E GÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 3. ELŐADÁS Dr. Hermanné Fogarasi Éva Pszichológus-alvásterapeuta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

Az A vércsoport.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
A mozgás jelentősége daganatos betegségekben
Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Zöldségfélék.
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében
A vitaminok és ásványi sók
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Isten patikája Isten először is az édesvizet elválasztotta a tengervíztől, majd megteremtette a földet, k ertet telepített rá, és életre hívta az állatokat.
A daganatos betegségek epidemiológiája
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Csodálatos növények Alakjuk, mintázatuk, színűk már jelzik, gyógyhatásukat. Véletlen?
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Természetes Színezékek
Ismertető prezentáció a dohányzásról
A helyes táplálkozás.
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra FEBRUÁR 4.- RÁKELLENES VILÁGNAP.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
ÉLETÜNK KINCSEI Dr. Farkas Ilona A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT
Magyarország helyzetének alakulása a 100
Egészséges Táplálkozás
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Dr. Németh Endre Fitoösztrogének - izoflavonoidok.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
A táplálkozás és az egészség összefüggései
Testi - lelki egyensúly
Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
E GÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 4. ELŐADÁS Dr. Hermanné Fogarasi Éva Pszichológus-alvásterapeuta.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
A TÁPLÁLKOZÁS HATÁSAI SZERVEZETÜNKRE
10. rész :Táplálékunk összetevői
A hasznos kender Cannabis sativa L..
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
TIENS KANGLI.
Isten patikája.
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Isten patikája.
Előadás másolata:

E GÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 3. ELŐADÁS Dr. Hermanné Fogarasi Éva Pszichológus-alvásterapeuta

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta Igaz-e h drága mulatság egészségesen táplálkozni? NEM A mai napon az olcsó de nagyon egészséges táplálékokat fogjuk megismerni Ezeknek milyen hatásuk van Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta

L EGFŐBB BETEGSÉGEK AMIKET AZ EGÉSZSÉGTELEN TÁPLÁLKOZÁS OKOZ Rák: genetikai és környezeti tényezők eredménye Szív- érrendszeri betegségek Ti még fiatalok vagytok és nagyon jó az egészségi állapototok, ezt kell megőrizni Ezért a fő hangsúlyt a m e g e l ő z é s re helyezzük Hogyan táplálkozzunk úgy h csökkentsük a szív és érrendszeri betegségek ill. a rák kialakulásának valószínűségét?

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta A RÁKBETEGSÉG KOCKÁZATI TÉNYEZŐI Örökletes tényezők 15 % Fertőzés 5 % Környezetszennyezés 2 % UV sugárzás 2 % Foglalkozási ártalom 5 % Alkohol 3 % Drogok 2 % Dohányzás 30 % Elhízás, mozgáshiány 5 % Hiányos táplálkozás 30 % Egyéb 1 % Miről tehetünk mi magunk? A+D+D+E+H=70 %

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta A RÁK VILÁGMÉRETŰ ELTERJEDÉSE lakosra vetítve Európa, É Amerika, Ausztrália 400 D Amerika, Oroszország, Kína, D Afrika, Japán 250 Ázsia, India, É Afrika Ábra 21

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta E MIGRÁCIÓ HATÁSA Emigrációs vizsgálatok jelentősége: ugyanaz a genetikai adottság más környezetben, más kultúrában, különös tekintettel a megváltozott táplálkozási szokásokra

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta ADATOK Világviszonylatban a legmagasabb: Magyarország, Csehország, Szlovákia /Globocan 2002/ A – dohányzás okozta – tüdőrák a leggyakoribb és a legegyenletesebb elterjedésű rák a világon. Az iparilag fejlett országokban egészen más daganattípusok jellemzőek, mint a szegényebb országokban /köv dia ábra/ Indiában tizedannyi a rákos betegség mint a nyugati országokban!!! /kurkuma!/

E MIGRÁCIÓ HATÁSA A RÁKTIPUSOK ELŐFORDULÁSÁRA ÉVES ELŐFORDULÁS / MILLIÓ SZEMÉLY Vastagbél 83 Végbél 93 Prosztata 14 Emlő 315 Méhtest 26 Petefészek 53 Tüdő 268 Gyomor Japán Hawaiira áttelepült japánok

E MIGRÁCIÓ HATÁSA A RÁKTIPUSOK ELŐFORDULÁSÁRA 2. ÉVES ELŐFORDULÁS / MILLIÓ SZEMÉLY Vastagbél 34 Végbél 34 Máj 272 Hasnyálmirigy 55 Gége 37 Prosztata 134 Tüdő 27 Emlő 337 Méh 42 Nycsomó szarkóma Ibadan /Nigéria/Afroamerikaiak

K ÜLÖNBÖZŐ TÁPLÁLÉKOK HATÁSA A DAGANATOS BETEGSÉGEK ELŐFORDULÁSÁRA 200 VIZSGÁLAT ALAPJÁN Zöldségek általában Gyümölcsök Nyers zöldségek Keresztesvirágúak Hagymafélék Zöld szinű zöldségek Sárgarépafélék Paradicsom déligyümölcsök Vizsgált élelmiszer Kockázatcsökkenés mértéke

A KELETI ÉS NYUGATI TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA Fogyasztói társadalom Szemlélet: a táplálkozás energia- és vitaminforrás Kultúra: ínyencségek Mennyiség: bőséges Táplálkozásra szánt idő: gyorsétkezde Hangulata Túlélésért küzdő társadalom Szemlélet: a táplálék az egészség forrása Kultúra: hagyományok /több ezer éves népi bölcsesség/ Mennyiség: szűkös Táplálkozásra szánt idő: arányaiban sok Hangulata: meghitt, kiemelt figyelem NyugatKelet

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta A RÁKOS ELVÁLTOZÁST TÁMOGATÓ FIZIOLÓGIAI KÖRNYEZET Energiagazdag /bő tápl, cukor/ Oxigéndús /hiperventilláció A biológiai rendszerek nem pazarlók, takarékon működnek hatékonyan

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta R ÁKELLENES TÁPLÁLÉKOK NAPI ADAGJA 1. Kelbimbó – fél csésze Brokkoli, karfiol, káposzta – fél csésze Fokhagyma – 2 gerezd Vöröshagyma – fél csésze Spenót – fél csésze Szója – fél csésze Lenmag fr.őrölve – 1 ek Paradicsom /püré/ - 1 ek

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta R ÁKELLENES TÁPLÁLÉKOK NAPI ADAGJA 2. Kurkuma – 1 tk Feketebors – fél tk Érett áfonya, málna – fél csésze Száritott áfonya – fél csésze Szőlő /mazsola/ – fél csésze Fekete csoki 70 % - 40g Citrusok pr.leve – fél csésze Zöld tea – 3x2,5 dl Vörösbor – 1 pohár

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta S ZINERGIZMUS ELVE A kböző táplálékok egymás hatását felerősithetik Pl. a feketebors /piperin/1000-szeresére növeli a kurkumin felszívódását és ezáltal a kurkumin daganatellenes hatását /curry – népi bölcsesség!/ Pl. a zöld tea polifenolja és a kurkuma együtt többszörösen hatékony a daganatsejtek apoptózisát /programozott sejthalál/ Az előző két dián felsorolt ételeknek a NAPI táplálkozás részévé kell válni

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta KURKUMA Ázsiai fűszer, India, Kína, Japán Okinawa: legtöbb egészséges idős ember 100e/34 – 100é Trombózisellenes, koleszterincsökkentő, antioxidáns, daganatellenes hatás Gyomor-, vastagbél-, bőr-,emlő-, petefészek-, májrák, leukémia Apoptózis, angiogenezis megakadályozása

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta R ÁK KIALAKULÁSÁNAK MEGAKADÁLYOZÁSI LEHETŐSÉGEI Szabadgyökök megkötése Folyamatosan termelődnek rákos sejtek, óránként min. 6-8, ezeket az immunsejtek bekebekezik Mindannyiunk szervezetében találhatók mikrodaganatok /köv.dia/, de az angiogenezis elleni védekezőrsz megakadályozza a növekedésüket – nutraterápia /tápl.ter/, mint természetes kemoterápia Vizsg: keleti és nyugati ffiakban uannyi prosztata mikrotumor, de kialakult prpsztatarák többszöröse a nyugati ffiaknál, mint a keletieknél Rengeteg angogenezist gátló táplálékot esznek

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta K ERESZTESVIRÁGÚAK Fejes káposzta /lila, fehér/, karfiol, bimbóskel, brokkoli, kinakel, kelkáposzta Többféle daganatellenes fitokémiai vegyületet tartalmaznak!!! Kíméletes! főzés és alapos rágás /a sejteket szétroncsolja és így felszabadulhatnak a fitokémiailag aktiv molekulák/ Az erős főzés ezeket az anyagokat tönkreteszi Tüdőrák, emésztőszervi rákok /nyelőcsőtől - vastagbélig!/, emlőrák, gykori agydaganat, prosztatarák Szendvicsbe is kitünő

MIKRODAGANATOK Boncoláskor felderített Emlő 33 Prosztata 40 Pajzsmirigy 98 Klinikailag kimutatott Emlő 1 Prosztata 2 Pajzsmirigy 0,1

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta H AGYMAFÉLÉK Fokhagyma, vöröshagyma, lilahagyma, gyögyhagyma, mediterrán fehér hagyma, póréhagyma, snidling Minél kisebbre kell felaprítani h a sejtekből kiszabadulhassanak a fitokemikáliák A fokhagyma a legegészségesebb! Két helyen támadják a rákot: már a rákkeltő anyagokat közömbösítik amikor bekerülnek az emésztőrendszerbe Pl. sonka, kolbász, szalonna tartósításánál, füstölésénél használt nitritek nitrozaminná /naagyon erős rákkeltők!!!/alakulását gátolja a fokhagyma. Népi bölcsesség: együtt ették – amit a tudomány ma igazolt. A daganat növekedését is akadályozzák a sejtek apoptózisának serkentése és az angiogenezis gátlása révén Emésztőszervi-, tüdő-, prosztatarákban és leukémiában bizonyítottan hatékonyak a hagymafélék Kínai vizsgálat: napi 10 g fokhagymát fogyasztóknál feleakkora a prosztatarák kockázata mint a csak 2 gr-ot fogyasztóknál A fokhagyma és hagymakészítmények nem olyan hatékonyak A keleti világban a fokhagyma /és más hagymafélék is/ mindennapi táplálék

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta S ZÓJA A keleti táplálkozásban legalább olyan fontos szerepe van, mint a nyugatiban a búzának Izoflavonokkal van tele, ami más növényben alig van, molekuláris szerkezete hasonlít a nemi hormonokéra /ösztrogén, tesztoszteron/ A szójalisztben és a pirított szójamagban van a legtöbb Hormonfüggő /ösztrogén/ daganatok /emlő-, prosztatarák/ esetében a rákos burjánzást csökkenti Ezek a daganatok a keleti emberekben sokkal ritkábban mint a nyugatiakban vö. táplálk.szokások! Főleg elhízott nők hajlamosak az ösztrogénindukálta emlőrákra /a magas inzulinszint megváltoztatja a normál ösztrogén szintet/ Szójával kapcs.vita: génmanipuláció? Ez nem rákot, hanem ökológiai problémát okoz Izoflavon tartalmú táplálékkiegészítők szedése nem javasollt

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta Z ÖLD TEA A zöld tea és a fekete tea közti különbség a feldolgozásban rejlik: a polifenolokat a fermentáció során oxidálják, ez adja a fekete színt Keleten szinte csak zöld teát fogyasztanak, nyugaton 95 %- ban feketét A zöld tea levelek 30 %-a a legértékesebb polifenol: a katekin. Ezek közül a EGOG nevű a legerősebb daganatellenes hatású Ezek csak min. 10 perc forrázás /nem 60 fok/ után oldódnak ki Leukémia, vese-, bőr-, szájüreg-, elő-, prosztata-, tüdő-, nyelőcső-, gyomor-, vastagbélrákban erős angiogenezist gátló hatású Erős vízhajtó hatású is – belső mosakodás / folyamatosan keletkező ráksejtek folyamatos kimosása a szervezetből/ A legjobb a japán sencha. Akinek nem ízlik magában, ízesítve fogyassza!

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta B OGYÓS GYÜMÖLCSÖK Élénk színű kis bogyók: eper, szamóca, málna, áfonyák Ellagilsav van bennük, ami 1. megakadályozza a rákkeltő anyagok sejtméreggé alakulását /így a DNS-ben nem alakul ki mutáció/ azáltal h növeli a sejtek méreganyagokkal szembeni ellenállóképességét úgy h serkenti a rákkeltő anyagok eltávolítását végző működésüket és 2. szinte olyan erősen mintha gyógyszer lenne gátolja az angiogenezis folyamatát Mirelit v szárított formában egész évben rendelkezésre állnak

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta Z SÍRSAVAK 1. Az omega-6/omega-3 zsírsavak helyes aránya 1/1, ezzel szemben ez jellemzően akár 20/1 arányba is eltolódott Omega-6: kukoricaolaj, napraforgóolaj, hús, tojás Omega-3:szardínia, makréla, lazac, lenmag, szója, dió Grönlandi inuitok táplálkozása Omega-6 gyulladáskeltő és daganatelősegítő molekulákat termel Ha túlzott arányban van jelen a szervezet nem képes felismerni és hasznosítani az omega-3-at, amiből eleve is kevés van Omega-3 daganatellenes, gyulladásellenes, szív- érrendszer védő szerep

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta Z SÍRSAVAK 2. Omega-9: olíva, avokádó, mandula – nagyon jók! Transzzsírok: hidrogénezett növényi olajok, azaz az eredeti molekulaszerkezetet mesterségesen összetörik és ezek a természetben ismeretlen transzzsírok a sejtekben /DNS/ kárt okoznak /margarinok/ Az omega-3 zsírsavakat is legjobb természetes formában magunkhoz venni

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta PARADICSOM A benne lévő likopen is karotin vegyület /mint ami a sárgarépában, sütőtökben, sárgabarackban van/ - ezek erős daganatellenes hatásúak. A paradicsomból a likopen főzött püré formájában hasznosul a legjobban olívaolaj és fokhagyma jelenlétében. A prosztatarák kockázatát csökkenti a legjelentősebben

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta CITRUSFÉLÉK Citrom, narancs, pomela, grépfrút, mandarin 1 narancsban 200 féle fitokémiai vegyület van, ebből 60 polifenol féleség, köztük flavanonok A tápcsatorna rákok 50 %-os kockázatcsökkenését eredményezi Azoknak a gyerekeknek akik életük első 2 évében rendszeresen fogyasztanak narancslevet alig van esélyük a leukémiára A citrusfélék csökkentik a daganatsejtek szaporodási hajlamát és megnövelik egyéb fitokémiai vegyületek daganatellenes hatékonyságát C-vitamin forrás Általános gyulladás ellenes hatás Ártalmas anyagok felszívódását korlátozzák, kiürülését segítik

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta VÖRÖSBOR A mértékletes vörösborfogyasztás /napi1-3 dl/ a szív- érrendszeri betegségeket 40 % -kal, a daganatos betegségeket 22 % - kal mérsékli, %-kal mérsékli a bármilyen okból bekövetkezett halálozást és a hosszú élet titka! Oka: rezveratrol – egy növ.hormon, a szőlő magjából és héjából oldódik ki /a vörösbor esetében a szőlőszemek egészét erjesztik/. Levegőt nem kap az üvegben ezért nem oxidálódik. A r. képes a sejtek önkiigazító mechanizmusának aktiválására – élettartam meghosszabbítás

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta F EKETE CSOKI 70 %-os, napi 40 g Polifenolok daganatellenes és szív- érrendszeri pozitív hatása Ha tejjel keverik a polifenol nem szívódik fel

Dr. Hermánné Fogarasi Éva - Pszichológus, alvásterapeuta R ÁKKELTŐ ANYAGOK Füstölt húsok és nitrites tartósítás rákkeltő Odaégetett hús is Állati fehérjéket magas hőmérsékleten nem szabad sütni! A citromlés pácolás csökkenti a méreganyagok termelődését A vöröshúsok növelik a vastagbélrák kockázatát Nem szabad sok húst enni A kalóriabevitel csökkentése már önmagában jelentősen csökkenti a rák veszélyét