Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika"— Előadás másolata:

1 ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika

2 Fogászati betegségek és osteoporosis

3 Intraorális csontvesztés 1 Okai:. - helyi eltérés (I)
Intraorális csontvesztés 1 Okai: - helyi eltérés (I) - szisztémás betegség (II) I, lokális csontvesztés okai: 1: bakteriális plakk, mely periodontális károsodást okoz 2: a pulpa infekciója és necrosisa (pl: caries) 1, periodontális betegségek: A: periodontitis (gyökérhártyagyulladás), mely csontresorptiót és lágyrészdestrukciót is okoz B: gingivitis: nincs csontvesztés, csak a gingiva gyulladt

4

5

6 Intraorális csontvesztés 2 II, szisztémás betegség: 1: odontogenezis
Intraorális csontvesztés 2 II, szisztémás betegség: 1: odontogenezis. A szájüreg és a csontrendszer közti szoros kapcsolatot jelzi: - fogzási abnormitások észlelhetők az src génkiütött („knock out”) egérben, mely osteopetrosisban szenved és a fogai nem fejlődtek ki - azaz, osteoclast aktivitás szükséges az odontogenezishez. 2: osteopetrosis. 3: Paget kór. Főleg 40 év felett, az állcsontok megnagyobbodnak, a fogak között hézagok alakulnak ki. Localizálódhat csak a mandibulára!

7 Paget kór mandibulára lokalizálódó esete

8 Intraorális csontvesztés 3 II, szisztémás betegség: 4: osteogenezis imperfecta: kötőszöveti betegség, melyet az I típusú kollagén minőségi vagy mennyiségi eltérései okoznak típusa van, dentinogenezis imperfecta előfordul a III. és IV típusban (III. típus: a testmagasság alacsony, halláscsökkenés, IV. típus: a sclera fehér, a csontdeformítások enyhék). 5: osteoporosis: a nagy dilemma, azaz összefügg-e a szisztémás osteopenia a szájüregi csontvesztéssel?

9 Intraorális csontvesztés 4 II, szisztémás betegség: 5: osteoporosis (OP) Az orális és a szisztémás osteoporosis kapcsolatának bizonyítékai: - a mandibuláris csonttömeg összefügg a teljes test-csonttömeggel - OP-ban szenvedő nők 3x gyakrabban válnak fogatlanná - szignifikáns kapcsolat a gerinc és a radius BMD ill. és a fogak száma között - osteopeniában gyakoribb alveoláris csontresorptio - szignifikáns kapcsolat a mandibuláris BMD és a csípőn mért BMD között mindezeket cáfoló eredmények is születtek!

10 Az intraorális csontvesztés rizikófaktorai - periodontitis - dohányzás - kor - alveoláris csontresorptio az anamnézisben (ez foghúzás után jelentkezik, D vitaminnal kezelhető) - endokrin kórképek (primer hyperparathyreosis, hypophosphatasia, osteoporosis) - kortikoszteroidok - immunszuppresszió - neutropenia

11 ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika


Letölteni ppt "ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika"

Hasonló előadás


Google Hirdetések