Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések SzájüregGyomorVékonybél.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések SzájüregGyomorVékonybél."— Előadás másolata:

1 Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések SzájüregGyomorVékonybél

2 A szájüregbetegségei A szájüreg betegségei Pl: fogszuvasodás, fogbélgyulladás, fogágy- és álcsontgyulladás, nyálmirigygyulladás, nyálmirigydaganat, fogínygyulladás stb… A szájüregben is megjelenő tüneteket, panaszokat okozhatnak még a tápcsatorna alsóbb részeinek megbetegedései is.

3 Szájüregi betegségek tünete, kezelése A tünetek : fájdalom, duzzanat, vérzés, szájszag, lepedékes nyelv, látható elváltozások, tapintható csomók,akadályozott rágás, nyelés, beszéd, hangképzés. A fogászati betegségek kezelése fogászati beavatkozásokkal történik. A szájnyálkahártya gyulladásai esetében elsősorban a kiváltó ok kezelése jön szóba. Daganatos elváltozások kezelése sebészeti, vagy radiológiai, vagy onkológiai feladat.

4 A gyomor betegségei heveny, idült és speciális típusú gyomornyálkahártya- gyulladások és gyomorbántalmak. peptikus fekélybetegség fejlődési rendellenességek, funkcionális betegségek, daganatos betegségek.

5 Gyomorbetegségek tünete, kezelése A tünetek : éhségfájdalom, étkezés után jelentkező, teltségérzés, korai jóllakottságérzés, hányinger, émelygés, hányás Bizonyos gyomorbetegségek gyakran tünetmentesek, sokszor csak előrehaladott esetekben okoznak panaszokat. Mindenképpen riasztó tünetnek kell értékelni az étvágycsökkenést, fogyást, a hányingert, a hányást, az ételundort, vérzést, gyomorürülési zavart.

6 A vékonybél betegségei Elsődleges: Pl: veleszületett enzimhiányok, fertőzések, bakteriális túlnövekedés szindróma, lisztérzékenység, eosinophil-sejtes vékonybél gyulladás, a vékonybél elsődleges daganatos betegségei… Másodlagos: Pl: bizonyos gyógyszerek által okozott eltérések, hormonális betegségek hatásai, a vékonybél vérellátási zavarai, a cukorbetegség okozta mozgási zavar…

7 A vékonybél betegségek tünetei A tünetek: hasmenés, emésztési rendellenesség, puffadás, fogyás, fehérje-, vitamin- és nyomelem hiány, fáradékonyság, hasi fájdalom, hányinger, hányás, ödéma képződés, láz, bőrtünetek, idegrendszeri tünetek, szív-, szívizom- és vázizom betegségek. Vizsgálatai: alaki eltéréseinek vizsgálatai, funkciójának vizsgálatai, vér- és székletminták laboratóriumi vizsgálatai, szövettani vizsgálat

8 VÉGE Készítette: Korpácsi Dorottya 10.b


Letölteni ppt "Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések SzájüregGyomorVékonybél."

Hasonló előadás


Google Hirdetések