Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében"— Előadás másolata:

1 A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében
Prof. dr. Kiss István Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Népegészségtani Intézet

2 Halálozási arányszámok változásai az USA-ban, halálokok szerint
(100,000 főre eső halálozás) 1950 2005 Pneumonia/ Influenza Daganatok Szívbetegségek Agyi érbetegségek * A évi USA népességre életkor szerint standardizálva. Forrás: US Mortality Volume 1950, National Vital Statistics Report, 2002, Vol. 50, No. 15.

3 A daganatok kialakulásában szerepet játszó külső tényezők
Táplálkozás (35%) Alkohol (3%) Ipari (1%) Dohányzás (30%) Reproduktív ill. szexuális tényezők (7%) Foglalkozás (4%) Fertőzések (10%) Élelmiszer-adalékok (<1%) Geofizikai tényezők (3%) Szennyezés (2%) Gyógyszerek (1%) Ismeretlen (?) Forrás: Doll, R. and Peto, R.(1981) The Causes of Cancer.

4 Energiabevitel csökkentésének hatása a spontán- illetve kémiai karcinogénnel indukált daganatok kialakulására Tumorok száma Egértörzs Karcinogén Tumor Ad lib. Csökkentett DBA Spontán Emlő 13 3 20 1 ABC Benzpirén Bőr 22 7 Swiss 24 6 C57 Kötőszöveti 36 Tannenbaum (1940)

5 Az elhízás gyakorisága és a vastagbéldaganatok előfordulásának kockázata közötti kapcsolat

6 Az energiabevitel és a daganatkialakulás kapcsolata
Inzulin, IGF-I szintek Ösztrogén-szint SHBG-szintézis Adipokinek Oxidatív károsodások mértéke DNS-repair-kapacitás Onkogén-expressziók (pl. c-fos, K-ras)

7 Az energiabevitel és a daganatkialakulás kapcsolata
Apoptóziskészség Direkt szignálok (FasL, TNF) Indirekt kapcsolat Adhéziós képesség csökkenése Csökkent DNS-repair-kapacitás Kaszpáz-aktivitás (effektor-enzimek) Állatkísérletben 20-25% energia-restrikció az apoptotikus sejtek számának 12-szeres növekedéséhez vezetett (mutagén-indukált májkárosodás-modellben)

8 Zsírok – daganatok Zsíroldékony karcinogének Energiabevitel
Inzulin, STH, IGF-I, egyéb hormonok Lipid-peroxidáció Telítetlen zsírsavak, avas zsírok, hőkezelés Membrán-fluiditás Faj, szövetspecifitás, de befolyásolható Prosztaglandin/prosztaciklin-szintézis Immunrendszer Direkt citotoxikus hatás Metabolizáló enzimek DAG tulajdonságok Másodlagos epesavak

9 A telítetlen zsírsavak hidrogénezésekor transz-zsírsavak képződhetnek

10 A különböző zsírsavak daganatos kockázatra gyakorolt hatása
Telített (állati zsírok, kókuszzsír) fokozza Egyszeresen telítetlen (olívaolaj) csökkenti Többszörösen telítetlen -6 sorozatú (pl. napraforgóolaj) fokozza -3 sorozatú Hosszú szénláncú (EPA, DHA) csökkenti (hideg tengeri halak olaja) Linolénsav (lenolaj) ?? Transz-zsírsavak fokozza

11 Különböző olajok és zsírok zsírsavösszetétele
Olaj vagy zsír Telített Egyszeresen Többszörösen telítetlen telítetlen Repce    6% 62% % Mandula 8% 73% % Mogyoró 10% 76% % Sáfrányos szeklice 10% 13% % Napraforgó    11% 20% % Szőlőmag 12% 17% % Kukorica 13% 25% % Olíva 14% 77% % Szezám 14% 40% % Dió 14% 19% % Szója 15% 24% %

12 Különböző olajok és zsírok zsírsavösszetétele
Olaj vagy zsír Telített Egyszeresen Többszörösen telítetlen telítetlen Földimogyoró 18% 49% 33% Avokádó 20% 70% 10% Margarin (lágy) 20% 47% 33% Búzacsíra 20% 30% 50% Gyapotmag 24% 26% 50% Disznózsír 41% 47% 12% Pálma 52% 38% 10% Kakaóvaj 62% 35% 3% Vaj 66% 30% 4% Margarin (Kemény) 80% 14% 16% Pálmamag 86% 12% 2% Kókusz 92% 6% 2%

13 További makronutriensek
Fehérjék A szélsőségektől eltekintve valószínűleg nem játszik lényeges szerepet Inkább a táplálkozási szokások markere Szénhidrátok Hatásuk elsősorban az energiabevitelen keresztül érvényesül

14 A vastagbélrák előfordulási gyakorisága és a húsfogyasztás közötti kapcsolat
Vastagbélrák-incidencia, nőre Armstrong and Doll, Int. J. Cancer, 1975: 15: Húsfogyasztás g/nap

15 Vörös hús fogyasztás és élelmi rost-bevitel kölcsönhatása a vastagbéldaganatok kialakulásánál
1.5 1.4 1.3 1.2 1.1 1 Élelmi rost Vörös húsok Norat, 2005

16 Növényi eredetű kémiai anyagok (fitokemikáliák)

17 Karotinoidok > 700 természetben előforduló flavonoidot ismerünk
Karotinok Xantofillek β-karotin (ca. 10 mg/100g) Likopin (ca. 10 mg/100g) Lutein (ca. 20 mg/100g)

18 Egyes zöldségfélék karotinoidtartalma
brokkoli paradicsom sárgarépa spenót paprika saláta

19 -karotin, E-vitamin és C-vitamin bevitele a es hazai táplálkozási vizsgálat alapján (Zajkás és mtsai) Férfiak Nők Ajánlás -karotin 2,2 mg 2,3 mg DACH 2000: 2-4 mg E-vitamin 16 mg 13,9 mg 15 mg C-vitamin 78,6 mg 79,5 mg 90 mg

20 -karotin szupplementáció hatása a tüdőrák kockázatára
ATBC (Finnország, > dohányos) β-karotin (20 mg / nap / 5-8 év) Tüdőrák (18%); Össz-mortalitás (8%) α-tokoferol (50 mg / nap / 5-8 év) Prosztatarák (34%); Vastagbélrák Tüdőrák

21 -karotin szupplementáció hatása a tüdőrák kockázatára
CARET (USA, résztvevő) 30 mg ß-karotin és 25,000 IU retinil- palmitát Tüdőrák 28% Össz-mortalitás 17%

22 Kálcium szupplementáció (prospektív vizsgálatban csökkentette a vastagbélrák-kockázatot)
mg/nap

23 További intervenciós vizsgálatok
SELECT (2009, szelén, E-vitamin) Nem csökkent a prosztatarák kockázata SUVIMAX (2004) C-, E-vitamin, béta-karotin, cink, szelén, a napi átlag bevitellel összemérhető szinten Daganatos kockázat csak férfiaknál csökkent (31%-kal)

24 Glukozinolátok (mustárolaj-glikozidok)
Keresztesvirágúak nagy mennyiségben tartalmazzák ( mg/kg) Bomlásuk (mirozináz): Izotiocianátok Szulforafán Bevitel: Japán mg Németország mg Vegetariánusok mg (Shapiro 2001, Conaway 2000, Watzl, 2001)

25 A flavonoidok főbb csoportjai
Példa Előfordulás Tulajdonság Flavonolok Kvercetin Vöröshagyma Sárga pigmentek Kempferol Endívia Flavanolok Katekin Vörösbor, alma Adstringens hatás Epikateking. Tea Flavanonok Naringenin Grapefruit Keserű ízanyagok Heszperidin Narancs Flavonok Apigenin Zeller Sárga pigmentek Luteolin Paprika Antociánok Malvidin Vörös szőlő Piros és kék Cianidin Meggy pigmentek Izoflavonoidok Genistein Szója Fitoösztrogének Daidzein Szója

26 A kvercetin mennyisége a gyümölcsök és zöldségek egyes részeiben (mg/kg)
Gyümölcs Héj Többi rész Alma < 2 Körte < 0,1 Birs < 0,1 Zöldség Héj, külső rész Többi rész Paprika < 1 Paradicsom 40– < 0,1 Fejes saláta (külső levelek) ,4

27 További potenciálisan kemopreventív növényi kémiai anyagok
Monoterpének (pl. limonén) Indolszármazékok (pl. indol-3-karbinol) Allil-szulfidok (pl. allicin) Lignánok (pl. enterolakton) Proteáz-inhibitorok Fenolos vegyületek (pl. rezveratrol, ellagilsav)

28 Fitokemikáliák hatásmechanizmusa I.
Antioxidáns hatás I-es fázisú metabolizáló enzimek gátlása II-es fázisú metabolizáló enzimek indukciója Gyulladásgátlás Immunstimuláció Apoptózis-indukció Intracelluláris jelátviteli utak modulálása (kináz-gátlás)

29 Fitokemikáliák hatásmechanizmusa II.
Sejtciklus megállítása Differenciáció-indukció Gyenge ösztrogén hatás (kompetitív gátlás) Angiogenezis gátlása DNS-szintézis gátlása Topoizomeráz-gátlás Génexpressziókra gyakorolt hatás

30 A francia-paradoxon

31 Alkoholfogyasztás Vigyázat, a májtumorok esetében semmiféle protektív hatás nincsen!

32 Daganat-kockázat szempontjából fontos további táplálkozási tényezők I.
Ásványi anyagok, mikroelemek, vitaminok (pl. kalcium, nátrium, szelén, folsav, C-, E-, D-vitamin) Adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges édesítőszerek (pl. nitrát, nitrit / szaccharin, ciklamát) Szennyezők

33 Szelén Kísérleti adatok szerint Cochrane-review: nem volt hatás
Apoptózist serkenti Tumor ereződésének gátlása Karcinogén-vegyületek metabolizmusa Oxidatív stressz Cochrane-review: nem volt hatás

34 Daganat-kockázat szempontjából fontos további táplálkozási tényezők II.
Konyhatechnikai és tartósítási eljárások grillezés, füstölés, pácolás, túlzott sütés Forró ételek, italok fogyasztása Elégtelen folyadékbevitel Genetikailag módosított szervezetek (?)

35 Az American Institute for Cancer Research (AICR) ajánlásai I.
Legyen olyan sovány, amilyen csak tud, de azért ne alultáplált! Minden nap legalább 30 perc fizikai aktivitást iktasson be napirendjébe! Tartózkodjon a cukrozott italoktól! Mérsékelje a nagy energiasűrűségű élelmiszerek fogyasztását (különösen a finomított, cukrokban gazdag, rostszegény vagy nagy zsírtartalmú élelmiszerek)! Egyen sokféle zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, hüvelyeseket! Mérsékelje a vörös húsok fogyasztását (pl. disznó, marha vagy birka) és tartózkodjon a húskészítményektől!

36 Az American Institute for Cancer Research (AICR) ajánlásai II.
Ha fogyaszt is alkoholt, naponta férfiaknál 2, nőknél 1 ital legyen a maximum! Mérsékelje a sós illetve sóval készített ételek fogyasztását! Ne alkalmazzon szupplementációt daganatmegelőzési célokból! (-??) Az édesanyák csecsemőjüket 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálják, és csak ezután adjanak neki más folyadékokat! A daganatos betegek a kezelés után a daganatmegelőzési ajánlások szerint éljenek!

37 Köszönöm figyelmüket! Naponta ötször együnk zöldséget, gyümölcsöt!


Letölteni ppt "A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések