Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Millennium. A millennium latin elnevezés, jelentése magyarul: ezredév, évezred, ezeréves évforduló. Magyarország 1896-ban ünnepelte a honfoglalás ezeréves.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Millennium. A millennium latin elnevezés, jelentése magyarul: ezredév, évezred, ezeréves évforduló. Magyarország 1896-ban ünnepelte a honfoglalás ezeréves."— Előadás másolata:

1 Millennium

2 A millennium latin elnevezés, jelentése magyarul: ezredév, évezred, ezeréves évforduló. Magyarország 1896-ban ünnepelte a honfoglalás ezeréves évfordulóját, 2000–ben pedig az államalapítás ezeréves évfordulóját.

3 Budapest 2310 m hosszúságú útja, mely Budapest VI. kerületében, a Terézvárost szeli át. Az út a Belvárost köti össze a Városligettel. 2002-ben a világörökség része lett

4 A Terror Háza segítségével emlékezhetünk a terrorrendszerre és áldozataira A múzeum egy jelkép, hiszen itt kínozták a zsidókat 1944-ben, és 1945-ben itt volt a kommunisták fő állomáshelye Eleinte Sugárútnak hívták, majd 1855-ben nevezték el gróf Andrássy Gyuláról

5 Thaly Kálmán történetírótól származott az ötlet, hogy a honfoglalás ezredik évfordulójának megörökítésére emlékműveket emeljenek Az emlékek száma a hét vezérre, a hét magyar törzsre utal A teret 1932-ben nevezték el „Hősök terének”

6 A hatalmas terület három fő eleme az 1896- ban épült Műcsarnok, az 1906 decemberében átadott Szépművészeti Múzeum és a kettőt vizuálisan összekötő Millenniumi emlékmű, melynek 36 m magas középső oszlopán Gábriel arkangyal a Szent Koronát és az apostoli kettős keresztet tartja.

7 Alpár Ignác építész által alkotott épületegyüttes a Budapest XIV. kerületében, a Városligetben Egyaránt megmutatkozik benne a román, a gótikus, a reneszánsz és a barokk stílus

8 A belső udvarban a gótikus csoport templomhomlokzatszerű részlete látható A főbejárati kapun átlépve a XVIII. századi Mária Terézia királynő korabeli barokk kastély található

9 Az eredeti vár Erdélyben található, a budapesti ennek másolata.

10 Télen műjégpálya, nyáron meg hajókázásra alkalmas.

11


Letölteni ppt "Millennium. A millennium latin elnevezés, jelentése magyarul: ezredév, évezred, ezeréves évforduló. Magyarország 1896-ban ünnepelte a honfoglalás ezeréves."

Hasonló előadás


Google Hirdetések