Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal 5. osztály. A múzeum létesítésének előkészítői 1913-ban Hild Viktor helytörténész és régész vetette fel először a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal 5. osztály. A múzeum létesítésének előkészítői 1913-ban Hild Viktor helytörténész és régész vetette fel először a."— Előadás másolata:

1 2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal 5. osztály

2 A múzeum létesítésének előkészítői 1913-ban Hild Viktor helytörténész és régész vetette fel először a múzeumalapítás gondolatát, de az első világháború miatt terveit nem tudta megvalósítani. 1933-ban Balogh Béla antropológus, gimnáziumi és egyetemi tanár alapította meg a Szolnoki Könyvtár- és Múzeum Egyesületet. A második világháború után 1948-ban nyitották meg a könyvtárat, 1949-ben a Szolnoki csata című kiállítással a múzeumot. Vezetője: Kaposvári Gyula.

3

4 A múzeum a végleges helyén 1952-ben költözhetett a gyűjtemény mai helyére, az egykori Magyar Király szálloda épületébe. 1962-től a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatóságának Központja. Régészeti, képzőművészeti, néprajzi és történeti gyűjteménye van. A műemléképület teljes rekonstrukciója 1996-ra, Tálas László igazgatósága alatt készült el.

5 A múzeum régészeti kiállításának részlete

6 Szolnoki Galéria A Tisza partján álló egykori zsinagóga 1972 óta a múzeum kiállító csarnoka.

7 A Galéria

8 Az év múzeuma: kétszer!! Az országban egyedül a Damjanich Múzeum nyerte el kétszer Az év múzeuma megtisztelő címet - 1996-ban és 2005-ben -

9 Tabáni Tájház A Tabánban található Tájház szintén a Damjanich Múzeumhoz tartozik. A szolnoki halászat és halászok emlékét őrzi.

10

11 Milyen életmódra következtetsz a szoba berendezéséből?

12 A múzeum alapítói 1. Szolnok könyve: 214-215. oldal: a) „Múzeum és könyvtár. Semmi egyéb. Feladatnak ez is elég nagy, és ha szakértelem, pénz van hozzá: a leghálásabb. A közművelődés előmozdításának legerősebb tényezője.” 1.Kinek a sorait idéztük? 2.Melyik évben írta? 3.Miért nem tudta megvalósítani az elképzeléseit?

13 Megoldások 1. Hild Viktor 2. 1913-ban 3. 1914-ben kitört az I. világháború, és a városnak más gondjai voltak.

14 A múzeum alapítói 2. Szolnok könyve 214-217. oldal: „Rájöttem, hogy ez a város hagyományok nélkül való, mert nincs olyan intézménye, amelynek hivatása a hagyományok gyűjtése, megőrzése, ápolása és megismertetése,…” 1. Ki írta a fenti szavakat? 2. Milyen szerepe volt a múzeum megalapításában? 3. Melyik évtől működik a múzeum a jelenlegi helyén? 4. Mi a hivatalos neve?

15 Megoldások 1. Balogh Béla 2. létrehozta a Szolnoki Könyvtár- és Múzeumegyesületet, amely 1934-ben létrehozta az 5700 kötetes közkönyvtárat és a múzeumi gyűjtőhelyet. 3. 1952 óta 4. Damjanich János Múzeum (A Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatósága)

16 Milyen hiedelemről árulkodik a lovas temetkezés?

17 Megoldás A honfoglalás kori sírban a halott harcost a lovával együtt temették el. Fegyvereit is mellé helyezték. Ez a temetkezés arról árulkodik, hogy elődeink hittek a túlvilági életben.

18 Sasfejes gepida csat Rajzold le az övdíszt más állatfejjel!

19 A Damjanich Múzeum állandó kiállításai Melyik cím jelöli a régészeti, a képzőművészeti, a néprajzi és a történeti kiállítást? a. „Vendégségben őseink háza táján” b. „Városi polgárok a századelőn” c. „A Szolnoki Képtár” d. „Mesterségek művészete”

20 Megoldás Régészeti: „Vendégségben őseink háza táján” Történeti: „Városi polgárok a századelőn” Képzőművészeti: „A Szolnoki Képtár” Néprajzi: „Mesterségek művészete”

21 Tudáspróba 1.Ki az, aki először vetette fel Szolnokon múzeum és könyvtár létesítésének gondolatát? 2.Kinek köszönhető, hogy 1933-ban megalakult a Szolnoki Könyvtár- és Múzeumegyesület? 3.Ki az, aki a II. világháborús pusztítások után a könyvtár és a múzeum újjászervezését irányította 1946-tól? 4.A három személy közül kinek a szobra áll a Damjanich Múzeum kapujában? 5.Kinek a nevét viseli Szolnok Város Kulturális Díja? 6.Milyen közintézmény áll a harmadik tudósról elnevezett téren? 7.Kinek az igazgatása alatt érte el a Damjanich János Múzeum 1996-ban és 2005-ben is Az év múzeuma címet?

22 Megoldás 1.Hild Viktor 2.Dr. Balogh Béla 3.Kaposvári Gyula 4.Dr. Balogh Béla 5.Kaposvári Gyula 6.A Hild téren áll az Aba-Novák Kulturális Központ 7.Tálas László

23 A Damjanich Múzeumhoz három épület tartozik. Melyek ezek? Egykor zsinagóga (zsidó templom) volt, 1972 óta a múzeum reprezentatív kiállító csarnoka. …………………………………………………… 1860-ban épült, Magyar Király szálloda volt a neve……………………………………………… A szolnoki halászat, halászok emlékét őrzi. ………………………………………..………….

24 Szolnoki Galéria Damjanich Múzeum Tabáni Tájház


Letölteni ppt "2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal 5. osztály. A múzeum létesítésének előkészítői 1913-ban Hild Viktor helytörténész és régész vetette fel először a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések