Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Oravecz Ágnes Gödöllői Református Líceum 11. Osztály 2012.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Oravecz Ágnes Gödöllői Református Líceum 11. Osztály 2012."— Előadás másolata:

1 Készítette: Oravecz Ágnes Gödöllői Református Líceum 11. Osztály 2012.

2 Ikerterhesség Két külön embrió Egyazon méhlepény Az egypetéjű ikrek mindig egyneműek és rendkívül hasonlítanak egymásra, mivel azonos petesejtből származnak. Genotípusuk tökéletesen azonos

3 Papp Kinga általam meghatározott étrend Papp Csenge normál, megszokott étrend táplálkozás által kialakuló epigenetikai hatások felderítése

4

5 Az adott tulajdonság kialakítása: genotípus + környezet kap Fenotípus: nagymértékű változás - mennyiségi tulajdonságok öröklődése esetén Mennyiségi jelleg még: az általam vizsgált testtömeg is Legfontosabb környezeti hatás: a szervezetbe bevitt táplálék energiatartalma + minőségi összetétele az életmód energiaigénye

6 Egypetéjű ikrek: nem teljesen azonosak Azonos családi környezet Azonos külső hatások Eltérő ujjlenyomat Eltérő felnőttkori testtömeg

7 Eltérés: genetikai anyag szerkezetében bekövetkező eltérésekkel magyarázhatók Kromatin állomány szerkezete - DNS Ehhez kapcsolódó fehérjemolekulák közti kötések DNS-ben található genetikai információ átírásának lehetősége A kromatin szerkezete a sejtmagban

8

9

10

11

12 A lipidek -neutrális zsírok -lipoidok fehér- és barna zsírszövet Neutrális zsír kimutatása Szudán III. festékkel.

13

14

15 Kinga számára összeállított, étrend Csenge általános étrende három hét három különböző, de azonos alapú étrend Első heti étrend lesz látható Az étrend a jellemzett vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazza az előírt mennyiségeknek, arányoknak megfelelően.

16

17 HétfőKeddSzerdaCsütPéntekSzombatVasárnap reggeli gombás rántotta szendvics gombás rántotta szendvics tízórai túrórudialmanarancscsokitúró rudialmakeksz ebéd húsos tészta hal (ponty), rozmaringos krumpli sztrapacskamákos guba zöldbab főzelék, virslivel pizza csirkemell, krumpli uborka uzsonna alma-csoki-almakekszalma vacsora szendvicsparadicsomle ves -paradicsomle- ves ---

18 HKSzCsPSzo V Fehérjék (55-80 g) 63, 4 g 61,4 g59,6 g60,03 g63,54 g59,34 g62,4 g Felsz. szénhidrátok (75-120g) 87,9 g 94,5 g101,2 g96,9 g80,4 g93,7 g90,4 g Élelmi rostok több mint (30g) 86,5 g 100,3 g9,92 g87,8 g102 g92,6 g89,6 g Zsírok (51-75 g)66,5 g 57,9 g62,2 g63 g60,03 g58,9 g61,5 g

19 BMI Kinga Nem egészséges táplálkozás a kísérlet előtt BMI Csenge Alapvetően egészséges étrend

20 Vércukorszint Kinga Vércukorszint Csenge

21 Érdekes tapasztalat Kísérlet elvégzése Dolgozat megírása Új dolgok tanulása Emberi szervezet működése Sok részlet együtt Ikerpár megismerése

22 Papp Kinga Papp Csenge Horváth Zsolt

23


Letölteni ppt "Készítette: Oravecz Ágnes Gödöllői Református Líceum 11. Osztály 2012."

Hasonló előadás


Google Hirdetések