Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A levegőburok anyaga, szerkezete

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A levegőburok anyaga, szerkezete"— Előadás másolata:

1 A levegőburok anyaga, szerkezete

2 A légkör kialakulása A Földünket körülvevő gázréteg a légkör, vagy ATMOSZFÉRA. A Földünket kialakulásakor körülvevő ELSŐDLEGES légkör különbözött a maitól: Hidrogén és hélium alkotta, de jelen volt a metán, ammónia, nemesgázok is. A gravitációs viszonyok miatt ezek a gázok elillantak a világűrbe – légkör nélküli időszak. Az erőteljes vulkáni tevékenység és a meteoritzáporok következtében alakult ki a mai légkör elődje: CO2 és vízgőz. Az élet megjelenésével, majd a zöld növények tömeges megjelenésével egyre több oxigén keletkezett – majd kialakult az ózonréteg.

3 A légkör összetétele – állandó gázok
Az ÁLLANDÓ GÁZOK Mennyisége hosszabb időn át változatlan. Nitrogén Oxigén nemesgázok

4 A légkör összetétele VÁLTOZÓ GÁZOK
Mindig jelen vannak a légkörben, de mennyiségük néhány évenként mérhetően változik. Pl: CO2, metán, hidrogén, ózon ERŐSEN VÁLTOZÓ GÁZOK Mennyisége néhány nap, vagy néhány óra alatt is változhat. Pl: CO, ammónia, SO2, NO2

5 A légkör szerkezete A légkört fizikai, kémiai tulajdonságai, hőmérsékleti sajátosságai miatt szintekre osztották. Troposzféra Sztratoszféra Mezoszféra Termoszféra Magnetoszféra Exoszféra A szintek közötti határfelületeknél az addig növekvő, vagy csökkenő hőmérsékleti értékek ellenkező irányúvá válnak – Ezek a PAUZÁK.

6

7 Troposzféra A légkör legalsó része. 10-12 km vastagságú.
Itt található a légkör vízgőztartalmának 99%-a, így keletkeznek a felhők és a csapadék. Itt játszódnak le az időjárási jelenségek. Légkör tömegének 80%-a. HŐMÉRSÉKLETE FOKOZATOSAN CSÖKKEN (100 m-ként 0,5oC)

8 Sztratoszféra 50km magasságig.
Az ózon keletkezésének a helyszíne.– ezért hőmérséklete nő, 10-15oC Sem csapadékképződés, sem felhőképződés nem jellemző, de a szélviharok állandóak – Futóáramlások!!! ( km/h)

9 Mezoszféra A hőmérséklet ismét csökken. Felső részén (85-90 km) -100oC
Itt égnek el a Föld felé érkező meteorok.

10 Termoszféra (ionoszféra)
Elnyeli az ultraibolya sugarakat, ezért rohamosan nő benne a hőmérséklet, akár 1000oC-ig. Ritka anyaga elektromos töltésű részekből, ionokból áll. Ez az elektromosságot jól vezető réteg visszaveri a földről kibocsátott rádióhullámokat is.

11 Magnetoszféra Földünknek mágneses erőtere van.
A Napból érkező atomi részecskék okozzák a Sarki fényt.

12 Exoszféra A Föld légkörének legkülső része.
Hőmérséklete 1000oC körüli. Átmeneti réteg a légkör és a bolygóközi tér között.


Letölteni ppt "A levegőburok anyaga, szerkezete"

Hasonló előadás


Google Hirdetések