Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mindannyiunk előtt ismert, hogy 2002. nyarán az Összefogás Lakásszövetkezet tömbfűtéssel rendelkező épületeinél kazán rekonstrukció történt. Mindannyiunk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mindannyiunk előtt ismert, hogy 2002. nyarán az Összefogás Lakásszövetkezet tömbfűtéssel rendelkező épületeinél kazán rekonstrukció történt. Mindannyiunk."— Előadás másolata:

1

2 Mindannyiunk előtt ismert, hogy 2002. nyarán az Összefogás Lakásszövetkezet tömbfűtéssel rendelkező épületeinél kazán rekonstrukció történt. Mindannyiunk előtt ismert, hogy 2002. nyarán az Összefogás Lakásszövetkezet tömbfűtéssel rendelkező épületeinél kazán rekonstrukció történt.

3 A Gazdasági Minisztérium által meghirdetett Széchenyi Terv „Lakossági energia- megtakarítás” programjának keretében. A Gazdasági Minisztérium által meghirdetett Széchenyi Terv „Lakossági energia- megtakarítás” programjának keretében.

4 Lakásszövetkezetünk a pályázat során 2002-ben 74.877.862-Ft támogatást nyert el fűtéskorszerűsítés céljára. Lakásszövetkezetünk a pályázat során 2002-ben 74.877.862-Ft támogatást nyert el fűtéskorszerűsítés céljára.

5 A beruházás fennmaradó 70%-át a Landis & Staefa ESCO Kft. finanszírozta harmadik feles beruházás keretében. A beruházás fennmaradó 70%-át a Landis & Staefa ESCO Kft. finanszírozta harmadik feles beruházás keretében.

6 A finanszírozás visszatérítendő a megtakarításból, amelyre a kivitelező 28,5% -os megtakarítási garanciát vállalt éves szinten. A finanszírozás visszatérítendő a megtakarításból, amelyre a kivitelező 28,5% -os megtakarítási garanciát vállalt éves szinten.

7 Az Összefogás Lakásszövetkezetnek NEM kellett hitelt felvenni. Amennyiben az éves megtakarítás a 28,5%-os garancia alatt marad akkor a különbözet a kivitelezőt terhelte volna. Az Összefogás Lakásszövetkezetnek NEM kellett hitelt felvenni. Amennyiben az éves megtakarítás a 28,5%-os garancia alatt marad akkor a különbözet a kivitelezőt terhelte volna.

8

9 A rekonstrukcióban résztvevő épületek az alábbiak: A II; B II/2; C II; D II/2; E II; G II; H II; OP; RS; T II; U II; V II; Z II. (656 lakás, 13 épület) A rekonstrukcióban nem kívántak részt venni az alábbi épületek: D II/1; B II/1. (100 lakás, 2 épület) A rekonstrukcióban résztvevő épületek az alábbiak: A II; B II/2; C II; D II/2; E II; G H OP; RS; T II; U V Z II. (656 lakás, 13 épület) A rekonstrukcióban nem kívántak részt venni az alábbi épületek: D II/1; B II/1. (100 lakás, 2 épület)

10 A további oldalakon az elmúlt hét év eredményeit összegezzük képekben és táblázatok formájában. A további oldalakon az elmúlt hét év eredményeit összegezzük képekben és táblázatok formájában.

11 MEGÉRKEZTEK AZ ÚJ KAZÁNOK

12 RÉGI KAZÁNOK KISZERELÉS UTÁN Gázmegtakarítás az elmúlt hét évben átlag 32.5%/év

13 MEGTÖRTÉNT A KAZÁNHÁZ KIÜRÍTÉSE

14 A RÉGI RENDSZER KISZERELÉS UTÁN

15 AZ ÚJ KORSZERŰ KAZÁN BEÉPÍTÉS UTÁN

16 A motorok cseréje és számszerű csökkentése is megtörtént, melyek 60%-os áramfogyasztás csökkenést eredményeztek

17

18

19

20

21

22 A 2002-ben kiszerelt 16 éves FÉG Vestale kazánok erkölcsileg és műszakilag elavultak voltak. A 2002-ben kiszerelt 16 éves FÉG Vestale kazánok erkölcsileg és műszakilag elavultak voltak.

23 A korszerűsítésben részt vett valamennyi épületben (13 db) Viessmann típusú kondenzációs kazán van. H ét épületben a szükség es nagyobb teljesítmény elérésé t egy-egy kisebb kazán is segíti. A korszerűsítésben részt vett valamennyi épületben (13 db) Viessmann típusú kondenzációs kazán van. H ét épületben a szükség es nagyobb teljesítmény elérésé t egy-egy kisebb kazán is segíti.

24 A gázüzemű lakossági tüzelőberendezések közé sorolják a kondenzációs kazánokat. A gázüzemű kazánok közül a legjobb hatásfokot a kondenzációs kazánok tudják elérni, az energiahatékonyság ugyanis csak kondenzációs üzemmódban emelkedhet 88% fölé. A gázüzemű lakossági tüzelőberendezések közé sorolják a kondenzációs kazánokat. A gázüzemű kazánok közül a legjobb hatásfokot a kondenzációs kazánok tudják elérni, az energiahatékonyság ugyanis csak kondenzációs üzemmódban emelkedhet 88% fölé.

25 Mi t jelent a kondenzációs üzemmód? A földgáz elégetése a kazán égésterében történik, a vizet pedig a keletkezett füstgáz fűti fel, amit fűtéshez vagy melegvíz-ellátáshoz használunk. A folyamat során a füstgáz lehűl, és minél jobban csökken a hőmérséklete, annál több hőt ad át a víznek. Amikor a füstgáz 50-60 °C alá hűl, vízgőztartalma kicsapódik, a kondenzációs kazán pedig a lecsapódás során keletkező látens hőt is hasznosítja.

26 108%-os hatásfok !!! A gyártók/forgalmazók katalógusaiban gyakran találkozhatunk a 108% körüli hatásfokokkal. Ennek oka, hogy a termelt hőt régen a gáz fűtőértékéhez viszonyították, ami nem tartalmazta a földgáz látens hőjét. Természetesen, ha fűtőérték helyett égéshőhöz viszonyítunk (ami a látens hőt is tartalmazza), akkor már 100% alatti értéket kapunk. 108%-os hatásfok !!! A gyártók/forgalmazók katalógusaiban gyakran találkozhatunk a 108% körüli hatásfokokkal. Ennek oka, hogy a termelt hőt régen a gáz fűtőértékéhez viszonyították, ami nem tartalmazta a földgáz látens hőjét. Természetesen, ha fűtőérték helyett égéshőhöz viszonyítunk (ami a látens hőt is tartalmazza), akkor már 100% alatti értéket kapunk.

27

28 Összefoglalva megállapítható, hogy A VIESSMANN kazánokkal korszerűbb, jelentős energia megtakarítást eredményező beruházást hajtottunk végre. Az eredmények igazolják, hogy műszakilag és gazdaságilag is JÓ DÖNTÉS VOLT 2002-ben a rekonstrukció! Összefoglalva megállapítható, hogy A VIESSMANN kazánokkal korszerűbb, jelentős energia megtakarítást eredményező beruházást hajtottunk végre. Az eredmények igazolják, hogy műszakilag és gazdaságilag is JÓ DÖNTÉS VOLT 2002-ben a rekonstrukció!

29 KÖSZÖNJÜK FIGYELMÜKET! KÖSZÖNJÜK FIGYELMÜKET!

30


Letölteni ppt "Mindannyiunk előtt ismert, hogy 2002. nyarán az Összefogás Lakásszövetkezet tömbfűtéssel rendelkező épületeinél kazán rekonstrukció történt. Mindannyiunk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések