Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Zöld Beruházási Rendszer és támogatásai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Zöld Beruházási Rendszer és támogatásai"— Előadás másolata:

1 A Zöld Beruházási Rendszer és támogatásai
Egy hatékony lakossági szemléletformáló és gazdaságfejlesztési program

2 Az előadás szerkezete Röviden a Zöld Beruházási Rendszerről (ZBR)
A ZBR alprogramjai: klímabarát otthon panel alprogram klímabarát otthon energiahatékonysági alprogram Hazai finanszírozású klímavédelmi programok A KvVM Izzócsere pályázata Klímaerdő telepítési program Előkészítés alatt lévő ZBR alprogram Energiatakarékos Háztartási Gépcsere

3 A Zöld Beruházási Rendszer forrása
Magyarország nagyságrendileg 140 millió t értékesíthető szén-dioxid vagyonnal (kvóta-vagyon) rendelkezik; Ennek piaci értéke mintegy – Mrd €; Az eddigi értékesítések eredményeként hazánk mintegy 35 Mrd Ft bevételre tett szert.

4 A ZBR közvetlen lakossági és gazdasági haszna
Hazánk, kvótavagyonának eddigi értékesítéséből, olyan épületfelújítási programokat indított, melyek érdemben csökkentik a lakosság energiafelhasználását, csökkentik a háztartások energiaköltségeit, mérséklik a szén-dioxid kibocsátást és élénkítik az építőipart.

5 A ZBR klímabarát otthon panel alprogram célja
A pályázat keretén belül támogatható az július 1. előtt kiadott építési engedély alapján iparosított technológiával épített lakóépületek energia-megtakarítást eredményező felújítása, gépészeti rendszereinek, berendezéseinek felújítása és korszerűsítése, valamint megújuló energiafelhasználás növelése céljából történő berendezések telepítése.

6 A ZBR klímabarát otthon panel alprogram támogatására jogosultak köre
A pályázati forrásból támogatást kaphatnak: lakásszövetkezetek, társasházak, helyi önkormányzatok saját tulajdonú bérházaik szén-dioxid kibocsátás csökkentést és energia-megtakarítást eredményező felújítására.

7 A ZBR klímabarát otthon panel alprogram támogatható tevékenységei
A támogatható tevékenységek a következők: Nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje Homlokzatok és födémek hőszigetelése Épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, felújítása, A megújuló energiafelhasználás növelése, Az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló, vagy árnyékvető szerkezetek beépítése (gépi hűtés nem támogatható), Az épületek lodzsáinak beüvegezése a szoláris nyereségek passzív hasznosítására.

8 A ZBR klímabarát otthon panel alprogram eddigi eredményei
Az első két fordulóban összesen 948 db pályázat került támogatásra; A pályázatokra megítélt támogatás nagysága 14,57 Mrd Ft; Értékelésre további 761 db pályázat vár.

9 A ZBR klímabarát otthon energiahatékonysági alprogram célja
A pályázat célja a meglévő lakóépületek szén-dioxid kibocsátás-csökkentését eredményező: energiahatékonysági felújítását megvalósító beruházások, megújuló energiafelhasználást támogató beruházások, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatása.

10 A pályázati forrásból támogatást kaphatnak:
A ZBR klímabarát otthon energiahatékonysági alprogram támogatására jogosultak köre A pályázati forrásból támogatást kaphatnak: Hagyományos technológiával épült ingatlanok esetében: természetes személyek, lakásszövetkezetek, Társasházak Iparosított technológiával épült ingatlanok esetében csak természetes személyek, és kizárólag nyílászáró cserére.

11 A ZBR klímabarát otthon energiahatékonysági alprogram támogatható tevékenységei I.
A pályázati forrásból az alábbi beruházások támogathatóak: Nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje, abban az esetben, ha a beruházással érintett ingatlan fűtési rendszere szabályozott, illetve abban az esetben, ha a két beruházást egyidejűleg kívánják elvégezni; Az épületek lodzsáinak beüvegezése, abban az esetben, ha a beruházással érintett ingatlan fűtési rendszere szabályozott, illetve abban az esetben, ha a két beruházást egyidejűleg kívánják elvégezni; Az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló, vagy árnyékvető szerkezetek beépítése (gépi hűtés, légkondicionáló berendezés beüzemelése nem támogatható); Homlokzatok és födémek hőszigetelése, abban az esetben, ha a beruházással érintett ingatlan fűtési rendszere szabályozott, illetve abban az esetben, ha a két beruházást egyidejűleg kívánják elvégezni

12 A ZBR klímabarát otthon energiahatékonysági alprogram támogatható tevékenységei II.
Hővisszanyerős szellőzési rendszer létesítése; Fűtéskorszerűsítés (szabályozott fűtési rendszer) és használati melegvíz ellátás korszerűsítése; A megújuló energiafelhasználás növelése; Épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia, vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése (napkollektoros rendszerek, napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk, szélenergia hasznosítása) Új építésű, energiatakarékos házak építése.

13 A ZBR klímabarát otthon energiahatékonysági alprogram támogatási intenzitása I.
A pályázat megvalósítása révén legalább eggyel jobb energetikai kategóriát kell elérni. Az igénybe vehető állami támogatás mértéke: Nyílászáró csere/ nyílászáró utólagos hőszigetelés Maximálisan figyelembe vehető beruházási költség: Ft Támogatás mértéke: 30 %, de maximum Ft Fűtés- és használati melegvíz ellátás korszerűsítése Maximálisan figyelembe vehető beruházási költség: Ft Támogatás mértéke: 30 %, de maximum Ft

14 A ZBR klímabarát otthon energiahatékonysági alprogram támogatási intenzitása II.
Hőszigetelés Maximálisan figyelembe vehető költség: Ft Támogatás mértéke: 30 %, de maximum Ft Megújuló energiaforrás hasznosítása Maximálisan figyelembe vehető beruházási költség: Ft Támogatás mértéke: 30 %, de maximum Ft

15 KlímaBónusz támogatás
Amennyiben a beruházással érintett épület a felújítás eredményeképpen eléri legalább a „B” energetikai kategóriát, akkor a Pályázó jogosult a KlímaBÓNUSZ támogatásra is. A támogatás mértéke az elért kategóriától függ, mértéke a beruházási költség 10-30%-a. Kiegészítő támogatás mértéke 10% 20% 30% Elért energetikai kategória B A A+ Max. támogatás Ft Ft Ft

16 Az új építésű ingatlanok támogatása
A támogatott energiakategória: A+ A támogatás mértéke: Ft/m2 A maximális támogatás mértéke: Ft Új épület építése maximum 130 m2 –ig támogatható.

17 A ZBR klímabarát otthon energiatakarékossági alprogram forrása és eddigi eredménye
A programra jelenleg 2 Mrd Ft támogatás áll rendelkezésre; A pályázatokat október 30-ig, illetve a pályázati forrás kimerüléséig lehet benyújtani; 36 db pályázat értékelés alatt áll; Ebből 8 db pályázat A+ energiahatékonyságú célt kíván elérni; A projektek teljes beruházási költsége 115 millió Ft; A beruházások támogatási igénye 45 millió Ft.

18 Hazai finanszírozású klímavédelmi programok
A KvVM kiemelten fontosnak tartja, hogy a nemzeti költségvetésből is finanszírozzon klímavédelmi célú programokat. Erre figyelemmel indította el a tárca: az izzócsere programját, és a klímaerdő programját.

19 A KvVM Izzócsere programjának célja
A program célja, hogy a szociálisan legsérülékenyebb társadalmi csoportok, és fenntartói formától függetlenül az óvodák energiatakarékos izzókhoz jussanak. Az izzócsere program jelentős, azonnali és mérhető CO2 kibocsátás-csökkentést, valamint energiaköltség mérséklést eredményez. Az izzócsere hatással van a lakossági szemléletformálásra is.

20 Az izzócsere program eredménye

21 A klímaerdő program célja
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiával összhangban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatja a hazai, őshonos, elegyes fafajokból álló klímaerdők telepítését, melyek szén-dioxid nyelő hatásukkal járulnak hozzá a légköri CO2 megkötéséhez, segítve ezzel a klímaváltozás negatív hatásai elleni küzdelmet.

22 A klímaerdő telepítési program eredménye
Nemzeti Park Igazgatóság Érintett terület (Ha) Támogatás (Ft) Aggteleki - Balaton-felvidéki 20 Bükki Duna-Dráva 33,3 Duna-Ipoly 23,1 Fertő-Hanság 9,8 Hortobágyi 67,9 Kiskunsági 14,1 Körös-Maros 44 Őrségi 7,9 Összesen 230,3


Letölteni ppt "A Zöld Beruházási Rendszer és támogatásai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések