Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AVIR – intézményi adatmodell ingatlan szekció 2010. február 2.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AVIR – intézményi adatmodell ingatlan szekció 2010. február 2."— Előadás másolata:

1 AVIR – intézményi adatmodell ingatlan szekció 2010. február 2.

2 Menetrend Mai célok tisztázása Témakör határai Kapcsolódás más témákhoz Fogalmak tisztázása Főbb objektumok Kockák végignézése Kérdések

3 Mai célok közös munka legyen kérdésekre adjon választ – kimaradt-e fontos terület – az al-témák fontosságának meghatározása – hiányzik-e fontos mérőszám, dimenzió segítse a modell megértését

4 Témakör határai IT A helyiségek informatikai felszereltsége az IT témakör adatainak bekapcsolásával válnak elemezhetővé, ilyenek például a konkrét informatikai eszközök, hálózati végpontok és telekommunikációs vonalak és ezek jellemzői. Pénzügy A pénzügy terület eszköznyilvántartásának felhasználásával az ingatlan területre be kell tölteni az ingatlan terület által kezelt eszközök főbb adatait, illetve azonosítani kell az eszközöket. OktatásAz oktatási célú helyiségek kihasználtsága az oktatás terület adatainak felhasználásával lesz csak teljes körű, például milyen kurzus óráit tartják egy adott teremben, stb.

5 Fogalmak Fogalom megnevezése Fogalom definíció, magyarázat helyiség A helyiség egy épületen belül elhelyezkedő egység, mely fizikailag behatárolható és egy vagy több funkció köthető hozzá, pl. termek, folyosók, mellékhelyiségek, edzőterem stb. ingatlan Az ingatlan föld és a ráépített szilárd építmények összessége, az önálló rendeltetésű egység, pl.: egy adott épület, futópálya, stb. Egy ingatlan több épületből is állhat. részingatlan Egy ingatlan azon része, amely költséghely szempontból egy egységet jelent. Például, ha vízóra egy épület emeletein van külön-külön, akkor a szint képez egy részingatlant. férőhely Oktatási célú helyiségek esetén a befogadóképességet jelenti, amely az esetek többségében, de nem feltétlenül egyezik meg a székek számával, uszoda esetén a maximális befogadóképesség, stb. Nem minden helyiségre vagy ingatlanra értelmezhető. belső bérbeadás Az intézmény szervezeti egységei közötti bérbeadás, amelyhez pénzügyi tranzakció nem minden esetben köthető. funkcionalitásnak megfelelő belső felhasználás A helyiség fő funkciója szerinti használatot jelenti, pl. egy oktatótermet oktatásra, egy tanszéki irodát irodának használnak. akadálymentesítettség Kétféle akadálymentesítést mérnek: - fizikai akadálymentesítés: fogyatékkal élő személy meg tudja-e közelíteni az adott épületet/helyiséget - információs akadálymentesítés: fogyatékkal élő személy tudja-e használni az adott épület/helyiség szolgáltatásait (pl. egy könyvtár esetében értelmezhető)

6 Főbb objektumok Ingatlan ÉpületBérbeadás Helyiség funkció Helyiség Kihasznált- ság Üzemelte- tés Szervezet

7 granularitás alap mérőszámok – konkrét fejlesztés során számos képzett mérőszám lesz még dimenziók – konkrét fejlesztés során nem kell minden dimenzió, és nem ilyen mélységig Mit jelent?


Letölteni ppt "AVIR – intézményi adatmodell ingatlan szekció 2010. február 2."

Hasonló előadás


Google Hirdetések