Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Milota. Fekvése:  Szabolcs-Szatmár- Bereg megye keleti csücskében, a magyar-ukrán határ mentén, a szeszélyesen kanyargó Tisza ölelésében terül el.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Milota. Fekvése:  Szabolcs-Szatmár- Bereg megye keleti csücskében, a magyar-ukrán határ mentén, a szeszélyesen kanyargó Tisza ölelésében terül el."— Előadás másolata:

1 Milota

2 Fekvése:  Szabolcs-Szatmár- Bereg megye keleti csücskében, a magyar-ukrán határ mentén, a szeszélyesen kanyargó Tisza ölelésében terül el.

3 Megközelíthető:  A 4-es úton Debrecenig,  onnan tovább a 471-esen Győrtelekig,  innen északkeleti irányban a 491-es úton Tiszabecsig,  onnan nyugatra 2,3 km.

4 Történet  Milota ősrégi település, már a honfoglalás kori időben lakott lehetett.  Nagy Lajos uralkodásának idején keletkezett az az oklevél, amely elsőként említi a falut, melyet I.Lajos a Kölcsey családnak juttatott.  1848-ig jobbágyközség volt, 92 úrbéres gazdával.  A település eredetileg a mai ótemető helyén feküdt, de a folytonos árvízveszély miatt az itt élők jobbnak látták, hogy magasabb fekvésű helyre települjenek.

5 Nevezetességek  A 18. században emelt református templom.  A II. világháborúban elhurcolt milotai férfiaknak állított emlékmű.  A híres milotai diót megörökítő emlékmű.

6 A milotai dió  A település világhírű terménye a papírhéjú dió. A milotaiakolyan büszkék a diójukra, hogy a híres termény népszerűsítése érdekében évente augusztus utolsó szombatján Nemzetközi Diófesztivált rendeznek.

7 Kikapcsolódási lehetőségek  Fürdés  Horgászat  Diófesztivál  Természetjárás  Kerékpározás  Csónakázás

8 Térképe

9 Polgármesteri hivatal

10 Tisza

11 A híres milotai dió

12 A híres terményt megörökítő emlékmű

13 A református templom


Letölteni ppt "Milota. Fekvése:  Szabolcs-Szatmár- Bereg megye keleti csücskében, a magyar-ukrán határ mentén, a szeszélyesen kanyargó Tisza ölelésében terül el."

Hasonló előadás


Google Hirdetések