Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hőmérséklet mérése. A hőmérő

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hőmérséklet mérése. A hőmérő"— Előadás másolata:

1 A hőmérséklet mérése. A hőmérő
Meranie teploty. Teplomer

2 Miért fontos mérni a hőmérsékletet?
A hőmérséklet mérése nemcsak a meteorológiai és az időjárás-jelentés szempontjából fontos, hanem a tudományos kutatás, illetve az emberek egészségi állapotának megfigyelése miatt is. A hőmérséklet mérésével már Galilei is foglalkozott. Az első hőmérőt Fahrenheit alkotta meg (ezt a hőmérőt Amerikában még most is használják). A Celsius-skálát A. Celsius, svéd csillagász vezette be. Galileo Galilei Daniel Gabriel Fahrenheit Anders Celsius

3 Kísérlet A kísérletből látható, hogy a melegítés hatására a folyadékok kitágulnak, azaz térfogatuk nő. Hűtéskor a folyadékok összehúzódnak, azaz térfogatuk csökken. Egyes folyadékok (higany, szesz) ugyanolyan hőmérséklet-változásoknál, ugyanolyan mértékben változtatják a térfogatukat.

4 A víz anomáliája Ha a vizet hűtjük, térfogata csökken, egészen addig, amíg a hőmérséklete eléri a 4 °C-ot. De ha tovább csökken a hőmérséklete, a víz térfogata növekszik.

5 A Celsius-hőmérő Felső részén látjuk a °C jelet, ami azt jelenti, hogy a hőmérő Celsius-fokban mér. Ezt a hőmérséklet mértékegysége. A hőmérséklet mértékegységét A. Celsius után nevezték el, aki a jég olvadáspontja és a víz forráspontja alapján szerkesztette meg hőmérsékleti skáláját

6 A hőmérséklet, mint fizikai mennyiség
A hőmérséklet fizikai mennyiség, melynek jele a t vagy τ.

7 2. kísérlet A jég olvadáspontja 0 °C, csökken a hőmérőben levő folyadék szintje. A víz forráspontja 100 °C , növekszik a hőmérőben levő folyadék szintje. Ha a két távolságot felosztjuk 100 egyenlő részre, akkor megkapjuk a Celsius-skálát, ahol egy beosztás 1 °C-ot jelent.

8 Hogyan mérünk? Milyen méréstartományban mér a hőmérő
Milyen mértékegységben mér Skálás hőmérőnél fontos megállapítani, hogy mekkora hőmérséklet-különbségnek felel meg egy beosztás a hőmérőn.

9 Hőmérők típusai Laboratóriumi hőmérő – nagy a méréstartomány
Lázmérő – kicsi a méréstartomány, a cső az alján le van keskenyítve, hogy lassabban történjen a folyadékszint emelkedése Bimetall-hőmérő – a fémek hőtágulását használja ki.


Letölteni ppt "A hőmérséklet mérése. A hőmérő"

Hasonló előadás


Google Hirdetések