Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

RAD Studio XE5 Kezdjük el!.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "RAD Studio XE5 Kezdjük el!."— Előadás másolata:

1 RAD Studio XE5 Kezdjük el!

2 A program indítása Mint mindennel amivel dolgozni szeretnénk, először nem árt elindítani a programot. Ezt a telepítés után az asztalra helyezett ikonnal tehetjük meg. (vállalkozó kedvűek elő kaparhatják a ‘Program Files’-ból természetesen) Elindítás után a fenti töltőképernyő üdvözöl minket, hagyjuk hagy dolgozzon.

3 Első lépések Programunk elindult, de még nem ugorhatunk egyből fejest a programozás végtelen világába, van pár dolog amit el kell végeznünk mielőtt írni kezdenénk programunkat.

4 Kis barátunk rögtön megnyit nekünk egy weblapot
Kis barátunk rögtön megnyit nekünk egy weblapot. Itt szét lehet nézni, különböző segédletek, friss hírek a program fejlődéséről, újdonságairól fogadnak minket, találhatunk példaprogramokat, és még sok hasznos infót. Kezdésnek rögtön be is zárhatjuk., munkánk szempontjából nem igazán lényeges. (Persze csak ha nagyon zavar)

5 Kicsit letisztult a felület, de még mindig van elég sok dolog amire lehet kattintani. Ez nem rettent meg minket, mi bizony készíteni szeretnénk valamit. Kezdjük mondjuk azzal hogy indítunk egy új projectet, a ‘File’ menüpont ‘New’ során belül. Itt is fogad minket elég bőségesen opció. Amit innen használunk az főleg két lehetőség. A ‘VLC Form Application’ és a ‘Fire Monkey Mobil Application’. A VLC-vel pc-re készíthetünk asztali alkalmazásokat, a Fire Monkey-ban Android, és iOS mobilrendszerekre. Mi most egy Androidos mobil eszközre kívánunk írni valamit, így kiválasztjuk a megfelelő pontot.

6 Kaptunk még egy választási lehetőséget
Kaptunk még egy választási lehetőséget. Szokjuk meg, ez a program nem aprózza el a lehetőségeket, van minden mint a piacon. Itt most választhatunk hogy üres programmal kezdünk, és mi készítjük el minden darabját, vagy előre legyártott formákkal szeretnénk dolgozni. Ha már magunknak dolgozunk, csináljuk azt egészen magunktól, ‘Blank Application’-t választva elkezdhetjük az üres programunkat feltölteni minden hasznos földi jóval.

7 Vagy nem. Ahhoz hogy hatékonyan tudjunk dolgozni útközben tesztelgetni kell, hogy minden úgy megy-e ahogy azt mi elképzeljük, ott vannak e a dolgok ahova azt helyeztük, azt csinálja-e amit szeretnénk. Ehhez az oldalsó fülön ki kell választani hogy mikor éppen mire dolgozzon a program. Legjobb megoldás ha csatlakoztatjuk mobilkészülékünket, és a ‘Target Platforms’-on belül előkeresgetjük. Így amikor majd próbálgatjuk, a készüléken egyből meg fog jelenni. Másik megoldás ha windows programként teszteljük. De mivel mi eredendően telefonra készülünk gyártani ezt a program nem listázza ki nekünk.

8 A ‘Target Platforms’-ra jobb gombbal klikkelve tudunk hozzáadni új platformot, egy kapott listából. Esetünkben egy magyar nyelvű Windows XP-n dolgozunk, így tehát biztosan 32 bites a rendszer. (64bites magyarosított XP nem jelent meg) Kiválasztjuk ezt, és rákattintunk az OK gombra, így máris láthatjuk a listánkban a platformot.

9 Így már nekiállhatunk programonk elkészítésének, játszhatunk a lehetőségek végtelen tárházával, szerkeszthetjük, írhatjuk fantáziánk szerint. Menet közben a tesztelés a már leírtak szerint megy a ‘Run whitout Debuging’ vagy a ‘Run’ opciókkal, és teszteésnél a kiválasztott platformon indítja el a programot, mentés után. Nálunk a windows van kijelölve, így az indítja el. Ha szenzorokat, kamerát, gps-t, vagy olyan lehetőségeket próbálunk tesztelni amit a gépünk nem tud azt nagy valószínűséggel egy hibaüzenettel, esetlegesen a számítógép lefagyásával honorálja a program, így ilyen esetben mindenképpen telefonunkra van szükség, vagy egy megfelelő emulátorra.

10 Mivel egy-egy komolyabb program elkészítése időt igényel, ezért ne felejtsünk el menteni. Ezt a program is megteszi minden teszt futtatásnál, de jó ha mi is elpakoljuk egy olyan helyre amit lehetőleg később megtalálunk. Ezt mint a legtöbb alkalmazásnál, itt is a ‘File’ ‘Save as..’ során belül tehetjük meg. Ez a rész annyira egyszerű, és annyira alap dolog hogy aki ilyet még nem csinált, az nagy valószínűséggel programozni is pontosan ennyire fog tudni, tehát ezt nem írnám le részletesen. ‘Mentés’ gomra kattintásnál meglepődve tapasztalhatjuk hogy nem tűnik el az ablak, nem kell megijedni, ha megnézzük, a fálj név más. Két dolgot mentünk el.

11 Ha felkeressük a mentési helyet, akkor láthatjuk hogy ott két darab fáljt helyezett el. De nyugalom, ez nem az összes, a program még jó pár helyre elmenti az összetevőket, mint mindent ezt se aprózza el.

12 Itt még nem ér véget az előre beállítandó dolgok listája
Itt még nem ér véget az előre beállítandó dolgok listája. A ‘Project’ ‘Settings’ során belül a legutolsó ‘Provisioning’ alatt be kell állítanunk egy saját digitális aláírást, amit a Rad Studio fordításnál hozzáépít készülő vagy elkészített programunkhoz a későbbi visszaellenőrizhetőségért. Itt használhatunk már meglévő, vagy készíthetünk új kulcs fáljt. Ezek azok a nagyrészt elengedhetetlen dolgok amit programunk írásához meg kell tennünk, innentől a felfedezés öröme, és sok gyakorlás, igyekezet az ami ahhoz kell hogy egy sikeres programot láthassunk a fejlesztői környezetünkben.

13 Ezek után ha már készítettünk valami szépet/hasznosat/jót, valószínűleg nem szeretnénk csak úgy használni hogy a programon keresztül a telefonunkat csatlakoztatjuk, hanem magunkkal szeretnénk vinni, átküldeni ismerőseinknek, esetleg feltölteni valamelyik netes áruházba. Ez a fejezet erről fog szólni. Adott a kész programunk, csináljunk belőle egyetlen darab fájlt.

14 Ahhoz hogy ezt megtehessük először is módosítanunk kell a cél platformunkat, és a konfigurációt. Ezeket a jobboldali ‘Project Manager’ ablakon belül tehetjük meg.

15 A ‘Build Configuration’ alatt található a ‘Release’ (kiadásra szánt) és ‘Debug’ (tesztelésre szánt) közül lehet választani. Egyszerűbb ha a ‘Release’-t választjuk mivel így nem csak a programon keresztül tudjuk kipróbálni hogy hol tart programunk. ‘Target Platforms’ alatt az ‘Android’ ágon belül találhatjuk a cél platformot. Ezen belül a ‘Configuration’ legyen az ‘Application Store az előbb említett okból. Jobbklikk:

16 Most hogy ezzel megvagyunk nekiállhatunk lefordítatni elkészített programunkat. Ezt a ‘Project’ menü ‘Deployment’ során belül tehetjük meg.

17 Jön egy új lap, itt kapunk egy listát programunk összetevőiről, amiket az alkalmazás fel kíván használni a fordításhoz, és egy eszköztárat. Ezen az eszköztáron találhatóak a nekünk szükséges opciók, köztük a zöld jobbra mutató nyíllal. Rákattintva a program megkezdi a fordítást.

18 Woalááh, programunk készen pihen a számítógépen
Woalááh, programunk készen pihen a számítógépen. Alapesetben a következő helyre teszi: C:\Document and Settings\username\Dokumentumok\Rad Studio\Projects\Android\Debug\Projectname\bin\name.apk Magyarul a Dokumentumok mappában, a Rad stúdió mappában kell lemásznunk a megadott helyre hogy előkerüljön. Lemászunk a végtelen mappaáradaton a cél felé haladva, és bizony…

19 …ott csücsül magányosan. Ezt az
…ott csücsül magányosan. Ezt az .apk fájlt aztán kirakhatjuk telefonra, tabletre, felrakhatuk internetre, vagy ahova csak szeretnénk, lehetőségeink ugyanolyan végtelenek mint a lehetőségek amiket létrehozhatunk. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "RAD Studio XE5 Kezdjük el!."

Hasonló előadás


Google Hirdetések