Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hasonlóság modul Síkidomok, testek hasonlósága Egyformák a katonák? Párhuzamosak a vízszintes vonalak? Egybevágók vagy hasonlók?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hasonlóság modul Síkidomok, testek hasonlósága Egyformák a katonák? Párhuzamosak a vízszintes vonalak? Egybevágók vagy hasonlók?"— Előadás másolata:

1 Hasonlóság modul Síkidomok, testek hasonlósága Egyformák a katonák? Párhuzamosak a vízszintes vonalak? Egybevágók vagy hasonlók?

2 Tudjuk, hogy hasonló síkidomok megfelelő szakaszainak aránya egyenlő. A háromszögek esetén ez megfordítható állítás. És a sokszögeknél? A definíció szerint két síkidom akkor hasonló, ha van olyan hasonlóság, amely azokat egymásba viszi. Sokszögek hasonlósága Megfelelő oldalak aránya egyenlő Megfelelő szögek egyenlők Nem!!!

3 Hasonló síkidomok területe, hasonló testek térfogata A sokszögeket mindig felbonthatjuk háromszögekre, így elég vizsgálni, hogy hasonlóság alkalmazásakor a háromszögek területével mi történik. k-szoros hasonlóság esetén a távolságadatok mindegyike, így az oldal és a hozzá tartozó magasság is k-szorosra változik. A háromszög területe k 2 - szeresére változik. Ez általában igaz a síkidomokra is. Ha a kocka éleit k-szorosára nagyítjuk vagy kicsinyítjük, térfogata így alakul: Nem csak a kockákra igaz, hanem az összes testre: k-szoros hasonlóság esetén a térfogat k 3 - szorosra változik.

4 k-arányú hasonlóság T T ’ = k 2 · T A A ’ = k 2 · A V V ’ = k 3 · V


Letölteni ppt "Hasonlóság modul Síkidomok, testek hasonlósága Egyformák a katonák? Párhuzamosak a vízszintes vonalak? Egybevágók vagy hasonlók?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések