Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Iskolai közösségi szolgálat

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Iskolai közösségi szolgálat"— Előadás másolata:

1 Iskolai közösségi szolgálat
Tájékoztató a szülők számára Zrínyi Ilona Gimnázium Miskolc 2014. szeptember

2 Jogszabályi háttér A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény A Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 110/2012. (VI. 04.) Korm. rendelet A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasznála-táról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet

3 A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény
Az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. A közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása. Először a január 1-je után megkezdett érettségi vizsga esetében kell megkövetelni .

4 A NAT bevezetéséről alkalmazásáról szóló kormányrendelet
Az iskolai közösségi szolgálat célja: A tanulók személyiségének fejlesztése, olyan tulajdonságok kialakítása, erősítése, mint a felelősségvállalás másokért, az önkéntesség, a hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő emberek iránti szociális érzékenység, segítő magatartás kialakítása .

5 Az iskolai közösségi szolgálat célja:
A civil szervezetek céljai, lehetőségei, jelentőségük megismerése, segítése. A tágabb közösségért (iskola, helyi közösség, település) végzett önkéntes munka végzése. Pályaorientáció.

6 A közösségi szolgálat területei
a)az egészségügyi, b) a szociális és jótékonysági, c) az oktatási, d) a kulturális és közösségi, e) a környezet- és természetvédelemi, f) a katasztrófavédelmi, g) az óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős tevékenység (Választható: évente minimum egy, maximum három)

7 Az iskolai közösségi szolgálat szervezése
Az iskola szervezi, de a szülő kérésére ettől el lehet térni Lehetőleg a évfolyamon elosztva Szorgalmi időben folyamatosan, de lehetséges a tanítási szünetben is Minden esetben tanórán kívül (nem helyett!) Tervezett tevékenység, amit dokumentálni kell.

8 Az iskolai közösségi szolgálat dokumentálása
Jelentkezési lap, szülői aláírással Fogadónyilatkozat vagy intézményi megállapodás Közösségi szolgálati napló Az osztályfőnök az iskolai dokumentumokban (napló, anyakönyv, bizonyítvány) igazolja.

9 Az iskolai közösségi szolgálat:
Minden esetben segítő tevékenység Nem jár érte ellenszolgáltatás Nem más fizetett munkájának elvégzése ingyen

10 Megszervezhető: Az iskolán belül (pl. kerítés vagy tanterem festés, udvar takarítás) Külső szervezetek bevonásával (megállapodás, mentor) Egyéni segítés (pl. idős embereknek a lakókörnyezetben) Utóbbi esetben lehetőleg párban.

11 Fogadó szervezet lehet:
Egészségügyi Szociális Kulturális Önkormányzati intézmény Civil szervezet Miskolc városában évi 80 ezer óra!

12 Az iskola által kínált lehetőségek
Alliance Francaise de Miskolc II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár B-A-Z Megyei Diáksport és Szabadidő Szövetség Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Észak-magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ Herman Ottó Múzeum (és intézményei) Magyar Vöröskereszt B-A-Z Megyei Szervezete B-A-Z Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Miskolci Százszorszép Óvoda (és Bársony János utcai tagóvodája) B-A-Z Megyei Honismereti Egyesület Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon Avastetői Általános Iskola B-A-Z Megyei Kórház Gyermek Rehabilitációs Központja Miskolci Nemzeti Színház Miskolci Vadaspark

13 Segítséget várunk: Fogadószervezetekre Programokra
Saját gyerek számára fogadó szervezet biztosítására Feltétel: lakóhely vagy iskola 30 km-es környezetében.

14 Bővebb információ:


Letölteni ppt "Iskolai közösségi szolgálat"

Hasonló előadás


Google Hirdetések