Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mit használ aggódásom, mit ér fáradozásom, s a kínos fejtörés? Az Úr átsegít vészen, ráhagyatkozik szívem, karjában nem bánt rettegés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mit használ aggódásom, mit ér fáradozásom, s a kínos fejtörés? Az Úr átsegít vészen, ráhagyatkozik szívem, karjában nem bánt rettegés."— Előadás másolata:

1 Mit használ aggódásom, mit ér fáradozásom, s a kínos fejtörés? Az Úr átsegít vészen, ráhagyatkozik szívem, karjában nem bánt rettegés.

2 HABAKUK A KÉRDEZŐ HÍVŐ

3 A kettészakadt ország területén szolgáló próféták A próféta neve, irata Szolgálati ideje (Kr.e.)Szolgálati helye Abdiás10850- 840Izráel (Edomról) Jónás35785- 750Ninive Náhum30650- 620Júda (Ninivéről) Ámósz7760- 753Izráel Hóseás60760- 700Izráel Jóel7841- 834Júda Ézsaiás58739- 681Júda Mikeás35735- 700Júda Zofóniás20640- 620Júda Habakuk3609- 606Júda Jeremiás52627- 575Júda Jer. Siralmai---586Júda

4 ŐRTORONY „Őrhelyemre állok, odaállok a bástyára, figyelek, várva, hogy mit szól hozzám és mit felel panaszomra”

5 Júda

6 DE A FÖLD TELE LESZ AZ ÚR DICSŐSÉGÉNEK ISMERETÉVEL, AHOGYAN A TENGERT VÍZ BORÍTJA.

7 Habakuk próféta könyve gondosan lett megszerkesztve. Az Isten és a próféta közti beszélgetéssel kezdődik; a próféta két panaszára két isteni orákulum felel. Ebben Jób könyvéhez hasonlít. A második orákulum öt átkot („jaj-szót”) mond a gonosz elnyomóra (2,6-20). Ezután a próféta zsoltárt énekel Isten végső győzelméről (3). Ez az utolsó fejezet lényegesen eltér az előzőktől, de nélküle az egész alkotás hiányos lenne. A zenei jelzések, amelyek elindítják és befejezik, arra mutatnak, hogy a zsoltárt a istentiszteleti célra is használták.

8 Vitatkoznak a prófécia keletkezésének körülményein, és hogy kik lehettek Isten népének gyakran emlegetett elnyomói. Gondolnak az asszírokra és a káldeusokra (babiloniaiakra), de még magára Jojákim júdai királyra is. Valószínű, hogy az elnyomók alatt a káldeusokat kell érteni, akiket meg is nevez (1,6). Isten kezében eszközök voltak, hogy népét megbüntesse, de őket is büntetés éri kegyetlenségük miatt. Ha ez a magyarázat helyes, a könyv írásának ideje a kárkemisi csata (605) és Jeruzsálem első ostroma (597) közt van. Így Habakuk kevéssel lenne későbbi Náhumnál, és kortársa Jeremiásnak.

9 A tanításban Habakuk könyve egy új dolgot hoz: meg merészeli kérdezni Istent a világ kormányzásáról. O.K., hát Júda vétkezett, de Isten, aki szent (1,12), akinek éles szemével mindig észreveszi a rosszat (1,13), miért éppen ezeket a barbár káldeusokat választotta eszközül népe megbüntetésére? Miért bünteti a gonoszt a még gonoszabbal? Miért segíti győzelemre az istentelen hatalmat? Ez a „rossznak a problémája” a nemzetek síkjára vetítve. Habakuk botránkozása sokak problémája. Ezeknek szól az isteni válasz: a Mindenható Isten gyakran ellentétes utakon készíti elő az igazság végső diadalát. Habakuknak az a megállapítása, hogy „az igaz hite által él” (2,4), annyira találó, hogy Pál bevette a hitről szóló tanításába (Róm 1,17; Gal 3,11; Zsid 10,38).

10

11

12

13 The Complete Dead Sea Scrolls in English Edited By: Geza Vermes Geza Vermes By: Translated & edited by Geza Vermes Penguin Classics / 2004 / PaperbackTranslated & edited by Geza Vermes

14 ÉZSAIÁS-TEKERCS A ZSOLTÁROK

15 HABAKUK-TEKERCS

16 A HOLT-TENGERI HABAKUK TEKERCS Az ’Ain Feskha közelében talált, Kr. e. 1. század közepe tájáról ránk maradt szöveg és a hozzá fűzött „midrás” – egyfajta allegorikus, titkos értelmet kereső magyarázat – rendkívüli módon alátámasztja a bibliai szöveg megbízhatóságát.Meglepő azonban, hogy a tekercsből hiányzik a próféta könyvének 3. fejezete… A qumráni közösség…

17 A KÉRDEZŐ HÍVŐ ISTEN VÁLASZÁRA VÁRVA (1.v.) ISTEN VÁLASZOL A TÖRTÉNELEM ESEMÉNYEIBEN (2-13.vv.) A TÖRTÉNELEM CÉLJA (14.v.)

18 DE A FÖLD TELE LESZ AZ ÚR DICSŐSÉGÉNEK ISMERETÉVEL, AHOGYAN A TENGERT VÍZ BORÍTJA.

19


Letölteni ppt "Mit használ aggódásom, mit ér fáradozásom, s a kínos fejtörés? Az Úr átsegít vészen, ráhagyatkozik szívem, karjában nem bánt rettegés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések