Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Aranygombos Telkibánya

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Aranygombos Telkibánya"— Előadás másolata:

1 Aranygombos Telkibánya
Készítette:Kovács Eszter Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Sárospatak

2 Földrajzi elhelyezés Telkibánya az ország északkeleti csücskében fekszik, Miskolctól észak-keletre, Kassától délre. A Sátorhegység völgyében meghúzódó községet a gönci völgy köti össze a síksággal és kapcsolta össze egykor a Felvidék gazdag városaival, Kassával, Iglóval, Lőcsével, Eperjessel és Rozsnyóval.

3 Antropológia A lakosság száma 698 fő, három vallás van jelen: református, katolikus, adventista. A lakosság túlnyomó része nyugdíjas, Telkibánya fő bevétele a turizmusból származik. Erdei: Hársas-hegy, Vas-hegy, Ökör-hegy, Kerek-hegy, Bíró-hegy, Farkas-hegy, Kánya-hegy, Gyepű-hegy. Utcanevek: Nagy utca, Kossuth utca, Petőfi utca, Fürdő utca, „Tasonta”, „Hatház”, „Ósva” és a Hegyi út.

4 A falu térképe Erdei: Hársas-hegy, Vas-hegy, Ökör-hegy, Kerek-hegy, Bíró-hegy, Farkas-hegy, Kánya-hegy, Gyepű-hegy. Utcanevek: Nagy utca, Kossuth utca, Petőfi utca, Fürdő utca, „Tasonta”, „Hatház”, „Ósva” és a Hegyi út.

5

6 Vártemplom „A nagy régi templomnak, kőfalai
elromlának, rakás kövek mint nézőknek, itt mutatják ő szemeknek régen város volt ez helyen Zsigmond király idejében két templomok Nagy tőtések, arany bányák és sok érczek Az mély árok bizonyítja Bonfinius Ezent írja De a dúló rabló csehük elpusztíták a pártütők A Krisztusért immár kérünk édes atyánk légy mivelünk. E templomod kis sereged Őrizd nőjjön dicsőséged. Szepsy János helybeli lelkipásztor 1624. Augusztus 26-án Ezen templom újból javított És a torony hozzá építtetett 1892 évében Kiss Gyula lelkipásztor alatt.”

7 A régi református templom

8 Kopjafás temető Az évszám és a szöveg rávésése nélkül is „beszélő” kopjafák voltak, hisz formájukról, alakjukról meg lehetett állapítani az elhunytak nemét, életkorát, vagy a közösséghez kapcsolódó viszonyát. Temetőink és fejfáink művészete a növekvő életszínvonallal arányosan csökken.

9 Szent Katalin kápolna és ispotály romkert

10 További látnivalók Vadászati kiállítás Szabadtéri színpad
Huszita sziklák A Ferdinánd altáró és a hajdani gyógyfürdő Királykúti erdei pihenő Jeges barlang Az erdész-bányász barátság pihenőhely Vulkánikus perlitfolyás Középkori vízduzzasztógát Perlit tűsziklák:

11 A hajdani porcelángyár

12 A falu mai képe

13 Történetek „Gyermekkoromban volt egy olyan puskám, amit a háború után találtam és rendben is tartottam. Időközönként felmentem a padlásra, kivettem a szénából, nézegettem és játszottam vele. Tőlünk 100 méterre volt a zsidó temető. Mikor senki sem látta, felhúztam a cserepeket és a temetőben lévő márvány gombfába lőttem egyet-kettőt. Mikor meglátta édesapám, tudtom nélkül a patakba dobta a puskát. Mikor észrevettem, hogy eltűnt, megkérdeztem, hogy hol van, de ő csak annyit mondott, hogy eldobta.” (1930-as évekből egy történet, elmondta Kovács Albert)

14

15

16

17 VISSSZAVÁRJA ARANYGOMBOS TELKIBÁNYA


Letölteni ppt "Aranygombos Telkibánya"

Hasonló előadás


Google Hirdetések