Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Aqua. Általános jellemzők A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja. A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Aqua. Általános jellemzők A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja. A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek."— Előadás másolata:

1 aqua

2 Általános jellemzők A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja. A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva, az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme. Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik. Kanada rendelkezik a legnagyobb édesvíz tartalékokkal, a források 25%-ával.

3

4 Általános Magyar névVíz IUPAC névWater Egyéb nevek dihidrogén-monoxid, hidrogén hidroxid Képlet Moláris tömeg18,0153 g/mol Megjelenésszíntelen, szagtalan CAS-szám[-] EINECS (EG) szám- EG-Index szám- Tulajdonságok Sűrűség és halmazállapot0,998 g/cm 3, folyékony Olvadáspont0 °C (273,15 K) (32 °F) Forráspont100 °C (373,15 K) (212 °F) Fizikai állandók Képződéshő−285,83 kJ/mol Moláris hőkapacitás75,28 J/(mol·K)

5 A víz + -

6 A víz fizikai tulajdonságai

7

8

9

10

11

12

13

14

15 A diszpergált részecskék mérete szerint Durva diszperz rendszer Kolloid rendszer Oldatok ("valódi oldatok") A diszpergált részecske mérete > 500nm1-500nm< 1nm Adszorpciós készségrossz jó (a sok kis részecske miatt nagy a fajlagos felületük!) - Példa:csapadékok fehérjeoldat, szappanoldat, köd, füst, kocsonya NaCl-oldat, sósav, NaOH-oldat stb.

16

17

18 Kötések hidrogénkötés Kovalens kötés Van der Waals kötés

19

20

21

22 Színtelen, átlátszó: a vasoxidhidrát vörösessé, az algák zöldessé, a tőzeges talaj sárgássá festi, míg az algák, baktériumok, agyag, és zavarossá tehetik a vizet. Szagtalan: A kénhidrogén, klór, szerves anyagok, gyári termékek és gázok élvezhetetlenné, nagyobb mértékben az egészségre is károssá tehetik a vizet. Kellemes ízű: A tőzeges talajból származó vizek úgynevezett mocsárízzel a magnéziumsók keserű, salétromsavas sók édes, a kloridok sós, a vas tintaízű vizet eredményeznek. Kellemes hőfokú legyen: A legjobb a 10-14 °C-os ivóvíz. Ne legyen sem túl lágy, sem túl kemény: A víz keménységét a benne oldott kalcium, és magnéziumsók adják. Ne tartalmazzon az egészségre ártalmas szennyező, fertőző anyagokat: A vegyi anyagok közül a nitrát, de különösen a nitrit szennyeződés alkalmatlanná teszi, míg a nagyobb mennyiségű fluor a fogak elszíneződését, esetleg fogszuvasodást is okoznak.. A jódhiánytól golyvát kaphatnak az emberek. Előfordulhat még a fekáliával való fertőzés, ilyen esetekben a kólibaktérium okozta hasmenéssel kell számolnunk, ennek megszüntetésére felforralják, ultraibolya fénnyel besugározzák, vagy ózonizálják, klórozzák,.

23 Jelentősége Drasztikusan csökken a Föld ivóvízkészlete. Korunknak egyik nagy problémája az ivóvízhiány. 2006-ban a mezőgazdaság felelős a globális vízfogyasztás mintegy 80 százalékáért


Letölteni ppt "Aqua. Általános jellemzők A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja. A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések