Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

tételhez (Andrássy Kastély-Tiszadob)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "tételhez (Andrássy Kastély-Tiszadob)"— Előadás másolata:

1 2356-01. tételhez (Andrássy Kastély-Tiszadob)

2 Andrássy Kastély

3

4 Andrássyak Tiszadobon
Tiszadobon az Andrássyak 1741-ben jelentek meg, mint földbirtokosok, beházasodás révén jutottak dobi birtokaikhoz.  Az első Andrássy Tiszadobon, báró, (később gróf) Andrássy Károly volt, akinek jelmondata - "Fidelitate et Fortitudine"- (Hűségért és bátorságért).

5 A kastély építése 1. Valószínűleg Alpár Ignác tervei alapján épült az Andrássy-kastély között. A neogótikus-romantikus, soktornyú, hatalmas épülettömb a Loire-völgyi kastélyokat idézi. Andrássy Gyula külügyminiszter a francia kastélyok mintájára emeltette, s ő létesítette az épület háta mögötti angolkertet is, ami ma is szépen gondozott park. A kastélypark a helyszíne a minden év augusztus elején, a Zongora ünnepe keleten címmel megrendezett, világhírű művészeket felvonultató koncertsorozatnak.

6 A kastély építése 2. A kastély tervezője Meinig Arthur, akit a gróf arra inspirált, hogy ötvözze a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva. Más erdélyi kastélymintákat is megidéz a tiszadobi kastély. Felismerhetjük a brassói Katalin bástya jellegzetes őrfiatornyait, a kastély déli kapu-és lépcsőháztornya a marosvécsi reneszánsz kapu-lakótornyát hozta el, a délkeleti saroktorony pedig a királyi Törcsvár délkeleti tornyát idézi.

7 A kastély története 3. 1945-tel véget ért az Andrássyak története Tiszadobon. A II. világháború végén román katonai kórházat telepítettek a kastélyba. Az itt elhunyt román katonák ma is a parkban nyugszanak.

8 A kastély állami tulajdonba került.
1948-ban 300 osztrák gyerek nyaralt itt, majd egy éven át görög menekültek gyermekei kerültek ide. 1950-től napjainkig gyermekvárosként működik, mely intézmény, a magyar gyermekvédelem kiemelkedő értékű nevelőiskolája, menedékhelye az elhagyott gyermekeknek. 1998-től minden év augusztusában megrendezésre kerül a kastélyban az immár hagyományosnak nevezhető tiszadobi zongorafesztivál, a "Zongora Ünnepe Keleten", ahol a hazai és a nemzetközi zenei élet legkiválóbb zongoraművészei lépnek fel.

9 Érdekessége az épületnek
4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van. A Tisza holtága és egy ártéri erdő határolja. Csodálatos égbe szökő fákkal, és szépen bejárható túraösvénnyel. Áz igazi kuriózum az a kastélyhoz tartozó Angolpark amelyben egy igazi két méteres buxusokból növesztett labirintus található!

10 A helybeliek úgy tartják, hogy a kastély csakis azért lett olyan meseszép, mert valami titkos úton-módon magát, a szépséges Erzsébet királynét fogadta itt a gróf. A királyné látogatásának emlékére a gróf tölgyfákat ültetett a falu, azazhogy Dob határának vásárterén. Egy-két tölgyfa ma is él még közülük.

11 A kastély belülről Az Andrássyak címere a főbejárat fölötti színes ablakokon látható, míg a padlózatban; oroszlán címerállatuk a hatalmat, erőt jelképezi. A kastély lépcsőházának jellegzetessége a romantikus, fafaragásos, háromkarú falépcső.

12 A földszinti nagyterem (lovagterem) közepén gótikus-reneszánsz vöröskőkandalló áll, homlokán a felirat "Fidelitate et Fortitudine". Az egész kastély-, de különösen a bálterem- gazdag falait és egész belső terét gazdag műkincsek tömege borította. Figurális falikárpitok, gobelinek, fegyverbokréták, egész páncélzatok, reneszánsz bútorzat, asztalok, székek, szekrények töltötték be a termet.


Letölteni ppt "tételhez (Andrássy Kastély-Tiszadob)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések