Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kockázat risk Risiko Риск. kockázat Fogalma: R =P *D (kockázat= gyakoriság * súlyosság) (kockázat= gyakoriság * súlyosság)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kockázat risk Risiko Риск. kockázat Fogalma: R =P *D (kockázat= gyakoriság * súlyosság) (kockázat= gyakoriság * súlyosság)"— Előadás másolata:

1 kockázat risk Risiko Риск

2

3 kockázat Fogalma: R =P *D (kockázat= gyakoriság * súlyosság) (kockázat= gyakoriság * súlyosság)

4 A környezeti menedzsment alapelvei 1.  A környezet védelme vállalati prioritás.  Integrált menedzsment.  Folytonos fejlődés, tökéletesítés.  Az alkalmazottak folytonos képzése.  A projektek előzetes környezeti szempontú értékelése.  Környezetbarát termékek és szolgáltatások.  A környezetkímélő használatot támogató fogyasztói tanácsadás.  A környezeti szempontokat már a létesítmény és a tevékenység tervezésekor érvényesíteni kell.

5 A környezeti menedzsment alapelvei 2.  A környezeti menedzsmentet kutatások támasztják alá.  A szennyezés megelőzését szolgáló megközelítés.  A környezeti menedzsment figyel a vevőkre és a szállítókra is.  Az üzemzavarok és balesetek következményeinek elhárítására való készenlét.  A technológia transzfer előmozdítása.  Közreműködés az össztársadalmi erőfeszítésekben.  Nyitottság a környezeti problémákra.  Tájékozottság és tájékoztatás.

6 A vállalatok környezetvédelmi feladatai 1) A terméket, szolgáltatásokat, az alkalmazott gyártási technológiákat a környezetbarát irányba kell fejleszteni. 2) A vállalati tevékenység folyamatos ellenőrzése annak érdekében, hogy a káros emissziók ne lépjék túl a technológiai utasításban megengedett értékeket. 3) A feladatkör a vállalat környezetvédelmi image- ével függ össze. 4) A különböző jogszabályok, önkormányzati döntések következtében a vállalat számára előírt kötelezettségekről, a hatósági ellenőrzések lehetővé tételéről, a rendeletek betartásáról, illetve betartatásáról való gondoskodás.

7 Vállalatok környezeti kockázata  A vállalat által okozott környezeti kockázat alatt valamely, az élővilágot érintő veszély vagy fenyegetettség bekövetkezésének valószínűségét és a bekövetkezett esemény által kiváltott következmények súlyosságát értjük.  következmények külső természeti és társadalmi tényezői  a társadalmi reakciókat nem közvetlenül a tények, hanem a tényekről alkotott elképzelések befolyásolják A gyakorlatban nem a tudományos egzaktság a követelmény a környezeti kockázatok elkerülését illetően, hanem a felelős magatartás, amit a jog általában elvárható gondosságként definiál (care and diligence)

8 vállalatok kockázatai  ENDOGÉN –az alkalmazott anyagok –technológiák –humán erőforrások  EXOGÉN –a vállalat geográfiai és szociális elhelyezkedése –a környezet ökológiai jellemzői, a biodiverzitás, a széljárás … – viszonyok (a lakosság sűrűsége, kor szerinti megoszlása, jövedelmi viszonyai stb.) –a rendelkezésre álló infrastruktúra (úthálózat, telekommunikációs viszonyok, veszélyelhárító rendszerek kiépítettsége) –a környező lakosság iskolázottsága, környezeti attitűdje –a foglalkoztatottság állapota, –a politikai intézményrendszer

9 KOCKÁZATOT NÖVELŐ EXOGÉN TÉNYEZŐK  nem egyértelmű környezeti felelősségi viszonyok  környezetvédelmi infrastruktúra fejletlen:  Társadalmi, politikai, intézményrendszeri fékek KOCKÁZATOT CSÖKKENTŐ EXOGÉN TÉNYEZŐK A környezeti szabályozás néhány éves késéssel követi a nyugateurópai szabályozást, tehát tervezhető. A környezeti szabályozás néhány éves késéssel követi a nyugateurópai szabályozást, tehát tervezhető.  Jólképzett, fegyelmezett munkaerő, ami csökkenti a termelési kockázatokat,  A lakosság átlagos iskolázottsága magas, ami kedvező kommunikációs lehetőségeket teremt.  Viszonylag stabil, szélsőségektől mentes, kiszámítható politikai rendszer.

10 A vállalati környezetvédelmi funkció szerepköre a vállalat működésének környezeti kockázata alapján

11 A vállalat környezeti kockázatai és a környezetvédelemmel összefüggő piaci lehetőségeinek a hatása a környezeti menedzsmentre

12

13

14 A környezeti menedzsment fejlettségi szintje –amatőrség, –tudatosság, –megértés, –illetékesség, –kiválóság. RResistance= Ellenáll (nincs semmiféle érzékenység a környezeti értékek iránt.) OObserve and comply = betart és eleget tesz AAccommodate= alkalmazkodik SSieze and Preamt= megragad és megelőz Ttranscend= Felülmúl

15 A versenyelőny elérésének alternatívái

16 PPP (röv.) Pollution Prevention Pays (Crime doesn’t pay) Point to Point Protocol Purchasing Power Parity Public Private Partnership (Pazarlás Pagy Perspektíva)

17 köszönöm figyelmüket


Letölteni ppt "Kockázat risk Risiko Риск. kockázat Fogalma: R =P *D (kockázat= gyakoriság * súlyosság) (kockázat= gyakoriság * súlyosság)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések