Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az."— Előadás másolata:

1 Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az első világháború folyamán, s ezekből 232 ember elesett, 94-en pedig eltűntek. A katonák a szegedi 23. honvédosztály ezredeihez kerültek, harcoltak a Kárpátokban Przemysl várának elestekor, s ekkor sokan orosz fogságba estek tól azután a megmaradtakat az olasz fronton vetették be a doberdói fennsíkon.

2 Kisteleket és vidékét a harctéri események nem érintették, ezért a frontokon kívül mások alig távoztak a faluból. A településre érkező embereket két csoportra lehet felosztani származásuk és a velük foganasított intézkedések tekintetében. Igen jelentős számban érkeztek orosz hadifoglyok a községbe, akiknek munkájára a település 1915-ben már nagymértékben igényt tartott, elsősorban a mezőgazdasági betakarítás területén. A háborús események azonban nemcsak hadifoglyokat, hanem menekülteket is vittek a községbe a Monarchia területeiről, akik itt nyertek ideiglenes elhelyezést nyarán Pola és Trieszt városaiból s Dél-Tirolból érkezett településünkre 109 személy. A délvidéki front válsága miatt később több Duna melletti község lakosaiból is befogadott a település 198 polgári személy.

3 1916-ban Románia antanthatalmak oldalán történt hadba lépésével a Monarchia erdélyi részei is vagy hadműveleti, vagy felvonulási területekké változtak. Indokolttá vált tehát egyes erdélyi települések lakosságának az ország más részein történő elhelyezése. Az erdélyi menekültek befogadására Kistelek is vállalkozott, s végül 333 személy érkezett 1916 elején a községbe. Kolozsvárott esett el a román betöréskor Auslander László, a kisteleki izraelita felekezet tagja, kinek hamvai a kisteleki zsidó temetőben nyertek végső nyugalomra.

4 1914 októberében a helyi Jóléti Bizottság szükség kórház felállítását rendelte el, e célra az elemi iskola épületét jelölték ki. Fel is szerelték hatvan ággyal. A kórház a Kisteleki Jóléti Bizottság és a Vörös-Kereszt Fiók Egyesület Hadi kisegítő Kórháza volt. A gyógyhely fennállása alatt mintegy 600 beteget és sebesültet látott el, amelyek közül mintegy 450 fő teljesen gyógyultan hagyta el a kórházat.

5 Az elhunytak közül néhány katonának a sírhelye ma is látható a temető mellett, a Kócsó-kápolna épületénél.

6 A Kócsó-kápolnánál található katonasírok között érdekes, hogy akad egy német katonai sír is, a német birodalmi színeket ábrázoló címerrel ellátva. A felirat tanúsága szerint egy Bernhard Götz nevű német katona nyugszik itt, aki december 8-án halt meg.

7 Kistelek város képviselőtestülete 2014
Kistelek város képviselőtestülete nyarán egy emlékkövet helyezett el, amelyet a nagy háború kirobbanásának 100. évfordulójára/centenáriuma alkalmából avattak fel az eredeti (1927-ben) átadott első világháborús emlékszobor mellett.

8 Az archív képi források a Blazovich László által szerkesztett Kistelek Története (Szeged, 1991.) című monográfiából származnak. Jeremiás István világháborús halotti kartonja pedig a Bécsi Hadi Levéltárból lett kikérve.


Letölteni ppt "Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az."

Hasonló előadás


Google Hirdetések