Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS"— Előadás másolata:

1 Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS

2 Helyezz egy vízzel telt pohárra egy vastag lapot, majd fordítsd meg a poharat!
A levegő nyomása minden irányban hat, ezért nem esik le a vízzel telt pohárra helyezett lap.

3 A légnyomás Levegőnek súlya van.
Ezért a levegő a benne levő minden testre nyomást gyakorol. Ez a nyomás a légnyomás, amely a levegő súlyából származik. (A gázrészecskék rendezetlenül mozognak. Mozgásuk közben egymással és az edény falával ütköznek. Ütközéskor a részecskék erőhatást gyakorolnak az edény falára. Az ütések együttes állandó nyomóerőt jelentenek a fal minden részére.)

4 Légnyomás létezését Magdeburg polgármestere kísérlettel igazolta
Légnyomás létezését Magdeburg polgármestere kísérlettel igazolta. Két tökéletesen illeszkedő, csappal ellátott félgömbből, kiszivattyúzta a levegőt. A két félgömböt a légnyomás olyan erővel szorította össze, hogy 4 erős ló sem tudta szétválasztani.

5 Földünk légkörét a Föld gravitációs vonzása tartja a Föld körül fogva
Földünk légkörét a Föld gravitációs vonzása tartja a Föld körül fogva. Ha ez a vonzás megszűnne, vagy nem lenne elég erős, akkor a légkör részecskéi a világűrbe szöknének, azaz a légkör előbb-utóbb elillanna.

6 A holdnak nincs légköre, mert a gravitációs vonzás nem elég erős ahhoz, hogy a gázrészecskéket a gravitációs vonzáskörében tartsa. Ezért szöknek meg a Hold felszínéről a Hold belsejéből vulkáni tevékenységgel kiszabaduló gázok.

7 A levegő nyomását Torricelli határozta meg
Függőleges csőben a külső higanyszinthez viszonyítva 76 cm magas higanyoszlop maradt. A csőben a higany felett légüres tér, úgynevezett Torricelli-űr van. A higanyoszlop súlyából származó nyomással a külső légnyomás tartott egyensúlyt.

8 A 76 cm-es higanyoszlop nyomása:
p= ρ • g • h = 13600kg/m3 •10m/s2 •0,76m = Pa Tehát a levegő súlyából származó nyomás tengerszint magasságában: kb Pa. Evangelista Torricelli ( )

9 Torricelli miért nem vízzel végezte el a kísérletét?
p= ρ • g • h = 1000kg/m3 •10m/s2 • ? m = Pa 103360:1000:10=10,336m Ha Torricelli kísérletét vízzel ismételjük meg, akkor kb. 10 m magas csőre lenne szükségünk.

10 A levegő sűrűsége és nyomása nem állandó.
Mit gondolsz, hol nagyobb a levegő nyomása, az alföldön vagy a 3000 méteres hegycsúcson? Miért? A levegő sűrűsége és nyomása nem állandó. A Himalája csúcsainak meghódításához oxigénpalackot kell használni, mert csökken a levegő sűrűsége. A hegy tetején kisebb a nyomás, mert fent kisebb a felettünk lévő levegőréteg.

11 A légnyomás értéke függ -az időjárási viszonyoktól (páratartalom) -a tengerszint feletti magasságtól.

12 Ha átlagosnál magasabb , illetve növekvő a légnyomás , akkor száraz, napos időre számíthatunk.
Ha az átlagosnál alacsonyabb, illetve csökkenő a légnyomás, akkor változékony,esős idő várható, mert a vízgőz sűrűsége kisebb, mint a levegő sűrűsége.

13 A légnyomás mértékegysége a Pa (pascal)
A légnyomás mértékegysége a Pa (pascal) . A gyakorlatban használatos még a bar (b). valamint a millibar  (mb) Régebben a légnyomást higanymilliméterekben  (Hgmm) fejezték ki. A fizikában használt "normál légköri nyomás" az átlagos tengerszinti légnyomásnak felel meg. Kb. 760 Hgmm=1bar=1013,2 mbar= Pa.

14 A légnyomást barométerrel mérhetjük meg.

15 Ujjaiddal fogd le a kerékpár pumpa szelepét és próbáld működésbe hozni a pumpát!
Mit tapasztalsz? A pumpában összenyomtuk a levegőt, mert a zárt térben a levegő összenyomható.

16 A zárt térben a sűrített levegő nyomása megnő.
Pumpálj fel egy labdát! Vizsgáld folyamatosan a labda keményedését! Milyen változás történik? A zárt térben a sűrített levegő nyomása megnő.

17 Minél több levegőt vagy gázt juttatunk a zárt térbe, annál nagyobb lesz a levegő vagy gáz nyomása.

18 Vannak olyan esetek, amikor a gázok nyomását melegítéssel fokozhatjuk
Vannak olyan esetek, amikor a gázok nyomását melegítéssel fokozhatjuk. Gondolj a hőlégballonra, gőzmozdonyra vagy a gőzhajóra.


Letölteni ppt "Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések