Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GABAI PATRIK 11.C JAMES PRESCOTT JOULE. ADATFORRÁS Élete Kutatásai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GABAI PATRIK 11.C JAMES PRESCOTT JOULE. ADATFORRÁS Élete Kutatásai."— Előadás másolata:

1 GABAI PATRIK 11.C JAMES PRESCOTT JOULE

2 ADATFORRÁS Élete Kutatásai

3 1818. december 24-én született Salford(Anglia) városában. A Manchester melletti Salford sörgyárosának volt a fia. Gyenge testalkata miatt 15 éves koráig otthon nevelkedett, majd magántanártól tanult. A fizikát, kémiát és a matematikát John Daltontól tanulta. 1838-tól, 20 éves korától, már tudományos folyóiratokban jelentek meg írásai. 1840-ben felfedezte, hogy a testeket csak egy meghatározott mértékig lehet mágnesezni. Vizsgálta az elektromos áram hőhatását és felfedezte az ezzel kapcsolatos törvényt. Kísérletileg vizsgálta és meghatározta, hogy milyen számszerű kapcsolat van a munka és a belső energia változása között. Joule ismerte fel azt is, hogy a gáznak az edény falára gyakorolt nyomása a részecskék fallal történő ütközéséből származik.

4 1842-től 1878-ig azt vizsgálta, hogy lehetséges-e mechanikai energiát közvetlenül hőenergiává alakítani bármilyen elektromos lépés nélkül. 1850-ben bemutatott híres „lapátkerék” kísérletével megalapozta a hőmennyiség és a mechanikai munka közötti azonosság elméletét. A British Association előtt bemutatott berendezés egy sárgaréz lapátkerékből állt, amely vízszintesen forgott egy vizes edényben. A lapátokat súlyok, csigák stb. mozgatták. A kerék nagy ellenállással mozgott a vízben: a súlyok (mindegyik négyfontos volt) lassan, másodpercenként körülbelül egy lábnyi sebességgel süllyedtek. A csigák a talajtól tizenkét yardnyira voltak, ezért amikor a súlyok ennél a távolságnál mélyebbre süllyedtek, újra föl kellett őket csavarni, hogy a kerék mozgása újrainduljon. A művelet tizenhatszori ismétlése után a víz hőmérséklet-emelkedéséről nagyon érzékeny és pontos hőmérővel győződtünk meg. A fenti módon kilenc kísérletsorozatot hajtottunk végre, és kilenc kísérletet végeztünk a légkör hűtő vagy fűtő hatásának kiküszöbölésére.

5 1847-ben házasodott össze Amelia Grimesszel. Mézesheteiket az Alpokban töltötték, ahol James folytatta tudományos kísérleteit. Mindig be akarta bizonyítani, hogy amikor a víz 778 láb magasból leesik, akkor hőmérséklete 1 °C-kal emelkedik. Elérkezett az alkalom, s amikor Chamonix-ba látogatott, egy hatalmas hőmérővel felszerelkezve megkísérelte ezt bebizonyítani. Nem járt sikerrel, mivel a víz ekkora magasságból nagyon permetszerűen hullott ahhoz, hogy a kísérlet sikerüljön. Három gyermekük volt: Benjamin Arthur (sz. 1849), Alice Amelia (sz. 1852) és még egy fiú, aki születésekor, 1854-ben feleségével együtt halt meg. Joule nem házasodott újra.

6 Hasonlóan a legtöbb kutatóhoz, Joule tudása nem csak azokig a dolgokig terjedt, amit ma a kutatás szóval hozunk kapcsolatba. Legtöbb kísérleti kutatásának eredménye a gyakorlati eszközökben, új technológiákban ma is visszaköszön. Ezt figyelembe véve mondhatjuk, hogy Joule feltaláló is volt. Sok találmánya között említhetjük az elektromos ívhegesztést és a vízkiszorításos szivattyút. Elektromos ívhegesztés

7 VÍZ KISZORÍTÁSOS SZIVATTYÚ

8 HALÁLA Kutatásainak túlnyomó részét saját maga fedezte. Szerencsétlenségére 1875-ben elszegényedett, és az azt követő években folyamatosan betegeskedett egészen 1889. október 11-én Sale-ben (Chesire megye, Anglia) bekövetkezett haláláig. Tiszteletére az energia nemzetközi mértékegysége, a joule róla kapta nevét.

9 FORRÁS http://hu.wikipedia.org/wiki/James_Prescott_Joule http://fizika.tlap.hu/magazin/james-prescott-joule/ http://www.tananyag.almasi.hu/ojudit/Tudosok/Tudosok/joule.htm Google.


Letölteni ppt "GABAI PATRIK 11.C JAMES PRESCOTT JOULE. ADATFORRÁS Élete Kutatásai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések