Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Víz Világnapja március 22. A nemzetközi kezdeményezésnek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Víz Világnapja március 22. A nemzetközi kezdeményezésnek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét."— Előadás másolata:

1 A Víz Világnapja március 22. A nemzetközi kezdeményezésnek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét. Az idei mottó – „Tiszta vizet az egészséges világért!”

2 A víz világnapja Március 22.

3 Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjává, azóta világszerte ezen a napon ünneplik egyik legféltettebb kincsünket, a vizet.

4 Március 22-e jó alkalmat teremt arra, hogy végiggondoljuk, mit jelent számunkra a víz, mint az élet jelképe, szimbóluma, melyet joggal tekinthetünk az élet bölcsőjének.

5 A víz előfordulása a Földön A víz az életfontosságú természeti javak nélkülözhetetlen eleme. Ősidők óta kiemelt szerepe volt a földi élet, a termelés, a társadalmi-gazdasági fejlődésben. Az egészséges vízellátás világprobléma: napjainkban az emberiség 50%-a nem talál egészséges ivóvizet otthona környezetében, és évente kb. 5 millió gyermek hal meg a fertőzött víz által terjesztett betegségekben.

6 Az ivóvíz jellemzése Színtelen, Szagtalan, Kellemes ízű

7 A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja. A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el.

8 A víz a Föld legjellegzetesebb alkotóeleme. Mintegy előkészítette az élet kialakulását, és ma is minden élőlény alapvető építőeleme. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a legfontosabb erőforrás, amit a Föld az emberiségnek nyújt.

9 Vízkészleteink A Föld vízkészletének 96%-a sós tengervíz és csupán 4%-a az élethez nélkülözhetetlen édesvíz. Az édesvíz 79%-a hó és jég, 20%-a talajvíz, 1%-a pedig felszíni vizek formájában van jelen.

10 A víz, és minden, ami hozzá kapcsolódik, ma már hírértékű történés, ami azt is jelzi, nagyobb a baj annál, hogy szó nélkül elmehessünk mellette.

11 A víz nemcsak az egyik leggyakrabban előforduló anyag, de megjelenése is igen változatos. Rálelhetünk folyókban, tavakban, tengerekben, vízesésekben...... de a gejzírekből feltörő gőz is víz...... sőt, a jég is vízből van, csakúgy, mint a jégvirág az ablakon, vagy a hó, amely lavinaként zúdul alá.

12 Hogy értsd, egy pohár víz mit ér, ahhoz hőség kell, ahhoz sivatag kell.

13 Egyedül a fák ismerhetik a víz titkát.

14 A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja.

15 Víz nélkül a földön nem lehetne élet. Ennek ellenére az ember mégsem tud vigyázni a folyók, a tavak és a tengerek vizére: beleengedi a háztartási és az ipari szennyvizet, beleszórja a szemetet, s hagyja, hogy belemosódjon mindenféle műtrágya és méreg.

16 Vajon bármilyen folyadékkal pótolhatjuk szervezetünk vízszükségletét? NEM! A szervezetünknek 2-3 liter VÍZ a napi szükséglete. Mégpedig TISZTA víz!

17 Víz vagyok, lassú víz, S ki kőként áll utamba, Lassan szétmállasztom, Vagy áttörök rajta.

18 Fátyol vízesés, te szép! Ezüst-fehér fátylad lengeted, tündéri kép, felfoghatatlan csoda, zuhogsz, sziszegsz…

19 A víz világnapja Életünk minősége közvetlen összefüggésben van vizeink minőségével. Március 22.

20 A fény harcosa olyan, mint a víz, és egyszerűen átfolyik az akadályokon, amelyekkel szembetalálja magát.

21 Csak a víz tudja igazán, hogy mi a vízszintes.

22 „Amikor a víz vízhez ér, az nem találkozás, hanem egyesülés.”

23

24

25

26

27

28 Elméd, mint a víz, ha felbolygatják, nagyon zavaros lesz; de amikor lecsillapodik, akkor a válasz önmagától megmutatkozik.

29

30

31

32

33

34 Az állatoknak otthont és nyughelyet jelent az, amit mi szennyezünk.

35

36

37 Ne szennyezd a vizet inkább óvd!

38

39 Óvd a vizet, mert ő az életünk fő eleme.

40 Ha csöpögő csapot látsz, szólj egy felnőttnek! Még egy lassan csöpögő csap is 40-120 liter vizet pazarolhat el naponta.

41 Takarékoskodj a vízzel! WC öblítés = 11-26 liter mosogatás = 40 liter lassan csöpögő csap = 40-120 liter fürdés = 75-95 liter mosógép = 120 liter

42 HASZNOS TANÁCSOK Ne önts mérgező anyagokat a lefolyóba! Ha csöpögő csapot látsz, szólj egy felnőttnek! Zárd el a vizet, miközben fogat mosol! Amikor csak teheted, hideg vizet használj! Állítsd alacsony fokozatra a vízmelegítőt!

43 Készítették a 7. évfolyam tanulói 2010.


Letölteni ppt "A Víz Világnapja március 22. A nemzetközi kezdeményezésnek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét."

Hasonló előadás


Google Hirdetések