Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Törtel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Törtel."— Előadás másolata:

1 Törtel

2 Elhelyezkedése A Pest megyei község, mely a ceglédi kistérség része, a főbb útvonalaktól távol helyezkedik el. Területe 84,16 km2. Cegléddel, Kőröstetétlennel (ezen keresztül Szolnok és Vezseny felé), Abonnyal és Nagykőrössel van közúti összeköttetése. A Cegléd-Vezseny közötti "vicinális" (kisvasút) összeköttetése, az 1960-as évek végén szűnt meg. Legjobban megközelíthető vasútállomása Cegléd. Északon Abonnyal, keleten Kőröstetétlennel, Jászkarajenővel, délen Kocsérral, Nagykőrössel, Nyársapáttal, nyugaton Cegléddel határos.

3 Története Törtelt oklevél először 1290-ben említi. Mint királyi birtokra telepedhettek a kunok, az 1241-es tatárjárást követő időszakban. Törtel az Árpád-kor után lakott hely. A XV. században pestis pusztította népességét. Mátyás király június 23-án, Budán keltezett oklevelében engedélyezi Cherchy Bálint kun kapitánynak, hogy a pestis miatt kihalt, Halas székhez tartozó "Therthelszállására", lakosokat telepítsen . A török hódoltság korában lakatlan területté vált Törtel. A törökök kiűzése után, 1690-ben kun helységek között írták össze Törtelt. Kisnemesek települtek meg Törtelen, a falu lassan kezdett újranépesedni. Törtel a XVIII. században már faluvá szerveződött. A helység első pecsétje 1859-ből maradt fenn.

4 Nevének eredete Törtel, a helység névadója kun vezér volt. A név török (türk) eredetű, amely Gombócz Zoltán szófejtése szerint "Négy Vidék Urát" jelenti. Törtel kun vezér részt vett IV. (Kun) László meggyilkolásában, amiért Mizse nádor elfogatta, s rokonaival együtt megölette. A helység déli határának területe Árbóz, amely szó szintén kun eredetű.

5 Intézményei Déryné Művelődési Ház
1965. április 4-én történt meg ünnepélyes átadása. Az intézményt ekkor emelték művelődési ház rangra s kapta a Déryné Művelődési Ház nevet. A művelődési ház programjai között szerepelnek színházi, bábszínházi előadások, nóta és operett estek, író-olvasótalálkozók, irodalmi estek, bálok. Helyet ad a Nagycsaládos, a Vöröskereszt szervezetnek, az iskola, az óvoda, a Dél-Pest megyei ÁFÉSZ, különböző Kft-k és egyéb szervezetek rendezvényeinek. A helyi kábel TV központja is a Művelődési Központban üzemel. A nagyobb községi ünnepélyek megtartására is biztosítja a helyet az intézmény nagyterme. Termeinket a lakosság is bérbe veheti és állunk rendelkezésükre a változó művelődési igények kielégítésében is.

6 Könyvtár Törtel községi könyvtár
A könyvtár 1950-ben alakult, mint Népkönyvtár. 1963-ban lett Községi könyvtár. Közművelődési Könyvtárként felnőtt és gyermek részleggel. A könyvtár kötettel büszkélkedhet, melyre kb olvasó jut.

7 Óvoda Törteli Napköziotthonos Óvoda
A község központjában helyezkedik el. Egy új, óvodának épített és kettő családi házból kialakított épületrészből áll. Az intézményünk 151 gyermek befogadására alkalmas. Jelenleg 15 óvodapedagógus dolgozik az óvodában.

8 Érdekességek A Fegyverneki és Felsőpenczi Vida László közbirtokos itt született, május 16-án, és itt is halt meg, december 6-án. Pest vármegye táblabírája, járási szolgabíró volt, aki nagy műveltséggel rendelkezett, pártfogolta a magyar színészetet. Törtelen lakott, és itt temették el Helmeczy Mihályt ( ), aki a magyar irodalmi közéletben jeleskedett, műfordítással, nyelvújítással is foglalkozott, szerkesztője volt az 1848-ban megszűnt Jelenkor c. Lapnak. A község egyik híres szülöttje, Rideg Sándor író – Az indul a bakterház” szerzője.


Letölteni ppt "Törtel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések