Hogyan működnek együtt a pályaorientációs és élethosszig tartó tanulási stratégiák 2010. Szeptember 14. Szabóné Pákozdi Mária Európai Uniós Kapcsolatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 A közoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Oktatási és Kulturális Minisztérium Hámoriné Váczy Zsuzsa szakmai főtanácsadó, osztályvezető 2007.
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Strukturális és Kohéziós Alapok
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Magyar Élethosszig Tartó Pályaorientációs Szakpolitikai Tanács
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
2010. Szeptember 14. Szabóné Pákozdi Mária
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Előadás másolata:

Hogyan működnek együtt a pályaorientációs és élethosszig tartó tanulási stratégiák Szeptember 14. Szabóné Pákozdi Mária Európai Uniós Kapcsolatok Főosztálya

2 A prezentáció felépítése 1.A magyar LLL stratégia születése 2.A magyar LLL stratégia céljai 3.Prioritások és beavatkozási területek 4.A rendszer kiépítése 5.Pályatanácsadás 2005, 2007, Problémák 2005, Beszámoló 2007, EU: LLL stratégia a közeljövőben

3 A magyar LLL stratégia születése OECD, Világbank, UNESCO, Európa Tanács, Európai Unió lisszaboni stratégiája: LLL oktatáspolitikai koncepció (2006-ig nemzeti LLL- ek)- az okt.pol. nemzetköziesedése EU Bizottság elvárása – csatlakozás, felzárkózás OM+FMM: 2212/2005.(X.13.)sz. Korm. hat. az LLLS –ról: a HRD cselekvés vezérfonala 2013-ig, 2 évente jel. Előtte már HEFOP ( ) egyik prioritása, ágazati fejlesztések – az EU támogatások pozitív hatása, átláthatóság, elszámoltathatóság,integrált intézkedések

4 A magyar LLL stratégia céljai Átfogó, modern, koncepcionális keret és tevékenységi lehetőség A kormányprogramban megfogalmazott társ.pol.-i és gazd.fejl.-i célok megvalósításának fontos eszköze Átfogó kerete az ország humánerőforrás-fejlesztésének Az egyén életminőségének, az ország versenyképességének javítása A stratégia a tanulást mint rendszer kezeli: foglalkoztathatóság bővítése, esélyegyenlőség, informális, nem formális tanulás elismerése, jogi, intézményi és finanszírozási feltételek Holisztikus megközelítés időkorlátok, számszerűsített célok, cselekvési terv és források azonosítása nélkül

5 Prioritások és beavatkozási területek 1.Esélyteremtés (Útravaló program) 2.Oktatás, képzés és a munkaerőpiac kapcsolatának erősítése (77 TISZK, OKKR) 3.Új kormányzási módszerek, közpolitikai technikák (felsőoktatási intézmények és állami- és vállalati kutatóhelyek közötti együttműködés) 4.Az oktatás, képzés hatékonyságának javítása, össztársadalmi ráfordításainak növelése (munkaidő- keret csökkenést a kieső idő alatti tanulás támogatásával ellensúlyozzák) 5.Az oktatás, képzés minőségének fejlesztése (közoktatási programcsomag-fejlesztés )

6 A rendszer kiépítése Jogi, intézményi és finanszírozási rendszer kiépítése Hazai és uniós források (ESZA): NFT I.( ) HEFOP: kompetencia-alapú közoktatás, TISZK-ek, OKJ, moduláris szakképzés, felsőoktatás,vállalkozó-készség ÚMFT ( )TÁMOP, TIOP: szak-, felnőttképzés, minőségi közoktatás és egyenlő hozzáférés, felsőoktatás, oktatásból idő előtt kimaradó fiatalok, infrastruktúra a normatív rendszerű, állami támogatások bevezetése az állami költségvetés terhére (pl.az első szakképesítés megszerzéséhez), a Munkaerőpiaci Alap felnőttképzési célú keretének létrehozása, a 2003 óta rendszeresen nyújtott eszköz- és képzéstámogatás ( között kb. 13 milliárd Ft) Lifelong Learning Programme – az Egész életen át tartó tanulás programja (CBI Projekt) Jelentések 2 évenként

7 Pályatanácsadás 2005 Okt.rsz. széttagolt, szelektív, átjárhatóság hiánya 2005: Korm.hat.-ban kapcsolódó feladat nincs, előterjesztésben: tudatos pályaorientáció és pályaválasztás fontossága, álláskeresési, munkavállalási, munkahely-változtatási ismeretek és készségek Fejlődik, de még nem elég kiterjedt és hatékony, hiányos, rendszerszerű, nem elég széleskörű Ált.isk: tanárok munkaerő-piaci ismereteinek hiánya - Pályaorientáció a közoktatásban: kompetenciák bővítése, p.orientációs információs rendszer, pedagógusok továbbképzése Kp. isk: állampolg.-i ismeretek, tudatos általános életpálya-tervezés, pályakorrekció Megyei Foglalkoztatási Információs Tanácsadó Kp., hatásuk még nem elég kiterjedt, regionális és kistérségi bázisokon országos információs és tanácsadói hálózat létrehozása Az isk.rsz-ből kilépők sikerességének mérése és az eredmények visszacsatolása a képzők számára

8 Pályatanácsadás 2007/ : Terv: Pályaorientáció és pályakövetés rendszerének általános bevezetése a felsőoktatási intézményekben Csatlakozás az LLG-hez 2009: Pályaorientáció és pályakövetés rendszerének általános bevezetése a felsőoktatási intézményekben (TÁMOP milliárd Ft) A felsőoktatás rsz.-szintű fejlesztése: (TÁMOP milliárd Ft) Központi Diplomás Pályakövető Rsz. Vezetői Információs Rsz, OKKR, Központi Validációs Rsz., IKT fejlesztések A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése - Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, Nemzeti Pályaorientációs Tanács, portál (TÁMOP )

9 Kihívások 2005 és beszámolók 2007/09 A társadalmi konszenzus hiánya a fejlesztések irányáról, programjáról, a kommunikációs tevékenység felerősítése a már elindult kezdeményezések és eredmények promóciójára, erősebb ágazatközi együttműködés, az intézményi érdekek,a jogszabályi és a finanszírozási rendszer nem ösztönöz kellőképpen a korszerűsítésre, az LLL logikája más, mint a hagyományos int.rsz-é, a költségvetési és a magánszféra közötti hatékonyabb és intenzívebb partnerségen alapuló együttműködések Eredmények fenntarthatóságának biztosítása,a fenntartás ellenőrzési rendszerének kidolgozása a képzések és az ágazati fejlesztések koordinálatlan-sága, szétaprózottsága, az eredményesség mérhetőségét biztosító módszertan meghatározása, fenntarthatóság, a leginkább rászoruló csoportok elérése rendkívül sok akadályba ütközik, az érintett szakemberek tudásának feltárása.

10 Bizottsági munkadokumentum az LLL stratégiák megvalósításának kritikus tényezőiről 1.Az érdekelt felek közötti együttműködés erősítése 2.Megfelelő finanszírozási rendszer megteremtése 3.A megfelelő infrastruktúra kialakítása és az oktatási, képzési intézmények kapacitásának bővítése 4.A tanulási lehetőségek vonzóbbá tétele 5.A tanulás gyakorlatának megváltoztatása 6.A visszacsatolás lehetőségeinek a megteremtése

11 EU: LLL stratégia aktualitásai május: Az oktatás és képzés 2020-ig tartó stratégiája: felnőttkori tanulás, pályaorientációs rendszerek minőségének javítása, valamint a tanulás általános vonzerejének növelése, a nemzeti LLL stratégiák végrehajtási folyamatának befejezése, a nem formális és informális tanulás elismerése és a pályaorientáció 2010 szept. Bizottsági munkadokumentum az LLL stratégiák létrehozásának és átültetésének sikertörténeteiről és a kritikus tényezőkről. Felnőttkori tanulás cselekvési terv végrehajtása EKKR: Ajánlás ( ): a nemzeti képesítési keretrendszereket 2010-ig feleltetik meg a tagországok az EKKR-nek, 2012-től pedig minden bizonyítványnak tartalmaznia kell az utalást az EKKR megfelelő szintjére (bolognai felsőoktatási keretrendszer), 2010-re tagországok 40% kész lesz – leltár Hatása az egész életen át tartó tanulásra és a mobilitásra: bizalom és átláthatóság erősítése (foglalkoztathatóság és pályatanácsadás)

12 Köszönöm a figyelmet!