Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását! - A hizlalást befolyásoló tényezők (belső: fajta, egyed, kor, ivar; külső: takarmányozás, falkalétszám,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását! - A hizlalást befolyásoló tényezők (belső: fajta, egyed, kor, ivar; külső: takarmányozás, falkalétszám,"— Előadás másolata:

1 GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását! - A hizlalást befolyásoló tényezők (belső: fajta, egyed, kor, ivar; külső: takarmányozás, falkalétszám, elhelyezés, stressz) - Hizlalási módok (tőke, sonka) - A hízók takarmányozása - A hízók elhelyezése

2 A sertés hizlalása az elválasztástól függően történhet: —két fázisban –malacnevelés 6-8 hetes korig, 15—20 kg-os testtömeg, –hizlalás a vágótömeg eléréséig három fázisban –a malacnevelés 28—32 napos korig, –6—10 kg testtömegig –a malacok utónevelése, 80 napos korig, 25—30 kg testtömegig, –hizlalás a vágótömeg eléréséig, 100—110 kg testtömeget160—190 napos korára éri el

3 A sertéshízlalás a sertéstartás legkönnyebben folytatható tevékenysége. –A hízósertések elhelyezése általában fűtetlen istállóban db/rekesz méretben történik. –Ismeretes ennél kisebb és nagyobb létszám is, de a leghatékonyabb az említett méret. Etetéstechnika –lehet ad libitum önetetés, –adagolt etetés –a végtermék minőségi követelménye határozza meg a takarmányozási szisztémát Etetett takarmányok szerint –extenzív, –félintenzív –intenzív hizlalásról

4 Extenzív hizlalás – a klasszikus sertéshízlalás alapult erre a módszerre, ahol a hosszú hizlalási idő alatt az állatok fokozatosan növelik testméretüket ma már általában a mangalica hizlalása során alkalmazzák –a hizlaldában etetett takarmány beltartalma mérsékelt (10-11 MJ energia, % em. fehérje) naponta átlagosan g súlygyarapodás –Ennél a módszernél cél az olcsó takarmányozás, és a nagy súlyra való (150kg) hizlalás

5 Félintenzív hizlalás –Átmenetet képez az extenzív és az intenzív hízlalás között –Általában ezt a módszert használják hazánkban is. A hízlalás kezdeti szakaszában –(30-70 kg élősúly) koncentráltabb takarmányt (nevelő táp) etetnek –(13,5 MJ energia, % em. fehérje), –a sertések ebben a szakaszban még nem termelnek jelentősebb mennyiségben zsírt –növekedési erély viszont nagy A befejező szakasz –a táp beltartalmát csökkentik, –a költséges takarmányozás ne drágítsa a hízlalási tevékenységet –A keveréktakarmány beltartalma mérsékelt, 12 MJ energia és 11,5-12,5% em. fehérje

6 Intenzív hízlalás Hazánkban ritkábban alkalmazott technológia, –általában a kis vágósúly érdekében végzett hatékony hizlalási módszer A takarmányozás –egyfázisú –koncentráltabb keveréktakarmánnyal A táp beltartalma –12,5-13,5 MJ emészthető energia és % emészthető fehérje –A hízlalás során végig ad libitum önetetést alkalmaznak, –a kis súlykategóriában (40-80 kg) nem kell számolni elzsírosodással

7

8

9

10


Letölteni ppt "GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását! - A hizlalást befolyásoló tényezők (belső: fajta, egyed, kor, ivar; külső: takarmányozás, falkalétszám,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések