Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tanulásmódszertan, időmenedzsment

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tanulásmódszertan, időmenedzsment"— Előadás másolata:

1 Tanulásmódszertan, időmenedzsment

2 Célok megfogalmazása célok fontossága  motiváció, tudatosság, tervezhetőség reális célok az élet minden területére  tanulás, sport, egyéni teljesítmény stb. nem a merev ragaszkodás fontos hozzájuk, hanem a dinamikus gondolkodás  ha kell, újratervezni, átértékelni a célok lebontása távlatuk szerint: - éves/féléves/több hónapos célok (személyiségfejlődés, nagyobb eredmények – nyelvvizsga, felvételi, sportteljesítmények) havi és heti célok: programokhoz igazodnak napi célok: feladatlista az adott napra fontos a célok időnkénti átgondolása, az egyéni teljesítmény- értékelés

3 Kulcs: mindent leírni! csak akkor tudunk tervezni , ha mindent leírunk
határidőnapló, mobiltelefon, füzet, netbook stb.  mindig kéznél legyen! mindig átláthatjuk, strukturálhatjuk a feladatokat, bővíthetjük őket Mit érdemes leírni? - dátumokat – érdemes akár évre előre tervezni, de a havi szintre mindenképpen! aktuális feladatlista – a feladatok rangsorolása  határidők! pénzügyi tervezés – kiadások/bevételek kölcsönadott, beszerzendő dolgok stb. - ötletjegyzék stb. stb.

4 Ideális munkakörülmények
ideális körülmények  csak így lehet zavartalanul dolgozni - fizikai zavartalanság, elszigeteltség ha koncentrációt igénylő munka: nincs msn, FB, telefon - zene emberfüggő - rend a környezetünkben, átlátható íróasztal  szem előtt a feladatlista (post-itek akár) harmonikus, de rendezett környezet: nyugalmat sugalló tárgyak OK, de ha túl sok  figyelemelterelés mottók, idézetek akár! motiváció  a munka ritmusának beosztása

5 Feladatok rangsorolása
szükséges egy feladatlista, határidőkkel  nem minden feladat ugyanolyan súlyú! És nem mindenre van idő! Pareto-törvény: a feladatok 20%-a fontos, 80%-a lényegtelen  20% okozza a problémák 80%-át! szem előtt a feladatlista (post-itek akár) Nagyobb feladatokkal foglalkozzunk előbb  több kicsi megoldása nem visz előre daraboljuk a nagyobbakat! Feladatok prioritásának meghatározása: - fontos és sürgős (A) - sürgős, de nem fontos (B) - elvégzendő, de ráér (C) - lényegtelen, elhagyható (D)

6 A munka ütemezése elvégzett fázisok kipipálása
a munkarend (feladatsorrend) követése elvégzett fázisok kipipálása Időkontroll  ellenőrzés, időbeosztás újraértékelése Szünetek beiktatása (másfélóránként mindenképp)  testmozgás  hatékonyság növelése Naponta nagyobb szünet/pihenés  teljes relax Kommunikáció tervezése: kivel, miről akarunk beszélni  célirányosság Naponta – ideálisan este – feladatok értékelés e, másnapi teendők átgondolása

7 A pozitív gondolkodás hatalma
mentális egészség  kihat a fizikaira is nem hamis illúziókat jelent!  hanem a problémákkal, feladatokkal való szembenézést, DE pozitív várakozásokkal Bizalom önmagunkban – az egyéni képességekben  minden fejleszthető sikerre kondicionált elme  „can do it” Minden feladat csak annyira nehéz, minden probléma csak annyira súlyos  amennyire annak látjuk naponta célok ellenőrzése  pozitív megerősítés, pozitív üzenetek megfogalmazása ha rossz történik  okok feltárása, a javítási/elkerülési lehetőségekre koncentrálás  nem elfojtás!

8 Még néhány tanács saját jegyzetekből tanulás már a leírás, a vázlatkészítés is segít  lényegkiemelés (fogalmak külön!) dolgozat/felelés előtt pozitív gondolkodás  a „worst-case scenario”  minimalizált lámpaláz stressz  mindig van és lesz, de csökkenthető a negatív stressz  tervszerű problémamegoldás asszertív embertípus: Derűs Nyugodt Magabiztos Kooperatív  ha kell, kérjünk tanácsot, segítséget!

9 Megfontolásra „A nagy megpróbáltatások nagy kegyelmeket készítenek elő!” (Szent Bernát) „Az alaptörvény kimondja, hogy a hasonló, hasonlót vonz. A negatív gondolkodás biztosan negatív eredményt hoz. Ennek megfelelően ha valaki rendszeresen optimistán és pozitívan gondolkozik, akkor ezen gondolatai kreatív erőket hoznak mozgásba – és a siker, ahelyett, hogy elkerülné, elkezd felé áramlani.” (Norman Vincent Peale) „Az akadályok nem törhetnek meg; minden újabb akadály az elszántságomat fokozza.” (Leonardo da Vinci)


Letölteni ppt "Tanulásmódszertan, időmenedzsment"

Hasonló előadás


Google Hirdetések