütéssorozatot igényel.

9 Mátrix nyomtató  Ívpapír esetén a lapot gumihengerre szorítják és dörzshajtással továbbítják  Leporelló papír esetén tűs-kerekes továbbítást használnak

10 Tintasugaras nyomtató

11 Tintasugaras nyomtató
 1971-ben készítette az elsőt a Hewlett-Packard.  Bár a 70-es évektől létezik csak 90-es évektől ragadt meg otthoni használtra.  Olcsó beszerezni.  Üzemeltetése drága.  Szép íráskép (fotó minőség).  Közepes sebesség.  Tinta patronokkal működik (Cartridge), cián/sárga/magenta és fekete patronokkal nyomtat.  Nagy hátránya, hogy a patronok ritka használat esetén beszáradhatnak.

12 Tintasugaras nyomtató
 Fúvókák a tartályból tintát préselnek a lapra.  A tinta tartályban nyomás van ami a külső nyomással van egyensúlyban.  A nyomóelem a csatornában túlnyomást hoz létre.  Nyomás hatására a tinta nagy sebességgel a papírra csapódik majd beivódik.  A nyomás megszűnése után a kilőtt festék helyére friss festék áramlik a tartályból.  Többfajta módszer: Bubblejet, Piezo-kerámia, folyamatos sugarú.

13 Lézer nyomtató

14 Lézer nyomtató  1971-től alkalmazzák.
 Működése teljesen eltér az eddigiektől, leginkább a fénymásolóhoz hasonlítható.  Nem nagyon ragadt meg az otthoni használatban.  Nehezen oldható meg, hogy színesben nyomtasson, ezért leginkább fekete-fehér nyomtatásra használják.  Beszerzése drága, üzemeltetése közepes árú.  Gyors nyomtatás, szép íráskép.  Szelén henger és festékpor kazetta segítségével nyomtat (Toner).

15 Lézer nyomtató

16 Lézer nyomtató A speciális bevonatú szelén henger elhalad a koronaszál alatt, ami 3 kV-ra van kötve, így a henger felületén homogén töltés alakul ki. Ezután a henger felületét kis intenzitású lézersugár világítja meg, ami a megfelelő pontokban a hengert vezetővé teszi. Ezt követően a negatív töltésű festékszemcsék rátapadnak a henger azon pontjaira, ahol a pozitív töltés megmaradt A hengeren kialakult festékszemcsékből álló képet átnyomó henger segítségével viszik át a papír felületére. A papíron kialakuló kép ebben a fázisban még könnyen maszatolódik, ezért a festékszemcséket beleolvasztják a papírba.

17 Lézer nyomtató

18 Multifunkciós készülékek
 Egyszerre tartalmaz nyomtatót, scannert és fénymásolásra is képes.  Irodai és otthoni használatra is megragadt.  Egész olcsón is hozzá lehet jutni.

19 Lapolvasó (Scanner)

20 Lapolvasó (Scanner) Számítógép olyan beviteli perifériája mely szöveg képként való beolvasására, képek digitalizálására, számítógépbe való bevitelére szolgál. 60-as évektől létezik, de csak a 90-es évekre tökéletesítették és került a háztartásokba. Működése: Az olvasófejet a léptetőmotor bordásszíj segítségével mozgatja fémsíneken az üveglap alatt. A fejegység fénycsöve alulról megvilágítja a beolvasandó anyagot, majd a visszavert fényt a tükör (vagy tükrök) segítségével egy lencsén keresztül (amely a kép kicsinyítését végzi) a szkenner belsejében található, fix pontra rögzített CCD érzékelőre fókuszálja; majd az érzékelő digitális képpé alakítja a beérkező fényt.


Letölteni ppt "Nyomtatók."

Hasonló előadás


Google Hirdetések