Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hőmérséklet változtatásával a szilárd testek hosszméretei megváltoznak, mégpedig melegítéskor általában növekednek. Ez azzal magyarázható, hogy a szilárd.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hőmérséklet változtatásával a szilárd testek hosszméretei megváltoznak, mégpedig melegítéskor általában növekednek. Ez azzal magyarázható, hogy a szilárd."— Előadás másolata:

1

2 A hőmérséklet változtatásával a szilárd testek hosszméretei megváltoznak, mégpedig melegítéskor általában növekednek. Ez azzal magyarázható, hogy a szilárd testet alkotó molekulák rezgőmozgásának az amplitúdója növekszik, és ezáltal a test nagyobb teret tölt ki.

3 A testek egyirányú méretének a hőmérséklet- változás hatására bekövetkező változása. Ha a test hossza t 1 hőmérsékleten l 0, akkor  t = t 2 – t 1 hőmérsékletváltozás hatására ezen mérete értékkel változik meg, a megváltozott hosszúsága tehát: Az  arányossági tényező a test anyagi minőségétől függő lineáris vagy vonalas hőtágulási együttható.

4 Hidak tágulása: görgők, tágulási hézagok Vasúti sínek: tágulási hézagok, erős alap Távvezetékek: nyáron jobban lelógnak Csövek: meghajlított szakaszok (líra) Vasbeton: együtt kell táguljanak Lakk, zománcrétegek: megrepedeznek ha nem együtt tágulnak Üvegedények: hírtelen hőhatásra megrepedhetnek (hőálló üvegek)

5

6 Hőmérsékletváltozás hatására a testek felülete is megváltozik. Ha a test felülete t 1 hőmérsékleten A 0, akkor  t = t 2 – t 1 hőmérsékletváltozás hatására ezen mérete értékkel változik meg, a megváltozott felületre az alábbi összefüggés adódik:

7 A testek térfogatának hőmérsékletváltozás hatására történő növekedése. Ha a szilárd test térfogata t 1 hőmérsékleten V 0, akkor  t = t 2 – t 1 hőmérsékletváltozás hatására ezen mérete értékkel változik meg, a megváltozott térfogatra az alábbi összefüggés adódik:

8 Nincs meghatározott alakjuk, így velük kapcsolatban csak térfogati hőtágulásról beszélünk. Ha a kezdeti térfogat t 1 hőmérsékleten V 0, akkor  t = t 2 – t 1 hőmérsékletváltozás hatására a térfogat értékkel változik meg, a megváltozott térfogatra az alábbi összefüggés adódik:

9 Folyadékok esetében β arányossági tényező a az anyagi minőségétől függő térfogati hőtágulási együttható. A folyadékok térfogati hőtágulása lényegesen nagyobb, mint a szilárd testeké. Gázok esetében β = 1/273 [1/K]

10 hőmérő lázmérő

11 A víz sűrűsége 4 °C-on a legnagyobb, hiszen adott mennyiségű víz térfogata 4 °C-on a legkisebb.

12 A víz kivételes viselkedésének fontos szerepe van a tavak növény és állatvilágának életében olyan vidékeken, ahol a telek hidegek. A legalul elhelyezkedő, legsűrűbb 4 °C-os vízben az élőlények áttelelhetnek.


Letölteni ppt "A hőmérséklet változtatásával a szilárd testek hosszméretei megváltoznak, mégpedig melegítéskor általában növekednek. Ez azzal magyarázható, hogy a szilárd."

Hasonló előadás


Google Hirdetések