Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nagyfüged.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nagyfüged."— Előadás másolata:

1 Nagyfüged

2 Fekvése Heves megye déli részén, a Gyöngyösi síkon fekvő település. Gyöngyöstől és Hevestől megközelítőleg egyformán 20 km távolságra van.

3 A település határát átszeli az M3-as autópálya, a Hatvan– Miskolc–Szerencs– Sátoraljaújhely/Nyíregyháza- vasútvonal 5 km-re halad el a falutól, a legközelebbi vasútállomás Ludason található.

4 Története Az első okleveles forrás évben Fygug névalakban említi ben Figedi Barnabás fiát, Imrét beiktatják egy Felső- Figeden levő kúria felének birtokába.

5 1427-ben kerül Fyged a jászkunok birtokába
1427-ben kerül Fyged a jászkunok birtokába. A középkorban a település Kis és Nagy-Figed nevű falurészekre különült el. A török hódoltság kezdetén az évi adóösszeírásban Nagy- és Kis-Figed névvel találkozunk.

6 Ekkorra már mindkét helység elhagyatottan áll, lakosaik elmenekültek.
Hasonlóképpen emlékszik meg róla az évi és az évi adóösszeírás is.

7 1635-ben azonban Nagy- Figed Három portája már portális adót fizető, telkes gazdák által lakott jobbágy falu. 1672-ig a falu újra benépesül, portális adótól mentesített településsé válik.

8 Almásy János Heves megyei alispán 1698-ban megvásárolta a települést, amelyre 1700-ban királyi adománylevelet is szerzett rá I. Lipóttól.

9 1707-től 1712-ig ismét néptelen volt a falu, az új népesség ismeretlen helyekről 1713 után költözött be. 1734-ben Nagyfügeden is felállították az önálló plébániát Tarnazsadány leányegyházzal.

10 Nagyfügednek 1771-től a Mária Terézia úrbéri rendelete után 32 telkes jobbágya és 20 zsellér családja volt.

11 1819-ben a romosodó templomkápolna helyreállítását, melyet Almásy János 1756 előtt állíttatott, Szász János kezdte meg.

12 A plébános tehát 1821-ben kis toronnyal, haranggal, oltárral felszereltette a kápolnát.
A paplakot 1838-tól 1840-ig Fischer Mihály és Hartmann Lipót gyöngyösi mesterek építették fel.

13 Közösségi élet IKSZT, avagy Művelődési Ház
IKSZT? Mit is jelent pontosan. Az  MVH részére benyújtott pályázat kapcsán pozitív elbírálásban részesült a Község, így ben, a Művelődési Házban került kialakításra az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér. Színes programokkal, rendezvényekkel, folyamatos kiállításokkal várja az érdeklődőket, figyelembe véve mind a fiatalabb, mind az idősebb generációt.

14 Galéria

15

16

17


Letölteni ppt "Nagyfüged."

Hasonló előadás


Google Hirdetések