Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010."— Előadás másolata:

1 A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.

2 Változások 2010. évi LXXXIX. törvény egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények módosításáról (Hatálybalépés: 2010. augusztus 17.) 229/2010. (VIII.16.) Korm. rendelet egyes szociális tárgyú kormányrendeletek módosításáról (Hatálybalépés: 2010. augusztus 17.) 8/2010. (IX.3.) NEFMI rendelete egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról (Hatálybalépés: 2010. szeptember 3.)

3 Jelenlegi módosítás céljai A szolgáltatásba való bekerülés leegyszerűsítése Adminisztrációs terhek csökkentése A bekerüléshez szükséges időtartam lerövidítése A fenntartó kiadásainak csökkentése Az intézmények megerősítése

4 A gondozási szükségletvizsgálat Házi segítségnyújtás Kérelem (az igénylőnek be kell mutatnia a rendelkezésre álló leleteket és szakvélemények másolatát) A szolgáltató/intézmény vezetője elvégzi a gondozási szükséglet vizsgálatát az egyszerűsített előgondozás keretében. A vizsgálat elvégzése a változatlan tartalmú értékelő adatlapon történik.

5 A gondozási szükségletvizsgálat Házi segítségnyújtás II. Megállapítja a napi gondozási szükséglet mértékét ennek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában kell nyújtani. Az intézményvezető a vizsgálat eredményéről nem szakvéleményt, hanem igazolást állít ki. Az értékelő adatlap másolatát és az igazolás egy példányát át kell adni az ellátást igénylőnek és törvényes képviselőjének.

6 Intézményvezető hiányában, a gondozási szükségletvizsgálatokat a települési önkormányzat jegyzője által felkért szakértő végzi el. Nincs vezetője a házi segítségnyújtást végző szolgáltatónak, mert az önkormányzat szakfeladatként nyújtja. A személyes gondoskodásban közreműködő szakképzett szociális gondozót vagy vezető gondozót kér fel a jegyző Nincs a településen házi segítségnyújtást biztosító szolgáltató A szolgáltatást igénylő a jegyzőnél kérheti a gszv-t A jegyző a szakképzett szociális gondozót vagy vezető gondozókra meghatározott képzettséggel rendelkező személyt kér fel szakértőként A házi segítségnyújtás speciális szabályai

7 A gondozási szükségletvizsgálat Idősek otthona Kérelem Az igénylőnek be kell mutatnia - a rendelkezésre álló leleteket és szakvélemények másolatát, és - a rendelkezésre álló leleteket és szakvélemények másolatát, és - a gondozási szükségletet megalapozó egyéb körülményekre vonatkozó igazolásokat. (Ha nem állnak rendelkezésre, akkor az intézmény segítséget nyújt a beszerzéséhez.) - a gondozási szükségletet megalapozó egyéb körülményekre vonatkozó igazolásokat. (Ha nem állnak rendelkezésre, akkor az intézmény segítséget nyújt a beszerzéséhez.) A kérelem nyomtatvány módosul, meg kell jelölni azt az indokot, amely alapján a gondozási szükséglet megállapítását kérik.

8 A gondozási szükségletvizsgálat Idősek otthona II. Az intézmény vezetője elvégzi a gondozási szükséglet vizsgálatát az előgondozás I. keretében. (A vizsgálat elvégzése a változatlan tartalmú értékelő adatlapon történik.) Megállapítja a napi gondozási szükséglet mértékét, valamint az egyéb körülmények fennállását.

9 A gondozási szükségletvizsgálat Idősek otthona III. Idősotthoni ellátás napi 4 órát meghaladó vagy az egyéb körülményeken alapuló gondozási szükséglet megállapítása esetén nyújtható. Az intézményvezető a vizsgálat eredményéről nem szakvéleményt, hanem igazolást állít ki Az értékelő adatlap másolatát és az igazolás egy példányát át kell adni az ellátást igénylőnek és törvényes képviselőjének

10 Jogorvoslat A gondozási szükséglet felülvizsgálatát a fenntartótól lehet kérni. A fenntartó a vizsgálatba olyan szakképzett személyt köteles bevonni, aki a gondozási szükséglet vizsgálatába nem vett részt. Szolgáltató, intézmény hiányában a jegyző egy másik szakképzett szakértőt jelöl ki felülvizsgálatra. A gszv-ért, és felülvizsgálatáért az ellátást igénylőtől térítés nem kérhető. A gszv-ért, és felülvizsgálatáért az ellátást igénylőtől térítés nem kérhető.

11 Átmeneti rendelkezések A hatálybalépést megelőző napon (= 2010. augusztus 16.) folyamatban lévő gondozási szükséglet megállapítására irányuló eljárásokat, valamint azok felülvizsgálatát a hatálybalépést megelőző napon hatályban lévő szabályok alapján kell lefolytatni. A korábbi szabályok alapján kiadott szakvélemények továbbra is felhasználhatók a gondozási szükséglet újabb vizsgálata nélkül.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010."

Hasonló előadás


Google Hirdetések