Az Ország Közepe kistérség szociális ellátó rendszerének korszerűsítése a szolgáltatások és a humán erőforrások fejlesztésével, az intézményi együttműködések.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Igénybevevői nyilvántartás (TAJ)
Igénybevevői nyilvántartás (TAJ)
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Tapasztalatok - aktuális kérdések
Belépés a Szociális Ágazati Regiszterbe
Szakmai Tanácskozás Miskolc
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Szociális munkások a közszférában március 27. Varga István főiskolai adjunktus Szociális munkások a közszférában március 27. Varga István főiskolai.
TÁMOGATÓ SZOLGÁLATOK VII. ORSZÁGOS SZAKMAI KONFERENCIÁJA
A SZOCIÁLIS FŐOSZTÁLY SZAKMAI TEVÉKENYSÉGE AZ NRSZH FELADATKÖRÉBEN
Az Igénybevevői Nyilvántartás és a hatósági ellenőrzési tapasztalatok
Mentuszné dr. Terék Irén HMSZGYH Eger hivatalvezető október 18.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
SZIME Konferencia, Győr, Központi Elektronikus Nyilvántartás a Szolgáltatást Igénybevevőkről (KENYSZI) Tapasztalatok - aktuális kérdések.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Az SZMM lehetséges szerepe Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről december 5.
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
Családi napközi.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Tájékoztatás a szociális és gyermekjóléti intézmények engedélyezési és ellenőrzési eljárásában a évben bekövetkezett változásokról Dr. Szarka Anikó.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
A járási rendszer megújítása
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Jogszabályváltozások az év fordulóján!
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
1 A évi kistérségi közszolgáltatás-szervezés és ellátás Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 30.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
Tapasztalatok - aktuális kérdések
Szociális regiszter publikus felület használata
Az igénybevevői nyilvántartás
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
„Központi Szociális Információs Fejlesztések”
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság módszertani munkájának bemutatása Szakmai nap,Szedres 2013.szeptember 26. Hajnal Renáta Módszertani főosztály.
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Az Oktatási Hivatal új szervezeti felépítése, feladatainak bővülése
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata.
Új rendszerben működnek a jövőben a támogató szolgáltatások és a közösségi ellátások augusztus 7. Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
Az alacsonyküszöbű szolgáltatások jogi hátteréről Portörő Péter, SZMM május 19.
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
A szociális törvény várható változásai Dr. Felvinczi Katalin Budapest, július 11.
A járási rendszer megújítása
AZ NRSZH ELEKTRONIKUS FEJLESZTÉSEI
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
2009. Május 15. Előadó: Farkasné Farkas Gyöngyi
2009. Május 15. Előadó: Farkasné Farkas Gyöngyi
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

Az Ország Közepe kistérség szociális ellátó rendszerének korszerűsítése a szolgáltatások és a humán erőforrások fejlesztésével, az intézményi együttműködések erősítésével Záró konferencia Madár Csaba osztályvezető PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZOCIÁLIS ÉS GYÁMHIVATAL

„ Várható változások a szociális alap- és szakellátásban ” Kötelező feladatok ellátásának átrendeződése települési fővárosi/megyei állam önkormányzatok önkormányzat A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló évi III. tv. 56. § (1) „A szociális rászorultak részére személyes gondoskodást az állam, valamint az önkormányzatok biztosítják.”

Változások esőcseppjei Hatáskör változás miatt, a Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalai járnak el július 01-től a szociális és gyermekvédelmi intézmények/szolgáltatók működési engedélyeztetése ügyében december 31-ig felülvizsgálják a Jegyzők által kiadott működési engedélyeket, valamint ezzel egyidőben helyszíni ellenőrzést tartanak. Az ellenőrzés kapcsán, a működési engedély, a tanúsítvány, vagy azok tartalma módosulhat. Szociális regiszterben lévő adatok felülvizsgálata, esetleges módosítása. Az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszűntése érdekében, a Hivatal végzésben hívja fel az intézményt/fenntartót a megteendő intézkedések meghozatalára. (Idő, pénz, feladat.) Kialakul egy párbeszéd a Hatóság, a Fenntartó, a Szolgáltató, és a Módszertan között.

Települési Önkormányzatok A települési Önkormányzatok az Szt. 86. § (1)-(2)szerinti kötelező feladatok ellátását szociális szolgáltatást nyújtó: – Szolgáltató, intézmény fenntartásával, vagy – Szolgáltató, intézményt fenntartó önkormányzati társulásban történő részvétellel, vagy – Szolgáltatót, intézményt működtető fenntartóval létrejött megállapodás vagy ellátási szerződés megkötésével tehet eleget. A jelenlegi társulási szerződések felülvizsgálata kötelező, módosítása során az önkormányzati érdekek befolyásolhatják a tagok számát, és a társulásban nyújtott szolgáltatások ellátási területét. Szempont lehet a szolgáltatások jobb elérhetősége, a meglévő szabad kapacitások felhasználhatósága, a szolgáltatások finanszírozhatósága, és az együttműködés minősége.

Állam I. A kötelező szociális szolgáltatások egy részének állami feladattá minősítése: – könnyítette a települési önkormányzatokra nehezedő szolgáltatás finanszírozási nyomást, – átláthatóbbá tette a szolgáltatásnyújtási, és kapacitáselosztási térképet, és az ellátatlan területeket, – kialakította a szolgáltatások támogatási rendszerét (NRSZH) Az alapellátások közül állami feladatként működnek a pszichiátriai közösségi, a szenvedélybetegek közösségi ellátása, és a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű szolgáltatása, a támogató szolgálat, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, és az utcai szociális munka szolgáltatások. Kialakította az állami feladatok új ellenőrzési és finanszírozási struktúráját.

Állam II. és a Megyei Önkormányzat A megyei önkormányzatok kötelező szolgáltatás nyújtási feladatainak átvétele többirányú változást indított el. Létrejönnek a Megyei Intézményfenntartó Központok (MIK) Megtörténik a felmérés, és kialakításra kerül egy átláthatóbb struktúra, és egy új feladatfinanszírozási rendszer. Költséghatékonyabb, és befektetés érzékeny. ( Z ) Az EMMI irányításával egy összefogó nemzeti szociális intézmény kialakítása -1106/2012. (IV.11)korm. hat.- A fenntartott intézmények átadása, figyelembe véve az ellátottakat, a kapacitás lekötést, és a fenntartók helyzetét.

Állam III. A szociális szolgáltatások és intézmények működésére ható tényezők: – A nagy létszámú bentlakásos intézmények lebontása, „kitagolás” – támogatott lakhatás, – Az ellátottakról, és a szolgáltatás nyújtásáról átláthatóbb nyilvántartás, átláthatóbb finanszírozás - KENYSZI – Elektronikus ügyintézési módok fejlesztése – KENYSZI, MÜKENG, – Szolgáltatások tartalmának rögzítése elektronikus úton – TEVADMIN – Szűkülő állami finanszírozás, ellátottak térítési díjának hangsúlyosabb megjelenése, pénzügyi felelősség növekedése. – Kapacitásszabályozás, és finanszírozás. – Civil fenntartók nyomásgyakorlása az Önkormányzatokra - Szolgáltatókra

Ellátotti nyilvántartás és jelentés Az engedélyesek valós adataira épülő Szociális Regiszter működjön. (Feladat: SzGyH-NRSzH) – Működési engedélyezés során ágazati azonosító kérés, és engedély nyilvántartás. A finanszírozás tervezhetősége miatt jelentési rendszert működtet. (Feladat: Fenntartó) – Negyedéves és féléves jelentési kötelezettségek a szolgáltatások kihasználásról. A szolgáltatások finanszírozásának ellenőrzése céljából nyilvántartást vezet, - továbbiakban igénybevevői nyilvántartás. (Feladat: Fenntartó és Szolgáltató) – Napi jelentési kötelezettség az államilag finanszírozott szolgáltatások igénybevételéről, és a finanszírozási igény megalapozásáról.

Országos Jelentési Rendszer („Regiszter) Igénybevevői nyilvántartás Intézményi nyilvántartás Az országos nyilvántartás felépítése

Budapest, december 8. A szociális ágazat korszerűsítésének fő területei Szolgáltatás nyújtás részletes adminisztrációja Igénybevett szolgáltatások nyilvántartása Kitől: Szervezet Ki: Személy (ellátott) Mit: Szolgáltatás 2. Szociális Regiszter 1. Tevékenység adminisztráció 4. Ellenőrzéstámogatás Ügyféltörzs 3. Működési engedélyezése Egységes szolgáltatás- jegyzék Kom- muni- káció 5. Szociális Ágazati Portál

Esernyő az esőcseppek ellen Pontos felmérés az ellátandó területről, a problémákról, és az igényekről, Tiszta, világos kép, a meglévő szolgáltatásokról, és a szabad kapacitásokról, Képzett, rugalmas emberi erőforrás, aki képes alkalmazkodni a keletkező igényekhez és jól kezeli a konfliktusokat. (Alinsky) A szervezeti értékek, és a meglévő szakmai hagyományok tisztelete mellett, az innovatív szemlélet érvényesülése. Az ellátórendszer és az intézményi kapcsolatrendszer tagjainak egymás támogatása. Esernyő vagy …..

Köszönöm a figyelmet!