Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarország helyzetének alakulása a 100

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarország helyzetének alakulása a 100"— Előadás másolata:

1 KOCKÁZAT és VÉDELEM A rák ellen, az emberért, a holnapért, az egészségért! Dr. Farkas Ilona előadása

2 Magyarország helyzetének alakulása a 100
Magyarország helyzetének alakulása a lakosra jutó daganatos halálozásai világrangsorban *2000-es adat Forrás: American Canter Society Cancer Facts&Figures

3 Környezeti szennyező anyagok egészségügyi hatásai
A szervezetbe jutó, anyagcserét nem szolgáló (vegyi) anyagok káros hatásának azonnali bizonyítása, észlelése hiányában nem tulajdonítunk jelentőséget. Nem vesszük figyelembe az élelmiszerekben lévő kémiai anyagok maradékai által kiváltott egészségi kockázatokat, mint például: szervezetben való felhalmozódásuk, az idült toxikózisok kifejlődése, DNS változást okozó, mutagén hatás (mutagenitás) daganatképző hatás (carcinogenitás), torzképződést kiváltó hatás (teratogenitás), szaporodóképességre való hatás, szív- és agyérrendszert károsító hatás stb.

4 Az egyensúly felborulása = nem fertőző krónikus betegségek
Civilizációs ártalmak Védelem lehetőségei levegő A ma egészségvédelméhez víz szükséges ismeretek hiányoznak talaj táplálék képzés stressz NINCS idő mozgáshiány feszültségkezelés rendszeres mozgás Az egyensúly felborulása = nem fertőző krónikus betegségek

5 Az elmúlt évtizedek kutatásai igazolták, hogy a növények FITOKÉMIAI vegyületeket, daganatellenes hatóanyagokat tartalmaznak. A zöldségek, gyümölcsök sokkal többet jelentenek, mint vitaminforrásokat.

6 A szervezetben található rákkeltők hatásának csökkentése
Keresztesvirágúak (izotiocianátok) Hagymafélék (kénvegyületek) Szőlő (rezveratrol) Bogyós gyümölcsök (ellagilsav) Apoptózis elősegítése Keresztesvirágúak Hagymafélék (izoflavonoidok) Szója (fitoösztrogének) Kurkuma (kurkumin)

7 Érképződés akadályozása
Zöld tea (katekin) Kurkuma Szója Tengeri hal, lenmag, dió (omega 3) Tumorsejt növekedés gátlása az összes eddig felsorolt növénynél igazolt.

8 Változni lehetséges ÉVSZÁM RANGSOR 1970-1971. 1982-1983. 1990-1993.
A megelőző gondolkodásban az észak-európai államok játszanak vezető szerepet. Finnország helyzetének alakulása lakosra jutó daganatos halálozási világrangsorban ÉVSZÁM RANGSOR Férfi 4. 20. 16. 29. 31. 32.

9 Betegségmegelőző és rehabilitáció Támaszadó Szolgálatának megnyitása
A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány Betegségmegelőző és rehabilitáció Támaszadó Szolgálatának megnyitása A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány 1985-ben, immár 27 éve az első, rákellenes civil szervezetként jött létre Magyarországon, és azóta dolgozik azért, hogy a társadalom széles rétegeiben tudatosítsa: A rák megelőzhető, a betegségből meg lehet gyógyulni! Alapítványunk a lakosság egészségvédelmét, a rákmegelőzést, a betegek életkilátásainak javítását, rehabilitációját kívánja szolgálni. Célkitűzésünk Társadalmi mozgalmat indítani a rákbetegség megelőzéséért, a gyógyítási eredmények és az életminőség javításáért. Közvetlen segítő, oktató programokat indítani a megelőzés, rehabilitációs témában. Filozófiánk Hisszük, hogy a beteget szövetségessé kell tenni, mert gyógyító ereje, hite a gyógyulásnak ugyanolyan fontos része, mint a magas szintű orvosi ellátás.

10 Szolgáltatásaink: ¤ ingyenes orvosi életmódtanácsadás dr. Farkas Ilona orvos, az Alapítvány szakmai tanácsadója ¤ ingyenes dietetikai tanácsadás Lőrinczné Táborfi Julianna dietetikus, az Alapítvány ügyvezető igazgatója ¤ ingyenes csíkung foglalkozás Kerényi Ágnes okleveles csíkung oktató közreműködésével ¤ EGÉSZségAKADÉMIA programunk: ismeretterjesztő orvosi és egyéb, a betegeket érintő témában előadások ¤ EGÉSZségKONYHA programunkat dietetikus vezeti és ismerteti az érdeklődőkkel a teljes értékű, egészséges táplálkozás alapelveit, a recepteket el is készítik ¤ pszichológiai támaszadás, megküzdési stratégia betegeknek és hozzátartozóiknak, relaxációs tanfolyamok, lazító technikák elsajátítása, segítő beszélgetés, lelki támaszadás támaszadó szakemberek közreműködésével ¤ telefonos tanácsadás, ismeretterjesztő kiadványok, havi program, ingyenes, kéthavi megjelenésű Megyünk újság elküldése példányban

11 Eredményeink nem születhettek volna meg
ha az Országos Onkológiai Intézet igazgatója Eckhardt Sándor professzor és kiváló hazai, valamint külföldi szakemberek nem tartják fontosnak a kezdeményezést és szakmai tanácsaikkal, véleményeikkel nem álltak volna mellettünk. Köszönet a felbecsülhetetlen szakmai támogatásért, és a felsorolhatatlan számú adományozónak, támogatónak a nagylelkű segítségért!

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Magyarország helyzetének alakulása a 100"

Hasonló előadás


Google Hirdetések