Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján"— Előadás másolata:

1 237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
A gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) korm. rendelet (Gyer) a tankötelezettség előmozdítását érintő módosításai 237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján

2 Gyer. XII. fejezet Az iskoláztatási támogatás folyósításának felfüggesztésére vonatkozó általános szabályok Oktatási intézmény igazgatója – jelzés 10 és 50 óra igazolatlan hiányzás után a jegyzőnek A jelzéssel egyidejűleg meg kell küldeni – a tankötelezettség nem teljesítésének okait, a tankötelezettség teljesítés előmozdítására vonatkozó javaslatát. (Gyer. 91./G.§ (1))

3 Gyer. XII. fejezet Jelzés 10 óra igazolatlan hiányzásról – a jegyző végzésben figyelmezteti a szülőt, hogy 50 óra igazoltatlan hiányzás után -- az iskoláztatási támogatás teljes összege felfüggesztésre kerül ( Gyer. 91./F. §) A jegyző hivatalból megindítja a védelembe vételi eljárást 50 óra igazolatlan mulasztás esetén (Gyer. 91./F.§)

4 Gyer. XII. fejezet A védelembe vételi eljárásban 15 munkanapon belül döntést kell hozni. A jegyző az iskoláztatási támogatás felfüggesztését határozatlan időre rendeli el Felfüggesztés kezdete – döntés után 2. hónap első napja A gyermek után járó iskoláztatási támogatást családtámogatási folyószámlán kell gyűjteni -- kivéve, ha a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül – csp. természetbeni formában történő nyújtása történik (Gyer. 91./F. § )

5 Gyer. XII. fejezet A felfüggesztés megszűntetését követően a folyószámlán összegyűlt iskoláztatási támogatás teljes összegét – felfügg. egyező számú hónapra elosztva – természetbeni formában , havi részletekben kell nyújtani a gyermek számára (Gyer. 91./F. §) Természetbeni formában nyújtásnál a (Gyer.91./B.§ (7) szerint kell eljárni Az eseti gondnok személyére, díjazására a Gyer. 91./J.(2) vonatkozik -- óvoda gyermek és ifjúsági felelőse nem lehet eseti gondnok

6 Gyer. XII. fejezet A felfüggesztésről szóló határozat ellen fellebbezés 5 munkanapon nyújtható be, ezt 10 munkanapon belül kell elbírálni (2.fok) – ha a fellebbezés az igazolatlan órák számát, tényét vitatja – a jegyző megkeresi az iskola igazgatóját, akinek 8 napon belül nyilatkozni kell A jegyző a jogerőre emelkedés után 5 munkanapon belül közli a határozat tényét a MÁK-kal (91./I. §(5)) Fennálló védelembe esetén a családgondozónak 22 napon belül meg kell küldeni a gondozási- nevelési terv felülvizsgálatát (Gyer. 91./I.§ (6) )

7 Gyer. XII. fejezet A jegyző az iskoláztatási támogatás felfüggesztésének szükségességét hivatalból felülvizsgálja -- 3 tanítási hónapot magába foglaló időszakonként – tanév végét követő 22 munkanapon belül – rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot állapítottak meg v. megszüntették – illetékesség változása esetén (Gyer. 91. /J.§ (1) ) Jegyző megszünteti az iskoláztatási támogatás felfüggesztését – vizsgált időszakban nem volt igazolatlan hiányzás – tankötelezettség megszűnt – (folyt.)

8 Gyer. XII. fejezet vagy a védelembe vételt megszűntette - családba fogadás, IH, nevelésbe vétel, szabadságvesztés, javítóintézeti elhelyezés miatt (Gyer. 91./J. § (2)) Az iskoláztatási támogatás megszüntetését követően (kivéve – Gyer. 91./j.§ (2) b,c,) a gyermek védelembe vételét még legalább a felfüggesztés időtartamával megegyező ideig, de legfeljebb a nagykorúságáig fenn kell tartani ( Gyer. 91.K/. (2) ) Gyer, 91/.J § (2) b) tankötelezettség megszűnt c, családba fogadás, IH, stb.

9 149/1997. (IX.10.) korm. Rendelet (Gyer)
Az ismertetett jogszabály változások a Gyer. – a tankötelezettség előmozdítását érintő módosításainak a rövid kivonatát – az általános rendelkezéseit tartalmazza A Gyer XII. –ig fejezetének módosításai a 91./A. § - 91./R. § -ig terjednek ki

10 Köszönöm a figyelmet ! Bicskeiné M. Zsófi módszertani munkatárs Érd Az anyag tájékoztató jellegű – jogszabályokat értelmezni elvi állásfoglalásokban, csak az Országgyűlés , a Köztársasági Elnök, Kormány jogosult


Letölteni ppt "237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján"

Hasonló előadás


Google Hirdetések