Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az adótörvények és az adó- bürokrácia hatása a vállalkozók mindennapi életére Vállalkozói Szakmai Nap és Konferencia 2009.04.17. Készítette: Marjay Gyula.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az adótörvények és az adó- bürokrácia hatása a vállalkozók mindennapi életére Vállalkozói Szakmai Nap és Konferencia 2009.04.17. Készítette: Marjay Gyula."— Előadás másolata:

1 Az adótörvények és az adó- bürokrácia hatása a vállalkozók mindennapi életére Vállalkozói Szakmai Nap és Konferencia 2009.04.17. Készítette: Marjay Gyula

2 1."A demokrácia költséges" szoktuk mondani, de a bürokrácia annál is sokkal drágább ! A bürokrácia költségei akkorák, hogy már-már nem is számszerűsíthetők! Annyira szétszórt, többrétegű, hogy néha észre sem vesszük, csak azt, hogy valaki aláírat velünk még egy adatszolgáltatást, illetve látunk sok-sok elektronikus adatszolgáltatás visszaigazolást. Nem csak a könyvelők költségeiről beszélünk, hanem az ügyvezetők, egyéb alkalmazottaink költségeiről, akik mind kapcsolatban vagyunk az adóbürokráciával, vagy annak valamilyen nyúlványával (TB, MNYPt, VPOP, stb.).

3 2. Milyen szervezetek felé kell adatot szolgáltatni? APEH Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Egészségbiztosítási Igazgatóság ha kifizetőhely Egészségügyi Minisztérium VPOP (ha jövedéki termék) KSH Céginformációs Központ (Cégbíróság) Önkormányzati adóhatóság

4 3. Párhuzamos adatszolgáltatások Kedvencem: A NYENYI ! 2007-ben, mikor bevezették az elektronikus havi adatszolgáltatást minden munkavállalóról az APEH felé, azt mondták eltörlik, aztán már csak egy év, azután... Azóta már eltelt 2! VICC! De a jogi háttere a legjobb! A sokszor agyonpofozott 1997. évi LXXI. tv. A társadalom- biztosítási nyugellátásról (Jó, hogy nem 1968-as !!! )

5 A 97.§.(2) bekezdése pontosan úgy fogalmazott, hogy "adatszolgáltatást utolsó alkalommal 2008-ra vonatkozóan 2009. április 30-ig kell teljesíteni." Nagyon rutinos ! Idén már csak az évszámokat kellett átírni 2009-re, illetve 2010-re ! Akkor, amikor minden hónapban ugyanazt az adattartamot minden munkavállalóról beküldjük az APEH-be és az Art. 52.§.(7) bekezdés d./ pontja szerint törvény kötelezi az APEH- et az adatok TB-nek történő átadására. Most akkor kinek kell adatot szolgáltatni? Törvény!!!???

6 4. Nyugdíjas foglalkoztatottak NYENYI adatszolgáltatása (ez már 3-szoros!) "High-tech !" PAPÍR alapon !!! A törvény akként rendelkezik, hogy … (idéz) Pl.: 2008. április 1-től 2009. március 31. között elért jövedelemről és abból vont járulékról és az után befizetett járulékokról adatot kell szolgáltatni. Ugye, hogy milyen egyszerű !

7 5. Költségvetéssel szembeni befizetési számlaszámok 135 db számlaszám van ! → Ugyanannyi adónem 16 db támogatási számla Miért kell ilyen sok felé utalni? Plusz költség, többlet adminisztráció! Javaslatom: Egy adó folyószámlára történő utalás, A bevallások alapján az APEH felosztja és szükség szerint átutalja (Pl: MNypt-nak) Eredmény: Adminisztráció csökkenés, költségcsökkenés!

8 6. Kötelező adószám minden őstermelő részére! 2008.évi csoda! – Minden nyugdíjas kistermelő sorban állt, (adózó leterhelése) APEH nem győzte kiadni az adószámokat (APEH leterhelés) Olyan emberekkel adminisztrációt végeztetni, akik soha nem láttak nyugtát, (stressz és többlet költség) Adócsomag kiküldése minden új adózó őstermelőnek ( Az adóforintok elherdálása, mivel 90 % nem lesz bevallásra kötelezett. Eredmény: Mégsem szürkült ez által a fekete gazdaság! Javaslat: A régi rendszer visszaállítása ( Ez a legnehezebb)

9 7. Egyablakos rendszer Igen vagy Nem? NEM ! Társaság alapításakor a cégbíróságról átkerülnek az adatok az APEH rendszerébe, de van legalább 1 adat (azaz egy, elvétve lehet több), ami miatt be kell nyújtani a T201 számú Bejelentő és változásbejelentő lapot. (Art 17§. (3) bekezdés) Mi ez a fontos adat? A társaság képviselőjének adóazonosító jel e, A tulajdonosok adóazonosító jel e Ténylegesen végzett tevékenységi körök (1893/2006.EK rendelet) Új szabály, de ha benne van a társasági szerződésben, akkor azt sem kell!

10 Javaslat: A képviselő, tulajdonosok adóazonosítója szerepeljen (kötelezően) a Társasági szerződésben. Eredmény: Nagyon sok nyomtatvány beküldéstől mentesül az adózó, a feldolgozásától az APEH. De lehet, hogy nem ez a cél! Jó alkalom a mulasztási bírságra, ha a fenti két életbevágó adatot nem jelentjük be határidőben. (Aki nem közli a társ szerződésben a Tevékenységi köreit, más az iratőrzés helye, más a magánszemély adózó levelezési címe az küldje be, de nem ez az általános!)

11 Egy szemléletes friss példa Társasági szerződés, cégbíróság 09T201T beküldve elektronikusan 01.19. Tértivevényes APEH felhívás, hogy 09T201T nincs beküldve 02.12. Telefon az APEH ügyintézőnek, hogy be van küldve 02.16. (Elnézést, elkallódott a rendszerben, rendben!) APEH ellenőrzés egyes adókötelezettségek teljesítéséről, mint új társaság 02.23. Rendben, nemleges jegyzőkönyv. APEH határozat mulasztási bírságról!!! Adózó nem küldte be a 09T201T adatbejelentő lapját. 04.07-én Üvöltő telefon APEH ügyintéző felé, hogy ilyen nincs! 04.09-én. Fellebbezés: Illeték, stressz, Írjuk le, amit már ők leírtak: Az adózónak van igaza.

12 Néhány pozitívum 250 eFt-os készpénzfizetési korlát (élt: 1 hónapot Napi standolásról szóló törvény (élt: 1 hónapot) Házipénztár korlát (Él! Módosítva 1 hónap után!) Környezetvédelmi termékdíj, ala műanyag zacskó tv. (A módosítás élt 3 hónapot!)

13 AZ ADÓ-BÜROKRÁCIA HATÁSA AZ IDEGEKRE ÉS A PÉNZTÁRCÁRA!

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az adótörvények és az adó- bürokrácia hatása a vállalkozók mindennapi életére Vállalkozói Szakmai Nap és Konferencia 2009.04.17. Készítette: Marjay Gyula."

Hasonló előadás


Google Hirdetések