Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biológiai terápiát követően jelentkező vírus-nephritis Dr. Trinn Csilla 1 egyetemi főorvos 1 Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet, I. sz. Belgyógyászati.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biológiai terápiát követően jelentkező vírus-nephritis Dr. Trinn Csilla 1 egyetemi főorvos 1 Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet, I. sz. Belgyógyászati."— Előadás másolata:

1 Biológiai terápiát követően jelentkező vírus-nephritis Dr. Trinn Csilla 1 egyetemi főorvos 1 Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet, I. sz. Belgyógyászati Klinika Nephrológiai Tanszék, Debrecen 2 BAZ megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Patológiai Osztály, Miskolc Esettanulmány Dr. Mátyus János 1 egyetemi docens Dr. Kovács Judit 2 osztályvezető főorvos

2 B. T. sz.:1966 Újszülött korban vért kapott 2006. 06.: fogyás, éjszakai izzadás, láz, köhögés, lábdagadás Status: anaemia, lábszárvizenyő, hepatosplenomegalia, nyaki, hónalji nyirokcsomó megnagyobbodás Hasi UH: nagyobb máj, lép, norm. vesenagyság és szerkezet, kiterjedt hasi nyirokcsomó megnagyobbodás 7,5 cm-s konglomerátum Nyirokcsomóbiopsia: follicularis lymphoma (gr. II) CD 20 pos. B sejtes Laboratóriumi leletek: Vérkép: fvs: 2,87-6,02 G/L hgb: 75-91 g/L tct: 118-61 G/L CRP: 2,17 GOT: 50 LDH: 630 urea: 4,1 se. creat.: 54 GFR: 134 t. protein: 54 se. albumin: 25 Vizelet: fehérje: 3gr felett üledék: vvt-k

3 Kezelés: R-CHOP 2006. 06 - 07 - 08 - 09 - 10. 600 mg MabThera 90 mg Adriamycin 2 mg Vincristin 1400 mg Cytoxan Solu-Medrol Transfusio Milurit G-CSF Tritace, Felodipin 3 ciklus után remissio láztalan lényegesen megkisebbedtek a nyirokcsomók megszűnt a hepatomegalia RR emelkedés

4 2006. 10-12.: RR emelkedés, jelentős oedema képződés 2006. 11.: átmeneti aphasia, centralis faciális paresis Echocardiographia:EF:52% Laboratóriumi leletek: Vérkép: fvs: 4,62 hgb: 104 tct: 215 urea: 7,0 – 32,7 se. creat: 88 – 344 GFR: 94- 17 t. protein: 48 - 41 albumin: 28 - 22 cholesterin: 5,08 fibrinogen: 3,7 GOT: 53 - 56 LDH: 600 - 719 Vizelet: fehérje:4,5 g nap üledék: 25 vvt/lt Aetiologiai vizsgálatok: HCV elleni At: pozitív HCV RNS: 253.000 IU/ml complement: C3: 0,73 C4: 0,14 cryoglobulin: pozitív: 43-246 mg/l alacsony immunglobulin szintek lambda típusú monoklonális komponens KEZELÉS: 12 hónapos interferon - Pegasys ribavirin - Copegus súlyos anaemia miatt dóziscsökkentés Haemodialysis: 20 kg testsúlyfelesleg

5 Májbiopsia: Knodell index:6 lymphocytás beszűrődés, a hepatocytákban gócos zsíros átalakulás Dg: chronicus aktiv hepatitis

6 Vesebiopsia lobulált glomerulusok, mesangialis matrix felszaporodás, vastag GBM

7 Glomerulusok: hypercellularisak, lobuláltak, kacskitapadás a habos sejteknek megfelelően, vastag GBM, obliterált kapilláris lumenek Interstitium: gócosan lymphocytás beszűrődés

8 Glomerulusok : hypercellularisak, lobuláltak, kacskitapadás a habos sejteknek megfelelően, vastag GBM, obliterált kapilláris lumenek Dg: mesangiocapillaris/membranoproliferativ glomerulonephritis

9 H. J.-né, sz.: 1941 2004: TIA, NS, haematuria, hypertonia, vasculitis, hepatomegalia, csökkent vesefunctio Dg.: HCV pozitivitás, cryoglobulinaemia, hypocompl. mesangiocapillaris GN Elektronmikroszkópia vastag, kettős kontúrú GBM, duzzadt endothel, intramembranosus depositumok laza fibrilláris szerkezettel, szűkebb kapilláris lumen Immunhisztologia IgG: diffúz, granularis, girlandszerű pozitivitás a GBM mentén

10 2007. 02.- 2008. 02 12x4 hét antiviralis kezelés 180-135 ug Pegasys/hét 600-200 mg Copegus/nap 200 mg Copegus/másnap 4 hónap után HCV RNS negatív - PET CT (2007. 04): NHL negatív - máj elérhető, lép nem tapintható GGT: 22, LDH: 447 - se. creat.: 99, GFR: 81 - t. prot.:62, alb.:39, - cryoglob.: neg. - súlyos anaemia/cytopenia hgb: 85, fvs: 1,54, tct: 58 - transfusio, EPO 2007. 09.: -minden régióban babnyi nycs.-k -átmenetileg romló vesefunctio -újból 700 mg MabThera

11 Nyirokcsomóbiopsia II. NHL nagy sejtes diffus III.B 2008. 04.: -submandibularis kisalmányi nycs. -CT: kiterjedt rekesz feletti és alatti lymphadenomegalia Therapia: - R-CHOP: 5 hónap - 2008. 10. : PET CT: residuális tumor - 2008. 10.: R-FND 700 mg Mabthera 3x50 mg Fludara 18 mg Novantron 5x40 mg Oradexon - 2008. 10.: partialis remissio - 2008. 10. 29.: APSCT - 2008. 12.: remissio

12 2009 2009. 03.: jobb hónaljárokban nycs. 2009. 05.: irradiáció 2009. 06.: láz, pancytopenia, norm. vesefunctio hypoplasiás csontvelő th.:AB, GSF, steroid 2009. 09. 02.: sepsisben meghal Epikrisis: diffus nagy B sejtes lymphomába transformálódott follicularis lymphoma – aktivitás nem látható idült C virus hepatitis – micronodularis cirrhosis incipiens

13 G. Zs.-né sz.:1958 2004. 01. fáradékonyság, ízületi panaszok, hypertonia, NS, haematuria, norm. vesefunctio, hepatomegalia, máj enzym emelkedés norm. lipidek, fibrinogen UH: zsírmáj, norm. vesék hypocomplementaemia HCV ell At:pozitiv, HCV RNS:38.800 IU/ml Májbiopsia: portalis lobos infiltratio, bridging fibrosis HCV talaján kialakult cirrhosis Therapia: interferon + ribavirin 13X4 hét mellékhatás: súlyos anemia, átmeneti vesefunctio romlás Kórlefolyás: 3 hónap után HCV RNS negativ, 2005. 08. norm máj- és vesefunctio : gyógyult :

14 Összegezve Idült hepatitis C fertőzés okozta - NHL - lambda paraproteinaemia - cryoglobulinaemias/hypocomplementaemias mesangiocapillaris/membranoproliferativ glomerulonephritis - átmeneti agyi vasculáris laesio Kezelési szempontok: - chemotherapia/biologiai kezelés hatása a vesefunctiora - antiviralis kezelés dózisa Diagnosisban, kezelésben fontos a társszakmák együttműködése


Letölteni ppt "Biológiai terápiát követően jelentkező vírus-nephritis Dr. Trinn Csilla 1 egyetemi főorvos 1 Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet, I. sz. Belgyógyászati."

Hasonló előadás


Google Hirdetések