Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Föld, ahol élünk:. Életünk alapja a víz, és a Föld ivóvíz készlete már csak 50 évre elegendő !

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Föld, ahol élünk:. Életünk alapja a víz, és a Föld ivóvíz készlete már csak 50 évre elegendő !"— Előadás másolata:

1 A Föld, ahol élünk:

2 Életünk alapja a víz, és a Föld ivóvíz készlete már csak 50 évre elegendő !

3 Víz nélkül nincs élet! A föld édesvíz-készletével kapcsolatban az első aggodalmak 1977-ben, Argentínában, az ENSZ által szervezett Vízügyi Konferencián fogalmazódtak meg.

4 A következő e témával kapcsolatos találkozó a dublini tanácskozás volt, 1992-ben, amelyen megállapították, hogy a Föld édesvízkészlete véges, és az emberiség nagyon pazarlóan bánik vele. A résztvevők az édesvizek védelme érdekében ezért sürgős cselekvési programot fogalmaztak meg.

5 Mai ismereteink szerint a mi naprendszerünkben csak a Földön van víz. A Föld vízkészlete 26 600 millió km 3 -re tehető, ennek nagy része azonban a litoszféra kőzeteiben kötve van. A hidroszférában mindössze 1 413 millió km 3 lelhető fel. Ez a nem nagy mennyiség az, amely az emberiség számára hozzáférhető, és amellyel gazdálkodhat.

6 E víztömeg legnagyobb része tengerekben, óceánokban van. A sarki jég és hó fogságában 2 százaléknyi található, a tavakban, folyókban, pedig 1 százalék.

7 Mindennapi életünkben, az atmoszférában található víznek van jelentősége, mivel innen hull a csapadék különböző halmazállapotú formákban. Az eső, hó, esetleg jég kb. 450 000 km 3 évente. Átlagosan az atmoszféra vízkészletet évente 37-szer kicserélődik. A földfelszínre jutó csapadék nagyrészt párolgással visszajut a légtérbe, a kisebbik része, 1-2 százaléka a felszín alatti vizeket táplálja.

8 A hidroszféra vízkészlete: Mennyiség ( 1 000 km 3 ) Arány(%) Óceánok és tengerek 1 380 000 97,64 Sarki, hegyvidéki jég és hó 29 000 2,05 2,05 Felszín alatti vizek 4 000 0,28 0,28 Édesvizű tavak 125 0,00884 0,00884 Sósvizű tavak 104 0,00736 0,00736 Talajnedvesség67 0,00474 0,00474 Vízpára az atmoszférában 14 0,00099 0,00099 Folyóvizek1,2 0,00008 0,00008 Összesen 1 413 311 100,00

9 Az emberiség számára létkérdés a víz, és mi mégsem óvjuk eléggé, nem vigyázunk kellőképp a tisztaságára, és szinte korlátlanul pazaroljuk !

10 Termékünk időszerűsége:

11 Az ivóvíz felhasználására egyre inkább oda kell figyelni és a szakembereknek megfelelő megoldásokat találni, mivel Földünk valamennyi kontinensén kevés az ivóvíz készlet.

12 Az USA és Anglia az 1990-’95-ös években az ivóvízzel való takarékoskodás érdekében vízügyi szakemberekkel vizsgálatot végeztettek, melynek eredményeként megállapították, hogy: - a legnagyobb ivóvízfogyasztók a lakosság és a kommunális fogyasztók, - a szolgáltatást igénybe vevők esetében pedig az ivóvíz legnagyobb fogyasztója a WC-öblítő készülék (az USA-ban a fogyasztás 49 %-át, Angliában 46 %-át ezek a készülékek okozzák)

13 Tekintve, hogy az ilyen mértékű, egészségügyi célú ivóvíz felhasználása nem váltható ki, mivel erre a célra egy második, ipari vízzel működtethető vízhálózat sehol sem került kiépítésre, a vizsgálat eredményeként Angliában elhatározták, hogy 1998.10. 01-től folyamatosan lecserélik a korábbi nagy vízfelhasználású készülékeket egy olyanra, amely öblítésenként mindössze 4-6 liter ivóvizet használ.

14 Mivel abban az időben sem gyártót, sem ilyen készüléket nem találtak, minden maradt a régiben.

15 Szabadalmaztatott termékünk újszerűsége, alkalmazási területei:

16 Közismert, hogy az öblítő- készülékeknél az elmúlt 50-60 év folyamán sokan sokféle módszerrel próbálkoztak, és különféle megoldásokat alkalmaztak a víztakarékosság érdekében. Működési elvüket tekintve ezek a következők szerint csoportosíthatók:

17 Nyitott és zárt tartályos megoldások: Gravitációs úton működnek. Rendszerük ejtőtartályos, öblítésenként minimum 6-9 liter vizet használnak, függetlenül a vízhálózat nyomásától. A nagy vízfogyasztás mellett rendkívül zajosak, szerkezetük vízzel érintkezik, ezért rendkívül hamar korrodál. Rendszerükben a zárószelep zárási hibája miatt túlfolyás jöhet létre, emiatt a lakások beázhatnak, ami ellen biztosítások megkötésével kell védekezni. Gravitációs úton működnek. Rendszerük ejtőtartályos, öblítésenként minimum 6-9 liter vizet használnak, függetlenül a vízhálózat nyomásától. A nagy vízfogyasztás mellett rendkívül zajosak, szerkezetük vízzel érintkezik, ezért rendkívül hamar korrodál. Rendszerükben a zárószelep zárási hibája miatt túlfolyás jöhet létre, emiatt a lakások beázhatnak, ami ellen biztosítások megkötésével kell védekezni.

18 Szelepes rendszerű megoldások: Kizárólag a hálózati nyomásra hagyatkoznak, amihez külön megtervezett és kiépített hálózati keresztmetszet szükséges. Teljesítményük függ a hálózatban uralkodó pillanatnyi nyomástól. Hirtelen zárások esetén a távolabbi szelepeknél zajos ütések jönnek létre. Kizárólag a hálózati nyomásra hagyatkoznak, amihez külön megtervezett és kiépített hálózati keresztmetszet szükséges. Teljesítményük függ a hálózatban uralkodó pillanatnyi nyomástól. Hirtelen zárások esetén a távolabbi szelepeknél zajos ütések jönnek létre.

19 Az általunk kifejlesztett, szabadalmaztatott és bevezetésre váró termék újszerűsége:

20 Készülékünk olyan belső kialakítású, hogy rendszere magában foglalja az egyesített gáztörvény azon feltételeit és kölcsönhatásait, amelynek eredményeként működtetéséhez belső mozgó alkatrész nem szükségeltetik.

21 - A készülék automatikusan végzi a működtetéséhez szükséges, de az öblítéskor csökkenő mennyiségű levegő visszapótlását.

22 A készülék víztranszformátorként működik, mivel a hálózati nyomás csökkenésétől függetlenül (a nyomás akár 1,5 bárra történő csökkenése esetén is !) az öblítés eredményes.

23 A bevezetésre kerülő termék alkalmazási területe nem korlátozott: - lakossági, közületi, intézményi, ipari épületek...stb. WC-k öblítésére is alkalmas, - nagy mennyiségű vizet felhasználók esetén a hálózati nyomás kiegyenlítésére is alkalmas.

24 - Víztakarékosságát alapul véve ezen WC-öblítő készülék forgalmazásával, beépítésével, általános használatával jelentős eredményeket lehet elérni a vízfelhasználás csökkentésében.

25 A légüst rendszerű készülékünk alkalmazásának előnyei: Az öblítés hatékonyan csak nagy mennyiségű víz felhasználásával, vagy kevesebb mennyiségű, de nagyobb mozgási energiájú víz segítségével történhet. A légüst rendszerű készülék ez utóbbi megoldást alkalmazza, ezáltal képes víztakarékos módon működni. Az öblítés hatékonyan csak nagy mennyiségű víz felhasználásával, vagy kevesebb mennyiségű, de nagyobb mozgási energiájú víz segítségével történhet. A légüst rendszerű készülék ez utóbbi megoldást alkalmazza, ezáltal képes víztakarékos módon működni.

26 Az általunk kifejlesztett, szabadalmaztatott légüst rendszerű készülék működési elve: Kifolyószelep nyitásakor a készülék tartályába bezárt levegő magasabb vízhozam-képességet biztosít (az 1.érték szerint) a vízhálózat 2.értéke szerinti vízhozam képességhez képest. Kifolyószelep nyitásakor a készülék tartályába bezárt levegő magasabb vízhozam-képességet biztosít (az 1.érték szerint) a vízhálózat 2.értéke szerinti vízhozam képességhez képest. Készülékünknél nyitáskor a beépített-a szabadalom lényegét képező- ”vízsugár injektor” működésbe lép ( 5.görbe), ennek következtében a vízhozam- képesség a 6.görbe szerint lassabban fog csökkenni. Készülékünknél nyitáskor a beépített-a szabadalom lényegét képező- ”vízsugár injektor” működésbe lép ( 5.görbe), ennek következtében a vízhozam- képesség a 6.görbe szerint lassabban fog csökkenni. Levegőbeszívás szakasza 5. 3.6. 4. 2. 1. Vízhozam

27 A kifolyószelep zárása után a vízhálózat nyomása vizet nyom a tartályba, vízhozam képessége ezért nőni fog a 4.görbe szerint. A kifolyószelep zárása után a vízhálózat nyomása vizet nyom a tartályba, vízhozam képessége ezért nőni fog a 4.görbe szerint. Mivel a készülék az öblítés közben levegő beszívással pótolja az öblítővízzel távozó levegő mennyiségét, a vízhozam-képesség ismét el fogja érni az eredeti 1.értéket. Mivel a készülék az öblítés közben levegő beszívással pótolja az öblítővízzel távozó levegő mennyiségét, a vízhozam-képesség ismét el fogja érni az eredeti 1.értéket. Levegőbeszívás szakasza 5. 3.6. 4. 2. 1. Vízhozam

28 A következő öblítésre a készülék ismét teljes vízhozam-képességgel áll rendelkezésre. A készülékre - a mérések alapján - jellemző még, hogy zárás után néhány másodperccel már ismét öblítésre kész. A készülék rendszere önszabályozó, hatásfoka automatikusan beáll az optimumra, és ez az optimum-pont folyamatosan alkalmazkodik a vízhálózat mindenkori hálózati nyomásához.

29 Az általunk kifejlesztett légüst rendszerű készülék további előnyei: A készülék karbantartást nem igényel. A készülék karbantartást nem igényel. Áteresztőszeleppel működik. Áteresztőszeleppel működik. Az áteresztőszelep és a tartozékok anyaga műanyag, a tartálytesté korrózióálló acél. Az áteresztőszelep és a tartozékok anyaga műanyag, a tartálytesté korrózióálló acél.

30 A tartálytest készülhet műanyagból is. A tartálytest készülhet műanyagból is. Az öblítés teljes keresztmetszetében nyitható kifolyószeleppel történik, így áteresztőképessége maximális, ezért az öblítéshez alkalmanként csak 1,5 - 4 liter vízmennyiséget használ, ami megfelel a szigorú európai követelményeknek is. Az öblítés teljes keresztmetszetében nyitható kifolyószeleppel történik, így áteresztőképessége maximális, ezért az öblítéshez alkalmanként csak 1,5 - 4 liter vízmennyiséget használ, ami megfelel a szigorú európai követelményeknek is. Az öblítő-készülék előállítási és szerelési költsége - magyarországi árakon számolva - együttesen sem haladja meg a korábban ismert és alkalmazott egyéb öblítő-készülékek költségét. Az öblítő-készülék előállítási és szerelési költsége - magyarországi árakon számolva - együttesen sem haladja meg a korábban ismert és alkalmazott egyéb öblítő-készülékek költségét.

31 A régi tartályok helyére, de újként is bárhol felszerelhető a csatlakozási pontok ismeretében. A régi tartályok helyére, de újként is bárhol felszerelhető a csatlakozási pontok ismeretében. A közműhálózat kapacitásigényét az általa megtakarított vízmennyiség arányában csökkenti. A közműhálózat kapacitásigényét az általa megtakarított vízmennyiség arányában csökkenti. A víztisztító művek és a csatornahálózatok terheltsége az általa megtakarított vízmennyiséggel csökken. A víztisztító művek és a csatornahálózatok terheltsége az általa megtakarított vízmennyiséggel csökken.

32 Az általunk továbbfejlesztett, szabadalmaztatott légüst rendszerű készülékkel elérhető vízmegtakarítás:

33 A számításhoz 1 000 000 lakást, a régi és az új kivitelezésű légüst rendszerű készülékek vízfelhasználását, lakásonként 4 főt és személyenként napi 4 kicsi és 2 nagy használatot vettük figyelembe. A számításhoz 1 000 000 lakást, a régi és az új kivitelezésű légüst rendszerű készülékek vízfelhasználását, lakásonként 4 főt és személyenként napi 4 kicsi és 2 nagy használatot vettük figyelembe.

34 A régi típusú készülékek esetén: kis használat 6 liter/öblítés, nagy használat 9 liter/öblítés. Lakásonkénti éves ivóvíz felhasználás a régi készülékek esetében: 4 fő x ( 4 x 6 liter + 2 x 9 liter ) x 365 nap = 61 320 liter = 61,32 m 3

35 Új rendszerű készülékünk esetén: kis használat 1,5 liter/öblítés, nagy használat 4 liter/öblítés. Lakásonkénti éves ivóvíz felhasználás: 4 fő x ( 4 x 1,5 liter + 2 x 4 liter ) x 365 nap = 20 440 liter = 20,44 m 3

36 Lakásonkénti éves vízmegtakarítás: 61,32 m 3 - 20,44 m 3 = 40,88 m 3

37 Éves ivóvíz megtakarítás 1 000 000 lakás esetén: ( 61,32 m 3 - 20,44 m 3 ) x 1 000 000 = 40 880 000 m3

38 Egy olimpiai úszómedence térfogata 2500 m 3, így ez a mennyiség 16 352 db medencét töltene meg! Egy olimpiai úszómedence térfogata 2500 m 3, így ez a mennyiség 16 352 db medencét töltene meg!

39 Víz nélkül nincs élet! Víz nélkül nincs élet! Korunkban az ivóvíz a Föld számos területén stratégiai kérdés lett. Korunkban az ivóvíz a Föld számos területén stratégiai kérdés lett. Az ivóvíz felhasználásnak csökkentése szükséges! Az ivóvíz felhasználásnak csökkentése szükséges! Az ivóvíz-szolgáltatás alapvető szükséglet, de költsége nagy terhet képvisel havi kiadásaink között. Az ivóvíz-szolgáltatás alapvető szükséglet, de költsége nagy terhet képvisel havi kiadásaink között. Vízfelhasználását csökkentheti, ha az új és víztakarékos WSA-típusú WC-öblítő készülékünket használja. Vízfelhasználását csökkentheti, ha az új és víztakarékos WSA-típusú WC-öblítő készülékünket használja. Szabadalmaztatott találmány !

40 Készülékünkkel vízfelhasználását és annak költségeit akár 55%-65%-al csökkentheti. Készülékünkkel vízfelhasználását és annak költségeit akár 55%-65%-al csökkentheti. A készülék működése egyszerű, biztonságos, hosszú élettartamú, feltöltődése minimális zajjal jár, az öblítések azonnal ismételhetők. A készülék működése egyszerű, biztonságos, hosszú élettartamú, feltöltődése minimális zajjal jár, az öblítések azonnal ismételhetők. A csatlakozások megfelelő kiépítése után a korábbi készülékek helyére felszerelhető. A csatlakozások megfelelő kiépítése után a korábbi készülékek helyére felszerelhető. A készülék ára a forgalomban lévő típusok árához hasonló. A készülék ára a forgalomban lévő típusok árához hasonló. Az általunk ajánlott készülék ára rövid időn belül megtérül, ezután folyamatosan megtakarítást eredményez. Az általunk ajánlott készülék ára rövid időn belül megtérül, ezután folyamatosan megtakarítást eredményez. Szabadalmaztatott találmány !

41 "TAKARÉKOSKODJ AZ IVÓVÍZZEL, TUDATOSAN KORLÁTOZD A FELHASZNÁLÁSÁT, MERT UTÓDAINK LÉTE FÜGG TŐLE!"


Letölteni ppt "A Föld, ahol élünk:. Életünk alapja a víz, és a Föld ivóvíz készlete már csak 50 évre elegendő !"

Hasonló előadás


Google Hirdetések