Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

© Szabó Lajos OBJEKTUMOK KÜLSŐ GYŰRŰJE VÉDELMÉNEK MEGSZERVEZÉSE A különféle épületek, létesítmények (objektumok) biztonságát általában az objektum határaitól.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "© Szabó Lajos OBJEKTUMOK KÜLSŐ GYŰRŰJE VÉDELMÉNEK MEGSZERVEZÉSE A különféle épületek, létesítmények (objektumok) biztonságát általában az objektum határaitól."— Előadás másolata:

1 © Szabó Lajos OBJEKTUMOK KÜLSŐ GYŰRŰJE VÉDELMÉNEK MEGSZERVEZÉSE A különféle épületek, létesítmények (objektumok) biztonságát általában az objektum határaitól igyekeznek kialakítani tulajdonosaik, üzemeltetőik. Szinte hihetetlen módon elhanyagolják azt a tényt, hogy az objektumok határain kívül megteremtett preventív intézkedések nagyságrendekkel megnövelhetik a biztonságot.

2 © Szabó Lajos obiectum (latin) : tárgy, építmény, valami létező dolog Mivel szinte bármi létezőre alkalmazható a fogalom, igen kiterjedten értelmezhetjük és alkalmazhatjuk. Valamely tárgy, dolog, épület, műtárgy, létesítmény, ezek csoportja és a hozzájuk tartozó körülhatárolt, bekerített, vagy bekerítetlen terület, beleértve az ott elhelyezett vagyontárgyakat, továbbá az ott folyó tevékenységet. ( Rendészettudományi szószedet )

3 © Szabó Lajos Objektumvédelem fogalma Objektumvédelemnek nevezzük mindazon mechanikai, technikai eszközök, valamint az ezeket felügyelő élőerő bevonásával létrehozott rendszereket, melyben ezen elemeket intézkedés- rendszerbe szervezve, az őrzött objektum fizikai integritása, illetve felügyelete érdekében alakítottak ki.

4 © Szabó Lajos Az objektumvédelem alapelvei Mi a védendő cél? A biztonság fenntartása. A biztonság kockázat-szemléletű definíciója: Egy adott időszakban, egy meghatározott helyen tartózkodó személyt/személyeket és a hozzájuk tartozó javakat, általa/általuk végzett tevékenységeket veszélyeztető, környezetük ismert kockázatait tekintve, azok elfogadható mértékűre csökkentését célzó folyamatos alkalmazkodással kialakított állapot.

5 © Szabó Lajos A védelmi körök kialakítása Kültéri védelem I. Kültéri védelem II. Személy-, tárgyvédelem Héjvédelem az épületen Megelőző védelem Belső védelmi zónák

6 © Szabó Lajos Megelőző védelem A Megelőző védelemmel a magánbiztonsági szakirodalomban szinte kizárólag a terrorizmus elleni védelem, és a személyvédelem témakörében találkozunk. Előzményei a katonai diszciplínából származnak évezredes tapasztalatok és gyakorlat bizonyítja hasznosságát.

7 © Szabó Lajos A XXI. Századi környezet A saját területen egyedülálló épület ritka. A jellemzőbb a kertvárosi egyedülálló házas, vagy sorházas A városias, több emeletes környezet

8 © Szabó Lajos Új építésű objektum Épülhet foghíjtelekre Vagy önálló objektumként (pl. üzletközpont) Családi házas Vagy sorházas településszerkezetbe

9 © Szabó Lajos Megoldások belvárosban Fal síkjában virág, vagy kavicságyás Ágyásszegélyek Rejtett cölöpsor Utcabútorok –Szemetesedény –Kandelláber –Pad –Információs oszlop Térvilágítás

10 © Szabó Lajos A tér további kihasználása Az épület környezetének alakítása Biztonságtechnika elrejtése az eddigi kialakításokban Megoldások sor- és családi házas környezetben

11 © Szabó Lajos Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "© Szabó Lajos OBJEKTUMOK KÜLSŐ GYŰRŰJE VÉDELMÉNEK MEGSZERVEZÉSE A különféle épületek, létesítmények (objektumok) biztonságát általában az objektum határaitól."

Hasonló előadás


Google Hirdetések